26.11.14

Βία ενάντια στη βία;



Στις 16 Νοεμβρίου, η παρουσιάστρια του ABC World News CeciliaVega  ρώτησε την ανταποκρίτρια του δικτύου στη Μ. Ανατολή: «Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί… περίπου 800 αεροπορικές επιδρομές μέχρι σήμερα εναντίον της ISIS. Γιατί δεν πέτυχαν τίποτα»;



Μια τέτοια αφελής ερώτηση αποκτά σημασία, επειδή θεωρεί αυτονόητο ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα έπρεπε να έχουν σημειώσει επιτυχία.
Δεν χρειάζεται όμως να είναι κανείς βαθύς γνώστης της στρατιωτικής ιστορίας για να ξέρει ότι μια τέτοια υπόθεση δεν ισχύει…


Το 2003, μόνο στο πρώτο μήνα της εισβολής στο Ιράκ, ρίχτηκαν 29.000 βόμβες, σε συνδυασμό με την χερσαία επέμβαση.
Και όμως! Όλη αυτή η καταστροφική βία δεν πέτυχε στο να εξουδετερωθεί η αντίσταση απέναντι στην αμερικανική κατοχή.
Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Αφγανιστάν.
Η απάντηση που δόθηκε στη παρουσιάστρια από την ανταποκρίτρια Martha Raddatz πάσχει επίσης.
Όπως είπε: «Οι επιδρομές, που κοστίζουν περίπου 1$ εκατομμύριο η κάθε μία, έχουν στόχο να εμποδίσουν την  ISIS να καταλάβει πόλεις και εδάφη. Και σ’ αυτό πέτυχαν, δείτε τη περίπτωση της πόλης Erbil. Αυτό όμως είναι κάτι το προσωρινό. Στη συνέχεια χρειάζονται χερσαίες δυνάμεις. Χρειάζεται Ιρακινός στρατός και Σύριοι αντάρτες, για να πετύχεις…».
Και εδώ, η ανάγκη για χερσαίες δυνάμεις θεωρείται αυτονόητη, δηλαδή αν θέλεις να κερδίσεις την ISIS, χρειάζεσαι ακόμη περισσότερη στρατιωτική βία.
Οι ρεπόρτερς όπως η Raddatz, θα έλεγαν ότι δεν εκφράζουν άποψη για την πολιτική, αλλά απλά μεταφέρουν μια προφανή αλήθεια όσον αφορά στο πως θα νικηθεί το Χαλιφάτο.
Τέτοιου είδους όμως σχόλια απλά «ομαλοποιούν» και νομιμοποιούν  τον πόλεμο, θεωρώντας πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η βία είναι ακόμη περισσότερη  βία.
Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα τέτοιο αφήγημα.
Το 2011, οι Αφγανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταδίκασαν μια αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ που σκότωσε αμάχους, με την Raddatz να υπερασπίζεται στον αέρα αυτού τους είδους τη στρατιωτική βία.
Όπως έλεγε και τότε, «οι επιδρομές θα πρέπει να συνεχιστούν και να επεκταθούν, αν θέλουμε να ηττηθεί ο εχθρός…».
Αν όμως αυτή είναι η άποψή μας για τον πόλεμο, τότε για ποιο λόγο να θέλουμε να στηρίξουμε κάποιον που πιστεύει ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να λυθούν τα προβλήματα του κόσμου;


Peter Hart
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου