5.11.14

Περιμένοντας τον … Διαφωτισμό.



Η ιστορία με τους λαθρεπιβάτες στην Ελλάδα δεν είναι τωρινή και δεν έχει να κάνει με την κρίση.




Για όσους παλιούς θυμούνται, όταν καταργήθηκε ο εισπράκτορας στα ΜΜΜ και μπήκε ένα κουτί δίπλα από τον οδηγό, το τι έπεφτε μέσα δεν λέγεται.
Από κουμπιά, παλιά νομίσματα, τσίγκινα αντικείμενα… της  πουτάνας γινόταν γενικώς.
Το δημόσιο αγαθό στην Ελλάδα θεωρείται περίπου κάτι σαν τσάμπα, ή και τράκα.
Ο κλεφτοπόλεμος άλλωστε είναι στο αίμα μας…


Όταν από μικρά παιδιά στα σχολεία μας διδάσκουν πως οι κλέφτες (κανονικοί κλέφτες) και οι αρματωλοί, (πρώην κλέφτες που μετά κυνηγούσαν τους κλέφτες ως "χωροφύλακες" των Οθωμανών), ελευθέρωσαν την χώρα, θα ήταν σχεδόν απίθανο να μην φτιαχτεί εδώ ένα κράτος "θεσμοθετημένης" κλεφτουριάς, όπου το κράτος λεηλατεί τους υπηκόους του και οι υπήκοοι με την σειρά τους κλέβουν το κράτος.
Ιστορικός φαύλος κύκλος ενός λαού εξανδραποδισμένου από ένα διαχρονικό πολιτικό σύστημα που αν και Ελληνικό ακολουθεί τα χνάρια των Σουλτάνων.
Τίποτα δεν αισθανόμαστε δικό μας.
Ούτε τις συγκοινωνίες, ούτε τα Νοσοκομεία, ούτε τα πανεπιστήμια, ούτε τα σχολεία, απολύτως τίποτα.
Η έλλειψη εθνικής κοινωνικής συλλογικής συνείδησης είναι εμφανής σε όλες μας τις δραστηριότητες καθημερινά.
Η ρίζα του προβλήματος είναι εκεί στην σύσταση μας, στον τρόπο που γίναμε κράτος και στις μετέπειτα ιδεοληψίες και τους μύθους που στηριχτήκαμε.
Χωρισμένοι μέχρι και σήμερα σε "δοβλέτια" και έχοντας την νοοτροπία να πιάνουμε κάθε τόσο "ταμπούρια" και "δερβένια" για να κάνουμε "γιουρούσια"
Κάποτε πρέπει σε αυτήν την Χώρα να έρθει έστω και καθυστερημένα ο Διαφωτισμός που εδώ ακόμα ποτέ δεν έφτασε...

Fotis Giann

ΥΓ- Στο συγγενές θέμα της φορολόγησης, θυμάμαι κάτι που είχα διαβάσει κάποτε, όπου οι μόλις απελευθερωμένοι από τον τούρκικο ζυγό Έλληνες, όταν τους ζητήθηκε να πληρώσουν φόρους, αντέδρασαν λέγοντας: «μα καλά, γι αυτό κάναμε επανάσταση; Γι αυτό διώξαμε τον Τούρκο; Για να πληρώνουμε πάλι χαράτσια»;
S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου