23.8.14

Περιφερειακός Σύμβουλος, μόνος, ψάχνει...



Στις εκλογές του Μαΐου, ο Κωστής Ψαραδέλλης και ο γράφων, εξελέγημεν (συγγνώμη για τον αρχαιοπρεπή τύπο, αλλά το «εκλεγήκαμε» δεν μου κάθεται καλά...) σύμβουλοι στην Περιφέρεια Αττικής, οι πρώτοι εκπρόσωποι του μεταρρυθμιστικού κεντρώου χώρου σε θεσμικό όργανο της Ελληνικής Διοίκησης. Θυμίζω ότι τον συνδυασμό μας «Δημιουργούμε μαζί» στήριξαν η «Δράση», η «Δημιουργία, ξανά!» και ανεξάρτητες προσωπικότητες από τον χώρο της οικολογίας και των κοινωνικών πρωτοβουλιών.





Περίμενα, κάποια στιγμή να μου έρθει ένα γράμμα, ένα e-mail, κάποιο μήνυμα βρε αδερφέ, από την Περιφέρεια που να λέει «Σας ενημερώνουμε ότι η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου θα γίνει την τάδε μέρα, στο τάδε σημείο.
Σας παρακαλούμε να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα.
Η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει την τάδε μέρα, στον τάδε χώρο, με αυτά τα θέματα. Μπείτε σε αυτές τις διαδικτυακές διευθύνσεις ή ανατρέξτε σε αυτές τις πηγές για να ενημερωθείτε και διαβάστε εδώ το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και εδώ τον Κανονισμό Λειτουργίας του.
Έχετε αυτά τα δικαιώματα, αυτές τις υποχρεώσεις και αυτοί είναι οι διοικητικοί υπεύθυνοι με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνείτε.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι είναι οι εξής...».
Αυτό δεν θα έκανες, φίλε αναγνώστη, αν είχες την ευθύνη της λειτουργίας της Περιφέρειας;


 
Όπως φαντάζεστε, δεν έλαβα απολύτως τίποτε, ούτε εγώ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος Περιφερειακός Σύμβουλος.
Είχε μπει για τα καλά ο Αύγουστος, η θητεία μας ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση από Περιφέρεια μεριά.
Μπήκα, για πολλοστή φορά, στο site της Περιφέρειας www.patt.gov.gr.
Το έκανα φύλλο-φτερό.
Καμία πληροφορία για το πώς λειτουργεί η Περιφέρεια.
Μόνο ότι στις 26/8/2014 θα γίνει η τελευταία συνεδρίαση του απερχομένου Συμβουλίου.
Για το νέο, ούτε λέξη.
Πιο μυστήριο κι απ’ τον τάφο στην Αμφίπολη.
Πήραμε τηλέφωνο στην Περιφέρεια. Και μάθαμε τα εξής απίθανα, αλλά εντελώς ελληνικά: το Πρωτοδικείο, δυόμισυ μήνες μετά τις εκλογές, δεν είχε ανακοινώσει ακόμα τον επίσημο κατάλογο των Συμβούλων.
Επίσης: το πότε ορκίζεται και πού το νέο Συμβούλιο δεν είναι προκαθορισμένο, βάσει κανονισμού, αλλά το αποφασίζει ο εκάστοτε Περιφερειάρχης!
Το ίδιο ισχύει για την πρώτη συνεδρίαση. Αν δεν μας πει η Δούρου δεν ξέρουμε, μου απάντησαν.
Να, λοιπόν, με το «καλημέρα» το μείζον διοικητικό πρόβλημα της Ελλάδας. Δεν υπάρχει Δημόσια Διοίκηση που να «ρολάρει».
Να διεκπεραιώνει τα μη πολιτικά θέματα με διοικητικά όργανα.
Να λειτουργεί ανεξάρτητα από τα «γκέμια» της πολιτικής και να ορίζει ένα σαφές πλαίσιο αρχών και ώστε να ξέρει ο καθένας τι κάνει και πότε.
Το μπάχαλο της Περιφέρειας ισχύει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα στα Υπουργεία. Αν αλλάξει ο Υπουργός όλα παγώνουν.
Δεν υπάρχουν διοικητικά στελέχη και διοικητικός Διευθυντής που να ξέρει τα θέματα και να τα προωθεί υπηρεσιακά, όποιος κι αν είναι ο πολιτικός του προϊστάμενος.
Αντίθετα, ο Υπουργός κουβαλάει μια στρατιά (χρυσοπληρωμένων) συμβούλων, που χρειάζονται κανένα εξάμηνο τουλάχιστον να ενημερωθούν ψάχνοντας στα τυφλά και μόλις κάπως μπουν στο νόημα αρχίζει να συζητιέται ο επόμενος ανασχηματισμός ή οι εκλογές.
Στα σοβαρά κράτη οι πολιτικοί δίνουν τη γενική κατεύθυνση - δεν αποφασίζουν για το πότε και πού θα γίνει η ορκωμοσία.
Έτσι, μπορεί να έχουν κυβερνητική αστάθεια, όπως το Βέλγιο που ήταν δύο χρόνια χωρίς κυβέρνηση, αλλά το κράτος λειτουργεί.
Φαντάζεστε την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, δύο χρόνια χωρίς κυβέρνηση;
Μου έδωσαν λοιπόν από την Περιφέρεια το e-mail μιας υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων για να της στείλω το τηλέφωνο και το δικό μου e-mail ώστε να με ενημερώσει... όταν θα είχε νέα!
Προσέξτε ακόμα ένα οργανωτικό λάθος: θέματα λειτουργίας της Περιφέρειας χειρίζεται η Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων!
Είναι έτσι στο οργανόγραμμα ή τα ανέλαβε ελλείψει άλλου;
Υπάρχει, καν, οργανόγραμμα;
Δεν ξέρω ακόμα, θα σας ενημερώσω, μόλις έχω νέα...
Έστειλα λοιπόν τα στοιχεία μου, και σήμερα, 20 Αυγούστου στις 13:22 χτυπάει το τηλέφωνο.
Μια, πολύ ευγενική οφείλω να αναγνωρίσω, κυρία με ενημερώνει ότι η ορκωμοσία θα γίνει την άλλη Τετάρτη, 27 του μηνός στις 7 το απόγευμα στο... κλειστό γυμναστήριο των Άνω Λιοσίων!
Κι ότι μου έχουν στείλει με κούριερ στο γραφείο μου συστημένη επιστολή της Περιφέρειας που τα γράφει αυτά αναλυτικά και έχει και χάρτη για το πώς πηγαίνεις εκεί.
Πρώτη επισήμανση: φυσικά, δεν είμαι στο γραφείο. Είμαι στη Σάμο. Και βάζω στοίχημα ότι οι περισσότεροι νέοι Σύμβουλοι, στις 20 Αυγούστου είναι σε διακοπές.
Άρα ποιος θα παραλάβει τις ειδοποιήσεις;
Δεύτερη επισήμανση: πρόσκληση εφτά μέρες, μόνο, νωρίτερα;
Τόσο short notice δεν δίνεις ούτε όταν φωνάζεις τα φιλαράκια για να πιείτε μπύρες στο μαγέρικο του Γιακουμή.
Πόσω μάλλον όταν είναι καταμεσής στον Αύγουστο. (Αναγκάστηκα να αλλάξω τα εισιτήρια επιστροφής, ευτυχώς βρήκα θέσεις.)
Δεν είναι κάτι έκτακτο!
Είναι η ορκωμοσία, διάολε, η οποία δεν εξαρτάται από το ποιοι θα ορκιστούν! Ακόμα κι αν δεν είχε τοιχοκολληθεί (τι όρος κι αυτός!) επίσημα ο κατάλογος, η Περιφέρεια θα μπορούσε να ανακοινώσει τον χρόνο και τον τόπο έναν μήνα νωρίτερα.
Σιγά, όμως, να μην ασχοληθεί η Δημόσια Διοίκηση με τέτοιες λεπτομέρεις!
Το πρώτο πράγμα που ζήτησα είναι να μην μου ξαναστείλουν κούριερ και συστημένα γράμματα διότι το κόστος αυτής της σπατάλης το πληρώνει ο φορολογούμενος.
«Έχω e-mail και όλη η αλληλογραφία μας μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά» προτείνω. «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό» λέει, «διότι μας ήρθε εγκύκλιος από το Υπουργείο Εσωτερικών να στείλουμε τις προσκλήσεις με κούριερ!»
Θυμίζω ότι η ηλεκτρονική υπογραφή σε αυτό το γελοίο ανέκδοτο που λέγεται ελληνικό κράτος έχει καθιερωθεί δια νόμου το 2002!!!
Όμως, ουδέποτε εφαρμόστηκε, κι απ’ ό,τι βλέπω το Υπουργείο Εσωτερικών την αγνοεί.
Λεφτά υπάρχουν, φαίνεται, για να πληρώνονται κούριερ! (Ή μήπως κάποιος μιζώθηκε χοντρά;)
Έμαθα όμως κι άλλα ενδιαφέροντα, γιατί είμαι περίεργος και ρωτάω.
Ας πούμε, πώς καταλήξαμε να ορκιστούμε στα Άνω Λιόσια; Μια χαρά περιοχή είναι, αλλά είθισται ορκωμοσίες και συνεδριάσεις να γίνονται σε πιο κεντρικά σημεία λόγω ευκολίας πρόσβασης σε όλους τους συμβούλους. (Το ίδιο θα παραξενευόμουν αν η ορκωμοσία γινόταν στη Σαρωνίδα.)
Με ενημέρωσαν λοιπόν ότι το Υπουργείο είχε προτείνει ως χώρο την Παλαιά Βουλή.
Η νέα περιφερειάρχις δεν συμφώνησε, διότι ήθελε την Πνύκα!
Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν την παραχώρησε, κι έτσι φτάσαμε στο κλειστό Γυμναστήριο των Λιοσίων, λόγω αποκεντρωτικού συμβολισμού, προφανώς.
Θα μπορούσαμε να ορκιστούμε και στο μαγέρικο του Γιακουμή, έναν συμβολισμό τον έχει κι αυτό.

Βέβαια, ακόμα δεν ξέρω τα θέματα της πρώτης συνεδρίασης.
Αν κρίνω από μερικές παρελθούσες συνεδριάσεις που έψαξα, ένας μήνας συνεχούς μελέτης δεν σου φτάνει για να έχεις εμπεριστατωμένη άποψη για όσα ψηφίζεις.
Το «δεν ήξερα τι ψήφιζα» ή «δεν πρόφτασα να διαβάσω το νομοσχέδιο/μνημόνιο/κ.λπ» κάθε φορά που το ακούω, μου φαίνεται εξοργιστικό. Προσβάλλει αυτόν που το επικαλείται, εσένα που τον ψήφισες και την δημοκρατία την ίδια.
Ναι, αλλά, πώς θα προφτάσεις να ενημερωθείς όταν για παράδειγμα στην προτελευταία συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε για 37 (!) θέματα;
Δείτε τα 4 από αυτά:
- Έγκριση σύναψης και όρων Προγραμματικής Σύμβασης για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ», προϋπολογισμού 32.520.000,00 ευρώ.
- Έγκριση σύναψης και όρων Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου για το έργο «Αναβάθμιση γηπέδου Λεωφόρου Αλεξάνδρας», συνολικού προϋπολογισμού 8.632.311,44 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%).
- Έγκριση όρων Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Παλαιού Φαλήρου για το έργο: «Ανάπλαση 22 στρεμμάτων στον Ολυμπιακό Πόλο Όμορο του Κλειστού Γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου και των ανοιχτών γηπέδων του περιβάλλοντος χώρου», συνολικού προϋπολογισμού 1.294.451,41 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).
- Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στη μετεγκατάσταση και στον εκσυγχρονισμό πλωτής μονάδας θαλάσσιων ιχθύων, θαλάσσιας έκτασης 20 στρεμμάτων και ετήσιας δυναμικότητας 230 tn, από τη θέση βορειοδυτικά της Νήσου Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι), σε θέση βόρειο – βορειοδυτικά της Νήσου (δυτικά της υφισταμένης), Δήμου Λαυρεωτικής, Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, Περιφέρειας Αττικής.
Και συζήτησαν και άλλα 33, σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 3 το απόγευμα. Πώς παίρνονται λοιπόν όλες αυτές οι αποφάσεις;
Πόσο ενήμεροι είναι όσοι αποφασίζουν;
Πώς μοιράζονται τα λεφτά;
Πόσο καλά δουλεύει ο… διάδρομος και το παρασκήνιο;
Κι αυτά τα ψάχνω.
Για ό,τι βρίσκω θα σας ενημερώνω.

Θάνος Τζήμερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου