3.2.15

Χαλαρώστε, βαθιές ανάσες και πάμε πάλι...



Καταρχάς, για να ξεκινήσουμε από τα βασικά, μια κυβέρνηση που μόλις εκλέχθηκε δημοκρατικά και πήρε σχεδόν αυτοδυναμία έχει κάθε δικαίωμα, πάντα στο πλαίσιο το συνταγματικό, να λέει και να κάνει ό,τι θέλει.
Ο Τύπος, οι ψηφοφόροι όλων των παρατάξεων, αλλά και οι δανειστές της χώρας πρέπει να της δίνουν αυτό που ονομάζουν οι Αγγλοσάξονες «πλεονέκτημα της αμφιβολίας» (benefit of the doubt). 


 
Χρειάζεται, λοιπόν, ιδιαίτερη ψυχραιμία για 40 υπουργούς και έναν πρωθυπουργό που δεν έχουν καθίσει ποτέ σε τέτοιες καρέκλες και έστω και ρομαντικά θεωρούν πως ό,τι έλεγαν προχθές προεκλογικά ισχύει και σήμερα που ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα.
Εξαιρώ τον αγαπητό Γιάννη Δραγασάκη που έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός στα Οικονομικά επί Οικουμενικής, και στις Βρυξέλλες, σε συνεδρίαση του ECOFIN, έμαθε ότι έπεφτε η κυβέρνηση... και γυρίσαμε μαζί άπρακτοι - δημοσιογράφοι και υπουργός…



Τα δύσκολα αρχίζουν από δω και πέρα για τη νέα κυβέρνηση και ειδικά όταν ισχύει όσο ποτέ άλλοτε το ρηθέν υπό Μάργκαρετ Θάτσερ ότι «το πρόβλημα με τον σοσιαλισμό αρχίζει όταν τελειώσουν τα λεφτά των άλλων».
Και δυστυχώς τα λεφτά των άλλων, δηλαδή των δανειστών, τελειώνουν, αλλά και τα δικά μας έχουν τελειώσει προ πολλού.
Αρα πρακτικά η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές καθαρά και ξάστερα και μάλιστα γρήγορα γιατί αλλιώς θα πέσει σε τοίχο.
Ο οποίος τοίχος ισοδυναμεί με εθνική τραγωδία και φυσικά αυτό ούτε το θέλει κανείς, ούτε και θα το κάνει ο Τσίπρας. Απειρος είναι, αλλά τρελός δεν μοιάζει.
Αν ο Δραγασάκης, ο Βαρουφάκης και η υπόλοιπη ομάδα θα διαπραγματευτούν καλύτερα στα τεχνικά και ο ίδιος ο Τσίπρας στα πολιτικά απ’ ό,τι ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας, αυτό μέλλει να αποδειχτεί.
Πάντως τα πράγματα γι’ αυτούς είναι πολύ μα πολύ πιο εύκολα και θα είναι κρίμα να χάσουν την ευκαιρία ή, ακόμα χειρότερα… να χάσουμε τη χώρα.
Η... κακιά Δεξιά και οι «Σαμαροβενιζέλοι» έκαναν τη βρώμικη δουλειά και τώρα οι νέοι υπουργοί μιλάνε με μεγάλη σχετικά άνεση, αφού τα σκληρά και επώδυνα μέτρα είναι όλα νομοθετημένα.
Τώρα, αν θέλουν να τα γκρεμίσουν όλα με ιδεοληψίες, κακό δικό τους θα κάνουν και θα αυτοϋπονομευτούν.
Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω με το... αστικό μου μυαλό γιατί είναι κακό να ανοίγουν τις Κυριακές τα μαγαζιά - παγκοσμίως αυτό ισχύει.
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να μη δώσουμε τα ρημαγμένα περιφερειακά αεροδρόμια στους Γερμανούς που κατά λάθος πρόκειται να μας ακουμπήσουν έως τον Ιούνιο περί το 1,5 δισ. ευρώ.
Θυμίζω ότι η δεύτερη προσφορά διεθνούς σχήματος για τα αεροδρόμια ήταν μόλις 600 εκατ. ευρώ.
Οσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της μιας προβλήτας του Πειραιά, μάλλον οι Κινέζοι έχουν στήσει πάρτυ αφού επρόκειτο να πληρώσουν αδρά για να μην την αγοράσει  κάποιος άλλος ανταγωνιστής τους και μπει στα πόδια τους.
Ας ηρεμήσουν λοιπόν, ας αφήσουν την επαναστατική γυμναστική και, κυρίως, ας αφήσουν τον πρωθυπουργό να μιλήσει, γιατί από εκείνον (προγραμματικές δηλώσεις) ξεκινάει η διακυβέρνηση μιας χώρας.
Βαθιές ανάσες για όλους και πάμε πάλι απ’ την αρχή...

Τάσος Καραμήτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου