23.9.14

Η αξιολόγηση δεν λέγεται…, γίνεται.



Όταν η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και ειδικότερα η εφαρμογή των νόμων καθυστερεί, τότε είναι σίγουρο ότι η κάθε επιχειρούμενη μεταρρυθμιστική αλλαγή είναι δύσκολο να επιτευχθεί.




Και όμως κάποιοι υπουργοί με την στάση τους και την εν γένει πρακτική τους, τρέφουν αυταπάτες και θεωρούν ότι με την θεωρητική προσέγγιση του κάθε προβλήματος χωρίς την απαραίτητη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας, μπορεί να έχουν αποτελέσματα…


Το μόνο όμως υπαρκτό αποτέλεσμα και το οποίο το συναντάμε σήμερα μπροστά μας είναι ότι εκτός από την παράταση της αναποτελεσματικότητας στη λειτουργία του Δημοσίου, ενισχύεται η δυνατότητα δημιουργίας πολιτικοσυνδικαλιστικών μετώπων για την αποτροπή της εφαρμογής αυτού του αναγκαίου μέτρου.
Ως χώρα δεν έχουμε αντιληφθεί επαρκώς σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Δεν είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα να εξακολουθούμε να λειτουργούμε με αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες εκτός των άλλων, επιτείνουν την κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική, δοκιμάζουν ακόμη και την κοινωνική συνοχή και καλλιεργούν ένα κλίμα απαξίωσης, εκτρέποντας τους πολίτες από την ενεργό συμμετοχή και την στήριξη και συμπαράσταση του κάθε μεταρρυθμιστικού μέτρου, που έχει ως σκοπό και επιδίωξη το γενικό συμφέρον.
Δεν είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα να κινούμαστε με ταχύτητες του χτες στα όρια της κρυφής ιδιοτέλειας, που μας έχει κυριεύσει όλους μας και αυτό γιατί οι πολιτικοί μας με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογή και εξ΄αυτού με έκδηλο τον πολιτικό τους φόβο και την αδυναμία ρήξης με την παθογένεια της πελατειακής λογικής, τον διττό τους λόγο και την πολιτική κολοκυθιάς και τον βηματισμό χελώνας που εφαρμόζουν, περιμένουν να ωφεληθούν από το αναμενόμενο αδιέξοδο των εφαρμοζόμενων πολιτικών που οι ίδιοι δημιουργούν.
Οι πολιτικοί μας αντί να κάνουν το αυτονόητο, αυτό που κρίνεται αναγκαίο και το οποίο δεσμευτικά εξήγγειλαν και νομοθέτησαν, προβαίνουν σε πράξεις που είναι αντίθετες με την σκοπιμότητα του κάθε εγχειρήματος και οι οποίες οδηγούν με τρόπο έντεχνο εκτός στόχου και επιδίωξης.
Πολλές φορές με τις πράξεις τους, με την τακτική τους οι κατ΄ αποκλειστικότητα αρμόδιοι πολιτικοί μας επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και προσπαθούνε με τρόπους που κρύβουν σκοπιμότητα και άμετρο πολιτικό φόβο, να δικαιολογήσουν την αδυναμία έγκαιρης και αποτελεσματικής έμπρακτης εφαρμογής των απαραίτητων αυτών μεταρρυθμίσεων.
Συνέπεια της ηθελημένης ή φοβικής αυτής αδυναμίας, είναι ότι όχι μόνον η απώλεια του καθεστώτος νομιμότητας, αλλά και η εν τοις πράγμασι εξαιρετικά δυσχερής και κυρίως αναποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα
Δεν έχουν αντιληφθεί επαρκώς ότι οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, ήταν ένας από τους λόγους που συνετέλεσαν να οδηγηθούμε σε αυτή την οδυνηρή για όλους μας κατάσταση σήμερα.
Με αφορμή την συνέντευξη της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, την οποία παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», αλλά και των δυναμικών παρεμβάσεων του αρμόδιου υπουργού, προκαλούμαι ως απλός πολίτης και εξ΄αυτού αναγκάζομαι να σχολιάσω τόσο την σκοπιμότητα τους, όσο και το νόημά τους.
Ποιος αγαπητή μου υπουργέ συγκαλύπτει;
Αυτός που παράλογα διεκδικεί, προσπαθώντας και επιδιώκοντας να αυξήσει τους πολιτικούς του συμμάχους και υποστηρικτές, ή αυτός που προσπαθεί να τον αποτρέψει μέσω του ατελέσφορου επικοινωνιακού αγώνα, αγνοώντας και μη υπολογίζοντας ότι το αποτέλεσμα και η συγκυρία όχι μόνο δεν τον ευνοούν αλλά και τον εκθέτουν συνάμα;
Αυτός που λαϊκίζει, δημαγωγεί και «ευνοείται» πολιτικά από την αδικαιολόγητη στασιμότητα ή αυτός που αναιτιολόγητα αδιαφορεί και με προφάσεις μέσω των «επίκαιρων» απολογητικών συνεντεύξεων, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και που εκ του αποτελέσματος σκόπιμα καθυστερεί;
Είναι παραδεκτό ότι το αυτονόητο, το αναγκαίο δημοσιονομικά, το αιτιολογικά τεκμηριωμένο και νομοθετικά θεσμοθετημένο, δεν εξακολουθείς να το δικαιολογείς, δεν το υποστηρίζεις μόνο θεωρητικά, το εφαρμόζεις άμεσα, έμπρακτα και προπαντός απαρέγκλιτα.
Δεν το λιβανίζεις, με σκοπό να το εξαγνίσεις, δεν το επεξεργάζεσαι με ατέρμονη και ατελέσφορη διαδικασία με σκοπό να το ξεθυμάνεις και να του ανακόψεις τη δυναμική άμεσης και αποτελεσματικής εφαρμογής του.
Δεν το αδρανοποιείς περιμένοντας την συγκυρία που θα σου εγγυηθεί το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να το προσεγγίσουν κάποιοι με τη δική τους οπτική και στόχευση και δικαιολογημένα κατ΄αυτούς, να αξιώσουν την μη εφαρμογή του και ουσιαστικά την απαξίωσή του και την κατάργησή του.
Είναι διαπιστωμένο γεγονός ότι η αδράνεια εμφανίζεται έμπρακτα όταν ο πολιτικός φόβος, ο φόβος του πολιτικού κόστους, που καταλαμβάνει συνήθως τους πολιτικά αδύναμους, είναι έκδηλος και πολύ πιεστικός.
Το σαράκι αυτό σαπίζει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία, κάθε μεταρρυθμιστική αναγκαιότητα και παρεμποδίζει ακόμη και την άμεση και αποτελεσματική εκτέλεση της ειλημμένης υποχρέωσης.
Την στάση της περιφερειάρχου Αττικής, κ.Ρένας Δούρου και των 19 Δημάρχων που επικροτούν την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι κατά βάση αντιδρούν σε κάθε μεταρρύθμιση, αλλά και στην διαδικασία αξιολόγησης στα Νομικά Πρόσωπα ευθύνης τους, δεν την καταγγέλλεις θεωρητικά, δεν την χαρακτηρίζεις επικοινωνιακά ως σκόπιμη συγκάλυψη και δεν την πολεμάς με άσφαιρα επικοινωνιακά πυρά.
Δίνεις απάντηση εμπράκτως με την άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου. Και τούτο διότι την ευθύνη υλοποίησης και εφαρμογής του νόμου την έχεις εσύ και εξ΄ αυτού ο μόνος που θα μπορούσε να κατηγορηθεί για συγκάλυψη είσαι εσύ ως υπουργείο.
Επίσης, δεν εξαγγέλλεις μέσω του ραδιοφώνου, (αλήθεια πόσες φορές) ότι «σύντομα έρχεται το πάγιο σύστημα εφαρμογής της αξιολόγησης», γιατί με αυτό δείχνεις ότι απολογείσαι για την αδυναμία σου και την ολοφάνερη απραξία σου, χωρίς παράλληλα να ορίζεις χρονικά το πότε θα λάβει χώρα η εφαρμογή.
Είναι ανώφελο επίσης να επιδιώκεις απάντηση από την κ Δούρου και από τους υποστηρικτές Συριζαίους Δημάρχους, γιατί αντιδρούν στην υλοποίηση της αξιολόγησης, τη στιγμή που γνωρίζεις ότι ακόμη και οι δικοί σου κομματικά Δήμαρχοι ήταν και είναι αντίθετοι με κάθε μεταρρύθμιση, ακόμη και με την αξιολόγηση.
Το ποιους θέλουν να υπερασπισθούν, τόσο η κ. Ρένα, όσο και το μέτωπο των Συριζαίων Δημάρχων είναι γνωστό και αφορά κατ΄ αποκλειστικότητα αυτούς που κατέχουν σήμερα υπηρεσιακά αξιώματα, που αξιολογικά και αξιοκρατικά δεν αξίζουν και τα οποία κάποιοι, τους οποίους γνωρίζεις πολύ καλά, τα έδωσαν ως αντάλλαγμα για τις κομματικές υπηρεσίες που πριν χρόνια προσέφεραν.
Γνωρίζεις κ. υπουργέ ποιοι είναι αυτοί, γιατί έχουν ονοματεπώνυμο και εκτός αυτού μέχρι χθες είχαν πράσινη κομματική ταυτότητα, σήμερα δε άλλαξαν πολιτικό στρατόπεδο και στεγάστηκαν στα ρετιρέ του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι αυτοί που προσθετικά με τις κυβερνητικές παλινωδίες και τις προς διόρθωση απαράδεκτες κοινωνικές αδικίες, έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ την πρόσφατη ποσοστιαία δημοσκοπική διαφορά.
Θα εξακολουθήσεις λοιπόν όλους αυτούς να τους χαϊδεύεις πολιτικά, να κάνεις ότι δεν τους γνωρίζεις, να τους κρατάς στις θέσεις τους, να τους αναγνωρίζεις και να τους δίνεις τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τους άλλους υπαλλήλους;
Σε ότι αφορά αυτούς που προσλήφθηκαν με καραμπινάτες παρανομίες, με πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά, καλύτερα μην το ψάχνουμε το θέμα.
«Γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Καλό είναι λοιπόν να επισπευτούν οι διαδικασίες εντοπισμού αυτών των παρανομιών, παρά να ψάχνουμε να βρούμε ποιος και γιατί τους στηρίζει.
Και αυτό γιατί την πρόσληψη γνωρίζουμε ποιος την έκανε και ποιός επίσης είχε την ευθύνη ελέγχου των δικαιολογητικών-προσόντων διορισμού.
Σε ποιους απευθύνεστε και ζητάτε εξηγήσεις και ανάλογες απαντήσεις κυρία Υπουργέ;
Σε αυτούς που κύριος και αποκλειστικός σκοπός τους είναι η κατάληψη της εξουσίας;
Σε αυτούς που με τις αλλοπρόσαλλες και ανεφάρμοστες φιλελεύθερες αριστερές κορώνες τους, φρενάρουν κάθε δημιουργική προσπάθεια ;.
Σε αυτούς που θα σου «παίζουν» τη φιλελεύθερη αριστερή μουσική τους και κάθε φορά θα σε βάζουν με τον τρόπο τους στο χορό να χορέψεις στους ρυθμούς τους.
Είναι καιρός να ελέγξουμε τις σκέψεις μας, να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας, να κουμαντάρουμε τις προθέσεις μας και ειδικότερα τα λόγια μας, γιατί δε μπορεί να εκστομίζονται εκφράσεις όπως «σύντομα θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας, για το πάγιο σύστημα αξιολόγησης, που θα ισχύσει εφεξής».
Το σύντομα πότε ορίζεται χρονικά και το πάγιο πως διασφαλίζεται αποτελεσματικά, όταν εσείς ως Υπουργείο με την τακτική της αναιτιολόγητης καθυστέρησης αδρανοποιείς την εφαρμογή της μεταρρύθμισης και στην ουσία απαξιώνεις την σπουδαιότητα και αναγκαιότητά της, οδηγώντας την με μαθηματική ακρίβεια στον καιάδα των ανεφάρμοστων πολιτικών.
Είναι δεδομένο ότι η περαιτέρω καθυστέρηση υλοποίησης του εν ισχύ νόμου και συνεπώς η απουσία ρυθμίσεων εφαρμογής του, ικανών να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα, αναμένεται να επιδεινώσει τα υπαρκτά φαινόμενα άρνησης και ανομίας, που διατυπώνονται από τα γνωστά μέτωπα που τα απαρτίζουν οι φιλελεύθεροι αριστεροί παράγοντες και τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάμε, η στασιμότητα τους ευνοεί και τους ενισχύει .
Για όλους τους παραπάνω λόγους, κρίνεται αναγκαία, η άμεση και χωρίς χρονοτριβές και διαπραγματεύσεις εφαρμογή της αξιολόγησης.

Ο Επιφορικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου