7.12.14

Κινδυνεύουν και οι καμηλοπαρδάλεις…



Μάλλον ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ανησυχούμε για τις καμηλοπαρδάλεις.
Αν και δεν ελκύουν το ανάλογο ενδιαφέρον του κοινού, όπως αυτό για τους ελέφαντες και άλλα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, εν τούτοις τα τελευταία νούμερα είναι ανησυχητικά.



Το 1999 ο πλανήτης είχε 140.000 καμηλοπαρδάλεις, ενώ σήμερα μόλις 80.000.
Πρόκειται για μια σιωπηρή εξαφάνιση λέει ο επικεφαλής του οργανισμού Giraffe Conservation Research…


Για τη κατάσταση αυτή ευθύνονται οι λαθροκυνηγοί στις φτωχές περιοχές της Αφρικής, η ανθρώπινη επέκταση, και οι πολλές χρήσεις του παχέως δέρματος του συγκεκριμένου ζώου.
Παράλληλα, υπάρχει μια τρελή φήμη που κυκλοφορεί ευρέως στην Αφρική, που θέλει τη βρώση κρέατος καμηλοπάρδαλης να θεραπεύει το… AIDS!
Για λόγους σύγκρισης, αν και υπάρχουν αυστηρές προειδοποιήσεις για την επικείμενη εξαφάνιση από λαθροκυνηγούς του αφρικανικού ελέφαντα, υπάρχουν 450.000 ακόμη σε σχέση με τις 80.000 καμηλοπαρδάλεις.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Ο Νίγηρας προστατεύει νομοθετικά πλέον την καμηλοπάρδαλη της Δυτικής Αφρικής, και τα νούμερά της αυξήθηκαν από 50 ζώα σε 400!
Όπως λένε οι ειδικοί, αυτό αποδεικνύει ότι τέτοια μέτρα και τέτοιες πολιτικές πετυχαίνουν το σκοπό τους, υπενθυμίζοντας ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για την επιβίωση της καμηλοπάρδαλης.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου