3.5.15

Bloomberg: Προχωράει η πώληση λιμανιών και αεροδρομίων!



Η Ελλάδα θα προχωρήσει την ολοκλήρωση της πώλησης στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων όπως του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.




Σύμφωνα με το πρακτορείο τo TAIΠΕΔ θα στείλει την Τετάρτη αναθεωρημένη προσφορά, στους επενδυτές συμπεριλαμβανομένης της Cosco, για τον ΟΛΠ…


Την πρόθεσή τους να καταθέσουν προσφορές για τον ΟΛΠ γνωστοποίησαν, εν τω μεταξύ, στην WSJ τόσο η Cosco όσο και η Maersk.
Όπως γράφει η εφημερίδα η ελληνική πλευρά θα πωλήσει το 51% των μετοχών και όχι το 67,7% που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Παρά την αλλαγή, όμως, οι εταιρείες εμφανίζονται έτοιμες να συνεχίσουν αναπροσαρμόζοντας το τίμημα.
Το ΤΑΙΠΕΔ, εξάλλου, εμφανίζεται ικανοποιημένο με την συμφωνία του 1,2 δισ. ευρώ για την εκμίσθωση 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε μια κοινή επιχείρηση με επικεφαλής τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport και αναμένει την ολοκλήρωση της πώλησης εντός του Μαΐου.
Το ταμείο στοχεύει τώρα σε περιορισμένη αναθεώρηση της συμφωνίας για τα αεροδρόμια που θα επιτρέπει στο κράτος και στις τοπικές κοινότητες, να διατηρήσουν ένα μικρό μερίδιο στην κοινοπραξία και κάποια συμμετοχή στη διαχείριση των αερολιμένων.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το Bloomberg, δείχνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείπει την προεκλογική υπόσχεση ότι θα εμποδίσει τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις καθώς επιχειρεί να εξασφαλίσει περαιτέρω χρηματοδότηση από τους διεθνείς πιστωτές.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να πουλήσει το 49% της ΔΕΣΦΑ στην Socar, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, αντί του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά, φέρεται να δήλωσαν οι Έλληνες αξιωματούχοι.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ελλάδα εξετάζει, πλέον,  πώς να προχωρήσει με τις μελλοντικές συμφωνίες ιδιωτικοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης μεγάλων και μικρών ποσοστών συμμετοχής σε assets, αντί της οριστικής πώλησης αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου