4.12.14

Τέλος στην ανωνυμία των τρολς;



Όπως γράφει η Anne Applebaum στο  Slate, ήρθε πλέον η ώρα να κοπεί το προνόμιο της ανωνυμίας των σχολιαστών του διαδικτύου.




Πρόκειται για μια συζήτηση που διαρκεί χρόνια τώρα, όμως η συγκεκριμένη αρθρογράφος επικαλείται πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι τα ανώνυμα σχόλια και οι αναρτήσεις αλλάζουν βαθύτατα την άποψη των αναγνωστών όσον αφορά στο περιεχόμενο τους...


Άσχετα δηλαδή με το θέμα της ανάρτησης, ή πως παρουσιάζεται, οι αναγνώστες ανώνυμων αναρτήσεων τις θεωρούν συνήθως ως ψέματα, ή απλά κιτρινισμό.
Αξίζει, λέει, να αναφερθούν και κάποια κράτη, όπως η Ρωσία, η Κίνα, και το Ιράν, που λέγεται ότι χρησιμοποιούν στρατιές από τρολς προκειμένου να περνούν τη προπαγάνδα τους.
Κάτι σαν τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα…
Όπως λέει η Applebaum, «όσοι γράφουν στο ίντερνετ, θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη των γραφόμενών τους, σαν να τα έλεγαν με το στόμα τους».
Βέβαια, υπάρχουν αρκετά σοβαρά ζητήματα ελευθεροτυπίας και λογοκρισίας όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.
Όπως όμως τονίζει η ίδια, οι περισσότεροι κάνουν κατάχρηση του προνομίου της ανωνυμίας.
Και καταλήγει: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της ελευθερίας της έκφρασης, θα πρέπει να ασκούνται από πραγματικούς και αληθινούς ανθρώπους, και όχι από ανώνυμα τρολς…»!

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου