12.2.15

Grexit ή Grexodus; (Περί ζουρλομανδύα)…



Τα τελευταία χρόνια ο όρος Grexit έχει καθιερωθεί στην οικονομική ορολογία.
Αναφέρεται στη πιθανότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη και να εγκαταλείψει το ευρώ ως νόμισμα.




Αν και δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε την υψηλή πιθανότητα ότι η χώρα όντως θα βγει από την ευρωζώνη ως το τέλος του χρόνου, αξίζει να αναρωτηθούμε αν το Grexit είναι και η πιο κατάλληλη λέξη για να περιγραφεί αυτό το ενδεχόμενο.
Ειδικά όταν υπάρχει και ο όρος Grexodus, που ίσως περιγράφει καλύτερα την κατάσταση…



Υπάρχουν δυο επιχειρήματα που συνηγορούν ότι το Grexodus αποτελεί μια καλύτερη περιγραφή της τρέχουσας ελληνικής κατάστασης απ ότι το Grexit.
Το πρώτο είναι ετυμολογικό. Η αγγλική λέξη exit είναι λατινικής προέλευσης, ενώ η exodus ελληνικής.
Ως παράδειγμα, η πρωτότυπη ελληνική μετάφραση της εβραϊκής Βίβλου δεν αναφέρονταν στην exit (έξοδο) των παιδιών του Ισραήλ από την Αίγυπτο. Αναφέρονταν στην exodus (έξοδό) τους.
Οπότε, γιατί θα πρέπει, στα πλαίσια της ελληνικής κρίσης να χρησιμοποιούμε μια λατινική λέξη, όταν υπάρχει στη διάθεσή μας μια καλύτερη ελληνική;
Το δεύτερο επιχείρημα υπέρ του όρου Grexodus είναι πιο ουσιαστικό.
Η λέξη Grexit έχει αρνητικές προεκτάσεις με την έννοια ότι ένα κράτος μπορεί να εκδιωχθεί παρά τη θέλησή του από μια επιθυμητή λέσχη.
Στη περίπτωση όμως της Ελλάδας, μετά από 6 χρόνια οικονομικής ύφεσης φορώντας τον ζουρλομανδύα της συμμετοχής της στην ευρωζώνη, που έχει συμβάλει σε ένα οικονομικό κραχ ανάλογο αυτό των ΗΠΑ στη δεκαετία του ’30, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε μια πιο θετική λέξη για την απελευθέρωσή της από αυτά τα δεσμά;
Η βιβλική χρήση της λέξης exodus είχε την έννοια της απαλλαγής των παιδιών του Ισραήλ από έναν οίκο δουλείας, και της ανάκτησης της ελευθερίας τους.
Με ανάλογο τρόπο, ίσως και ο όρος Grexodus να μεταφέρει την ιδέα ότι η Ελλάδα θα έχει βγει από τα δεσμά του ζουρλομανδύα του ευρώ, ο οποίος την έχει οδηγήσει στην ένδεια και σε χρόνια πολιτική ταπείνωση.
Δεν λέμε βέβαια ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα για την Ελλάδα αν φύγει από το ευρώ, μιας και αν δεν υπάρχει σωστή διαχείριση η χώρα θα περιπέσει σε οικονομικό χάος και αυξανόμενο πληθωρισμό.
Εκτός όμως της ευρωζώνης, η Ελλάδα ίσως να έχει και πάλι μια ευκαιρία για μακροπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική ευημερία.
Διότι με καλή διαχείριση θα μπορεί να εκμεταλλεύεται τη νομισματική πολιτική και τις ισοτιμίες με λογική, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανισορροπίες χωρίς όμως την ατέλειωτη οικονομική ύφεση.

Απόδοση: S.A.


Σημ. Ο- Μας πήραν χαμπάρι και μας δουλεύουν κανονικότατα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου