9.1.15

Και τώρα τι κάνουμε;



Τη φωνή του Μεϊμαράκη διαδέχτηκε η σιωπή.
Αρχηγοί κομμάτων, κομματάρχες, βουλευτές στην έξοδο της Βουλής έκαναν δηλώσεις, αλλά ο κόσμος στην αίθουσα όπου παρακολουθούσα τη μετάδοση της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είχε πάψει να ενδιαφέρεται χωρίς ταυτόχρονα να ακούγεται αυτό που απασχολούσε τους πάντες: και τώρα τι κάνουμε;
Πάμε να σηκώσουμε τα λεφτά από την τράπεζα;
Πληρώνουμε τον φόρο ή περιμένουμε να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να τον χαρίσει;


Χαιρόμαστε ή λυπούμαστε;
Δεν θα το γενικεύσω. Μπορεί κάπου να βάλανε τα κλάματα, μπορεί αλλού να πήρανε σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και να τρέχανε στους δρόμους, αλλά την περασμένη Δευτέρα το μόνο που αντιλήφθηκα ήταν η ανησυχία του «Και τώρα;».
Η ώρα που θα φανεί τι γίνεται αν κάποιος σκίσει το μνημόνιο είχε φτάσει και νομίζω ότι κανένας δεν βιαζόταν να δει τον Αλέξη να το σκίζει στο προαύλιο της Βουλής…
 

Η μετριοπάθεια μπορεί να είναι το μεγαλύτερο καλό που κληρονόμησε στην Ελλάδα η κρίση της τελευταίας πενταετίας.
Δεν αναφέρομαι σε όλους, αλλά στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων που διαισθάνονται ότι όποια κυβέρνηση και να βγάλουν, για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ, θα ακολουθήσει μια πολιτική που δεν θα επιτρέπει μεγάλες παρεκκλίσεις.
Γράφω συγκεκριμένα «διαισθάνεται» αντί για «καταλαβαίνει» γιατί αυτό φαίνεται και στα γκάλοπ που θέλουν τον Σαμαρά για πρωθυπουργό αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, την ώρα που η πλειοψηφία ήθελε να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μη γίνουν εκλογές.
Εκτός λοιπόν από τους λίγους -υποθέτω- που πίστευαν ότι ο Σαμαράς θα γίνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει πραξικόπημα για να γίνει πρωθυπουργός, οι υπόλοιποι κάτι θέλουν αλλά δεν το έχουν ξεκαθαρίσει.
Και νομίζω ότι θέλουν ασφάλεια, την ασφάλεια που έχουν οι πολίτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και την οποία οι Ελληνες ακόμα και στην περίοδο της ευμάρειας δεν μπόρεσαν να απολαύσουν.
Την ασφάλεια του να ξεκινάς για τη δουλειά σου στο κέντρο και να ξέρεις ότι θα φτάσεις χωρίς 50 διαδηλωτές να σου κλείσουν τον δρόμο, την ασφάλεια του αστυφύλακα που κάνει βάρδια στον δρόμο και όχι έξω από το σπίτι του υπουργού, την ασφάλεια όπου ο κάγκουρας δεν το πατάει με 180 στην παραλιακή και ο χούλιγκαν δεν γεμίζει τις ταμπέλες με σήματα της ομάδας του.
Την ασφάλεια του νόμου που όχι μόνο ψηφίζεται αλλά και τηρείται. Μαζί με την ασφάλεια ενός σοβαρού Κοινοβουλίου που καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση που ψηφίστηκε θα εφαρμόσει την πολιτική της για τέσσερα χρόνια.
Οχι μετά από έναν μήνα η αντιπολίτευση να λέει ότι η κυβέρνηση έχασε την λαϊκή στήριξη και ο κόσμος πρέπει να βγει στον δρόμο και να τη ρίξει, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.
Η Βουλή του 2012 μας άφησε χρόνους.
Να ζήσουμε και να τη θυμόμαστε όχι για την αδυναμία της πλειοψηφίας των βουλευτών της να δεχτούν την επιθυμία των πολιτών για σταθερότητα σε μια κρίσιμη στιγμή.

Αντώνης Πανούτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου