28.3.15

Αδειάζουν τα ταμεία κι εμείς τους κοιτάμε!!!



Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες θυμίζουν σταλινικές για να μην πούμε χουντικές πρακτικές. Ή μήπως είναι ένα και το αυτό;




Βλέπουμε να είναι η Ελλάδα σε πραγματική εσωτερική στάση πληρωμών και δεν αντιδρούμε.
Η κυβέρνηση ξύνει τον πάτο του βαρελιού, αρπάζει απ’ όπου βρει λεφτά για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και δόσεις στο ΔΝΤ και αναρωτιόμαστε τι θα είχε γίνει αν αυτά τα έκανε μια κυβέρνηση της ΝΔ.
Για σκεφτείτε π.χ. να ήταν «γαλάζια» η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και να άρπαζε με τέτοιο πραξικοπηματικό τρόπο τα αποθεματικά της περιφέρειας…


80 εκατ. ευρώ πήρε από το ταμείο της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να τα δώσει στην κυβέρνηση να πληρώσει το ΔΝΤ.
Σκεφτείτε λοιπόν να το είχε κάνει αυτό κάποιος γαλάζιος περιφερειάρχης. Λαϊκά δικαστήρια θα είχε στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήψεις σε κτίρια και διαδηλώσεις θα έκανε.
Τώρα όμως, η γαλαντόμα Ρένα, αφού τέλειωσε με τα βλαχομπαρόκ γλέντια της πλατείας Συντάγματος, κι αφού σταμάτησε να βγάζει selfies με τον σύντροφο Πάνο Καμμένο έβαλε χέρι στα ταμεία.
Πανζουρλισμός στο Περιφερειακό συμβούλιο για τα 80 εκατ. από τα 350 εκατ. που πήρε και τα υπόλοιπα αν κουνήσει το δαχτυλάκι του ο Τσίπρας θα δοθούν κι αυτά. Στα όρια της απιστίας η απόφαση, φώναζε η αντιπολίτευση αλλά η Δούρου δεν άκουγε τίποτε.
Αλλά 120 εκατ. πήρε από τον ΟΑΕΔ και η νέα Συριζαία διοικήτρια, ενώ το ίδιο έχουν κάνει από ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς.
Κι όμως, ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση που πήρε μια χώρα το 2012 στα όρια της χρεοκοπίας δεν έφτασε σ’ αυτή την ξεφτίλα.
Κούτσα – κούτσα, με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού, πολύ γκρίνια και πολύ αμφισβήτηση, κατάφερνε και τις υποχρεώσεις της να πληρώνει και να έχει πλεονάσματα. Αυτό το χάλι να παίρνουν απ’ όπου βρουν λεφτά για να πληρώσουν και να μην κηρύξουν στάση πληρωμών δεν έχει ξαναγίνει.
Αλλά ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Βαρουφάκης και η Βαλαβάνη μόλις πριν λίγο καιρό. Αυτοί δεν έλεγαν ότι δεν έχουμε ανάγκη τα 7,5 δις ευρώ των δόσεων;
Και τώρα ικετεύουν για ψίχουλα των ταμείων και των φορέων;
Αλλά για να έχουμε και καλό ερώτημα: Είναι απόλυτα ασφαλείς οι επενδύσεις σε repos ή δεν ξέρουμε σε τι άλλο βάζει η κυβέρνηση τα λεφτά που αρπάζει;
Αν δηλαδή ο μη γένοιτο βαρέσει κανόνι η χώρα, θα μπορέσει να επιστρέψει τα λεφτά στην περιφέρεια, στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ; Ή θα πάνε υπέρ πίστεως και ΣΥΡΙΖΑ;
Όμως, για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι μόνο αυτό το θέμα. Δεν είναι μόνο ότι αδειάζουν τα ταμεία των φορέων.
Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Ακόμη και να τα βρουν με τους δανειστές, η οικονομία έχει υποστεί τέτοια ζημιά που θα κάνει χρόνια να ανακάμψει.
Η παρατεταμένη δημιουργική ασάφεια της κυβέρνησης πλήττει τη χώρα καίρια.
Οι επενδυτές φεύγουν κακήν κακώς. Μεγάλα funds εγκαταλείπουν ελληνικές επιχειρήσεις.
Τα ταμεία είναι άδεια, οι πολίτες δεν πληρώνουν ή το κάνουν οριακά.
Έχει δημιουργηθεί μια εσωτερική στάση πληρωμών, κανείς δεν πληρώνει κανέναν και η χώρα ζει με το φόβο μήπως δεν έχει να πληρώσει μια δόση ή να καταβάλει τις συντάξεις.
Είναι τόσο δραματική η κατάσταση που ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι δεν βλέπουν πώς θα μπορούσε να μπει μια τάξη, πώς θα μπορούσε να επέλθει μια δημοσιονομική ισορροπία.
Μα καλά; Ο κακός Σαμαράς στην κατάσταση αυτή άφησε τη χώρα;
Ο ανάλγητος Σαμαράς παρέδωσε την Ελλάδα χρεοκοπημένη ή έτοιμη να βγει από το μνημόνιο;
Δεν την παρέδωσε με ισχυρό πλεόνασμα, με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, με μια αισιοδοξία στην αγορά, με τους επενδυτές να ξαναβλέπουν ευκαιρίες;
Πώς την κατάντησαν έτσι μέσα σε δύο μήνες;
Και πώς τους αφήνουμε να ασελγούν πάνω της; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου