8.8.14

Οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης…



Στη σημερινή εποχή οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα και επηρεάζουν οργανωμένα κράτη και πολίτες, είτε θετικά είτε αρνητικά.
Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας παρατεταμένος οικονομικός πόλεμος, με χρεοκοπίες κρατών, αλλά και πραγματικός πόλεμος στην ευρύτερη γειτονιά μας.




Ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ και οι ρουκέτες που εξαπολύει η Χαμάς εναντίον του θυμίζουν πως σε έναν πόλεμο την πληρώνουν συνήθως αθώα θύματα τα οποία είναι οι ανυπεράσπιστοι πολίτες…




Βεβαίως, ο πιο ισχυρά εξοπλισμένος που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Ισραήλ έχει τα λιγότερα θύματα, σε αντίθεση με τη Χαμάς που ναι μεν εξαπολύει ρουκέτες, αλλά το Ισραήλ σε μεγάλο βαθμό μπορεί να τις αντιμετωπίσει.
Επίσης, η πολιτική αστάθεια που υπάρχει στη Λιβύη έχει άμεσες επιπτώσεις στη χώρα μας.
Μέσω μίας επιτυχημένης προσπάθειας απεγκλωβισμού με τη βοήθεια του Λιμενικού απομακρύνθηκαν Ελληνες πολίτες, το προσωπικό της πρεσβείας, αλλά και άλλοι πολίτες που ζήτησαν τη συνδρομή της χώρας μας από τη Λιβύη.
Η περίπτωση της Ουκρανίας, όπου μετά την αυτονομία της Κριμαίας και την προσάρτησή της στη Ρωσία ακολούθησαν και οι μάχες με εκατοντάδες νεκρούς στις ρωσόφωνες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, κάτοικοι των οποίων ζητούν αυτονομία.
Ταυτόχρονα οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας συνθέτουν ένα εκρηκτικό παζλ, που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας.
Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο είναι πλέον εμφανείς.
Οταν η ευρύτερη γειτονιά φλέγεται, κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής. Ούτε τα κράτη ούτε οι πολίτες.
Χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση, προκειμένου να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων στη χώρα μας.
Η Ελλάδα, έχει δύο κλάδους της οικονομίας που επηρεάζονται άμεσα από αυτές τις εξελίξεις.
Είναι ο τουρισμός, όπου ήδη δέχτηκε πλήγματα, αφού οι αφίξεις Ουκρανών, Ρώσων και Ισραηλινών, λόγω των γεγονότων, έχουν περιοριστεί.
Ταυτόχρονα οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Ουκρανία και τη Ρωσία, έχουν μειωθεί.
Μάλιστα, ως αντίποινα της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, η τελευταία απαγόρευσε τις εισαγωγές ελληνικών ροδάκινων, για φυτοϋγειονομικούς λόγους, αν και οι διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως στο βάθος είναι ένα μήνυμα σε βάρος των χωρών που συμμετέχουν στις κυρώσεις εναντίον της.

Φόρης Πεταλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου