27.4.15

Μια μούμια… μα τι μούμια!



Πώς να δείχνετε φρέσκοι ακόμη και στα … 145 χρόνια σας;
Αντικαταστήσετε κομμάτια της επιδερμίδας σας με πλαστικό.
Αυτό έκαναν οι ειδικοί που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση του «λείψανου» του Λένιν.




Ο μεγάλος αυτός επαναστάτης και ιδρυτής της ΕΣΣΔ, που πέθανε το 1924, σήμερα θα ήταν 145 ετών.
Το μαυσωλείο στο οποίο εκτίθεται η ταριχευμένη του σορός έκλεισε για λίγες ημέρες, προκειμένου οι συντηρητές να κάνουν κάποιες βελτιώσεις επάνω της.
Ο πρωταρχικός τους σκοπός, λένε, είναι να διατηρήσουν την αρχική εμφάνιση και υφή της σορού παρά το αρχικό της υλικό…



Γι αυτό και κατά καιρούς αντικαθιστούν κομμάτια δέρματος ή και σάρκας με πλαστικά και άλλα υλικά, έτσι ώστε ο Λένιν να μοιάζει «φρέσκος», πλην όμως το υλικό από το οποίο είναι «φτιαγμένος» να μην είναι το αρχικό του σώματος του.
Στην μουμιοποίηση ή ταρίχευση οι ειδικοί πάντα εστιάζουν στη διατήρηση όσο το δυνατόν του αρχικού υλικού, με την μορφή της σορού να αλλάζει αναπόφευκτα.
Στη περίπτωση όμως του Λένιν η έμφαση δίνεται στην όσο το δυνατόν πιο «ζωντανή» εμφάνισή του, γι αυτό και εκτός από κομμάτια επιδερμίδας που έχουν αντικατασταθεί με πλαστικό, η σορός του φέρει ψεύτικες βλεφαρίδες, και αντί για επιδερμικό λίπος οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει έναν συνδυασμό χημικών ουσιών που κάνει το δέρμα να μοιάζει με αληθινό.
Σε τακτά διαστήματα, με διαφορά χρόνων, η σορός εμποτίζεται σε ένα μίγμα διάφορων χημικών ουσιών.
Όπως και να ‘χει, ο Λένιν προσφέρει απασχόληση σε αρκετούς ανθρώπους. Μάλιστα, στη περίοδο 1950-1980, τουλάχιστον 200 άτομα είχαν πλήρη απασχόληση στη συντήρηση της διάσημης αυτής μούμιας.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου