15.11.14

Μία εικόνα, άλλη εποχή …



Πέντε χρόνια από τότε που η κρίση μπήκε ημιεπισήμως στη ζωή μας και πολλοί ανάμεσά μας δεν έχουν ακόμη καταλάβει ούτε τι έγινε, ούτε γιατί έγινε και πολύ περισσότερο ούτε τι ακολουθεί, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων.



Ζουν ακόμη με την ξέθωρη, πλέον, εικόνα του 2009, αλλά και τον απόηχο του σάουντρακ από την εποχή της ευμάρειας...


Σε όλους αυτούς –ειδικά αν είναι πάνω από 50 κι έχουν περάσει τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη- θα έκανε καλό μια βόλτα στην πόλη τη νύχτα, μια καθημερινή. Ειδικά τώρα που είναι χειμώνας, έχει υγρασία και το τοπίο είναι θολό.
Θα θυμηθούν τα νεανικά τους χρόνια στη δεκαετία του 1980, τουλάχιστον ως σκηνικό.
Τότε που τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους ήταν τόσο λίγα, που η απόσταση από το Βαρδάρι στη Μαρτίου ήταν πέντε λεπτά, όπως και τώρα.
Τότε που τα -πολύ λιγότερα- νυχτερινά μαγαζιά συντηρούσαν κάποιες μικρές παρέες, που τα απολάμβαναν περίπου ως ιδιωτικά, με τον ιδιοκτήτη, τους εργαζόμενους και τους πελάτες να γνωρίζονται με τα μικρά τους ονόματα και τη μουσική στα πικάπ να είναι κοινής επιλογής, όπως και τώρα.
Κυρίως, όμως, τότε που το σκοτάδι ήταν πυκνό, επειδή δεν υπήρχε φωτισμός, όπως και σήμερα που οι λάμπες υπάρχουν, αλλά παραμένουν σβηστές, ενώ τα φώτα στις βιτρίνες και στις επιγραφές είναι χαμηλωμένα.
Πριν από μερικά χρόνια είχε δημοσιευθεί μία φωτογραφία που έδειχνε τη Γη από το διάστημα σε νυχτερινές συνθήκες.
Μια φωτογραφία, δηλαδή, που έδειχνε όλες τις περιοχές του πλανήτη, όταν δεν τις έλουζε ο ήλιος.
Η Βόρεια Αμερική, πρωτίστως οι ΗΠΑ, και η Δυτική Ευρώπη ήταν κατά σειράν οι δύο πιο φωταγωγημένες περιοχές. Στον αντίποδα, η Αφρική και τα βάθη της Κίνας οι πιο σκοτεινές.
Ο «κανόνας του φωτός» έχει να κάνει ξεκάθαρα με τον πλούτο και τη φτώχεια.
Με τη σπατάλη και την οικονομία, που προκύπτουν ως φυσικές λειτουργίες και όχι κατ’ ανάγκη από συνειδητή επιλογή.
Η Θεσσαλονίκη του 2014 ρέπει περισσότερο προς το σκότος, αφού η φωταψία της δεκαετίας του 2000 δεν επιστρέφει πια στην πόλη, ούτε καν ως αντανάκλαση από τα αστέρια.

Γιώργος Μητράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου