10.5.15

Ποιος ή τι ήταν ο Εχετλαίος;



Επειδή πάντα μου άρεσαν τα έκκεντρα θέματα, σήμερα θα γράψω για τον Εχετλαίο, τον μυστηριώδη ήρωα της μάχης του Μαραθώνα, και βγάλτε εσείς τα δικά σας συμπεράσματα.




Πρόκειται λοιπόν για έναν άγνωστο άνδρα, ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά στον πυρήνα της ιστορικής και διάσημης αυτής μάχης, φορώντας μια περίεργη στολή και κρατώντας ένα εξίσου περίεργο άγνωστο όπλο (που έμοιαζε με τη λαβή αρότρου, εχέτλη), και ο οποίος μέσα σε ελάχιστα λεπτά «σκότωσε» δεκάδες Πέρσες.
Στη συνέχεια εξαφανίστηκε εξίσου ξαφνικά όπως είχε εμφανιστεί…



Το όπλο του ήταν τόσο φονικό, που ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Επίζηλος, γιος του Κουφαγόρα, ενώ πολεμούσε στήθος με στήθος με τους Πέρσες, ξαφνικά έχασε το φως του, χωρίς όμως να χτυπηθεί από οτιδήποτε.
Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, ο Επίζηλος φέρεται να διηγήθηκε αργότερα ότι το μόνο που πρόλαβε να δει ήταν έναν γιγαντόσωμο άγνωστο άνδρα, με μεγάλη γενειάδα η οποία «κάλυπτε την ασπίδα του», ο οποίος κρατούσε στα χέρια του ένα παράξενο φωτεινό όπλο!

Την ώρα, είπε, που ο μαχητής αυτός περνούσε από δίπλα του «θερίζοντας» τους εχθρούς, μια λάμψη από το όπλο του ήταν το τελευταίο πράγμα που είδε, αφού έχασε την όρασή του και στα δυο μάτια.
Να υπογραμμίσω εδώ ότι τα παραπάνω τα αναφέρει ο ίδιος ο Ηρόδοτος, και όχι φερ’ ειπείν ο … Λιακόπουλος.
Συνεχίζω με τον Παυσανία, ο οποίος επίσης έγραψε για τον άγνωστο αυτόν ήρωα:
"συνέβη δ ς λέγουσιν νδρα ν τ μάχ παρεναι τ εδος κα τν σκευν γροικον· οτος τν βαρβάρων πολλος καταφονεύσας ρότρ μετ τ ργον ν φανής· ρομένοις δ θηναίοις λλο μν θες ς ατν χρησεν οδέν, τιμν δ χετλαον κέλευσεν ρωα. πεποίηται δ κα τρόπαιον λίθου λευκο… (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32)
Και για όσους δεν πήγαν κλασικό, μια πρόχειρη δική μου μετάφραση:
«Λένε επίσης πως στη μάχη έτυχε να παρευρεθεί ένας άνδρας με αγροτική εμφάνιση και ρούχα. Σκοτώνοντας πολλούς βαρβάρους με το άροτρο (εχέτλη) στη συνέχεια εξαφανίστηκε μετά τη μάχη. Όταν οι Αθηναίοι ρώτησαν το Μαντείο (των Δελφών), ο Θεός τους έδωσε εντολή να τιμούν τον «Εχετλαίο» (σημ. τον φέροντα δηλαδή το άροτρο) ως ήρωα. Ανήγειραν μάλιστα προς τιμή του και μνημείο από λευκό μάρμαρο…».
Ποιος λοιπόν ήταν αυτός ο άγνωστος άνδρας, και τι ακριβώς κρατούσε στα χέρια του;
Food for thought, αρκεί να υπάρχει ανοιχτό μυαλό…

Strange Attractor

ΥΓ- Άλλη φορά θα γράψω και για τις «φωτεινές ασπίδες» στον ουρανό, πάνω από τη μάχη του Γρανικού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου