10.4.15

Που χάθηκε ο Γιάνης;



 Έπειτα από ένα διάστημα υπερπροβολής -όπου έδωσε το ένα χέρι, ενώ το άλλο το είχε στην τσέπη, που φωτογραφήθηκε με γκλαμουριές και με τη σύζυγο, σήκωσε γιακάδες και ήταν μπλαζέ - ξάφνου χάθηκε.
Αγνοείται ο Γιάνης. Στοπ.




Φίλοι και γνωστοί με ρωτούν συνέχεια, εσχάτως: Μην είδες κάπου τον Βαρουφάκη;
Τι να έγινε αυτό το παιδί;
Πού χάθηκε;
Μήπως είναι αλήθεια αυτά που λέγονται - ότι πρόκειται να παραιτηθεί;



Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάνης δεν αγνοείται, ούτε παραιτείται. Όσοι παρακολουθούμε το ρεπορτάζ, ξέρουμε πού βρίσκεται.
Για παράδειγμα, η Μεγάλη Τετάρτη θα τον βρει στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, αλλά και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Μπορεί να χαλάσω τη lifestyle φαντασίωση κάποιων, όμως ο Γιάνης δεν θα μεταβεί στην πόλη του Φωτός για να πιει καμπανίτη σε κάποιο μπιστρό, αλλά προκειμένου να συζητήσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση προς επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Είχε προηγηθεί το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου δεν πήγε για να δοκιμάσει “well done” μπέργκερ.
Εκεί, στην Ουάσιγκτον συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ -αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις- Νέιθαν Σιτς, όπως και με τη σύμβουλο -σε θέματα εθνικής ασφάλειας- του προέδρου Ομπάμα, Καρολάιν Άτκινσον. 
Και πού πήγε το look του ροκ σταρ, όλου του προηγούμενου διαστήματος, που θέλησαν να του αποδώσουν δημοσιογράφοι και πολίτες σε όλον τον κόσμο;
Η αλήθεια είναι πως στη συνάντηση που είχε με την Λαγκάρντ, πριν από λίγες ημέρες, εμφανίστηκε ως «πολύ σκληρός για να πεθάνει» - επιλέξτε το «1», «2» ή όποιο σίκουελ της γνωστής ταινίας προτιμάτε.
Μπορεί η Κριστίν, στην πρώτη γνωριμία μαζί του, να του χαμογελούσε ηδυπαθώς και μειλίχια, αλλά από τότε τα πράγματα άλλαξαν, έγιναν ζόρικα.
Στην εν λόγω έσχατη, αλλά όχι τελευταία συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Βαρουφάκης εμφανίστηκε ως ήρωας που είναι έτοιμος να τα δώσει όλα - όχι υπό κάποια σκηνοθετική αδεία, αλλά εξ ανάγκης.
Το σενάριο, βλέπετε, έκανε λόγο για τις αιματηρές ελληνικές προσπάθειες για χαλάρωση των προϋποθέσεων που έθεσε το ΔΝΤ, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της πολυπόθητης βοήθειας προς τη χώρα μας. Όπου «προϋποθέσεις» -εκ μέρους του ΔΝΤ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ- η αταλάντευτη επιθυμία του Ταμείου για περικοπές σε συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ.
Υπό τέτοιες συνθήκες, ναι, ο Γιάνης πήγε ως άλλος Μπρους Γουίλις στη διαπραγμάτευση με τη «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, έτοιμος να πολεμήσει σε μια σκληρή μάχη. Η όποια γλαφυρότητα στην περιγραφή τελειώνει στο ότι ο Βαρουφάκης -και κόντρα σε αυτό που έγραψε το γερμανικό περιοδικό FOCUS- ΔΕΝ ζήτησε «έλεος» από το ΔΝΤ – στο υπογράφω όπου θες.
Από τις αστακομακαρονάδες του προηγούμενου διαστήματος και τα κρασιά στη σωστή θερμοκρασία, επιλέγω τον Γιάνη των τελευταίων ημερών.
Εκείνον που γνώρισα εδώ στο protagon, τον άνθρωπο που βάζει το κεφάλι κάτω και δουλεύει άοκνα.
Που καβαλά τη μοτοσικλέτα του και φεύγει μαρσάροντας για να υλοποιήσει την ιδέα που μόλις συνέλαβε στο λαμπρό μυαλό του.
Αρκεί όσοι πηγαίνουν μαζί του να φορούν κράνος, ναι;  

Σπύρος Σεραφείμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου