5.5.15

Θα ζήσουμε καταστάσεις … Mad Max!



Αναδημοσιεύουμε ένα «προφητικό» άρθρο του 2011.

Διάβασα μερικές αναρτήσεις, και άκουσα και διάφορους να λένε, πως η παρούσα κρίση, η επερχόμενη πτώχευση κλπ. μας οδηγούν σε βουκολικές καταστάσεις, όπου θα πάρουμε τα βουνά και τα λαγκάδια, θα ξαναγίνουμε αγρότες, θα έρθουμε και πάλι σε επαφή με τη φύση, και πάει λέγοντας.
Διαφωνώ.



Η κατάσταση που έρχεται κάθε άλλο παρά βουκολική θα είναι.
Θυμόσαστε τις ταινίες Mad Max; Ε λοιπόν, κάπως έτσι μας φαντάζομαι σε ουκ ολίγα χρόνια από σήμερα…


Καλά θα ήταν να ξαναγίνουμε απλοί αγρότες και τσοπάνηδες, να καλλιεργούμε τη γη, ή να βοσκάμε τα πρόβατα παίζοντας φλογέρα. Αλλά δυστυχώς, δεν θα γίνει έτσι.
Η Ελλάδα μπορεί να ήταν κάποτε αγροτική χώρα, με κατοίκους που αρκούνταν στα λίγα, και με μια γενική λιτότητα να χαρακτηρίζει τη ζωή τους.
Μεσολάβησαν όμως πολλά. Μεσολάβησε μια (τεχνητή) ευμάρεια, και μια δυο γενιές νέων, που γαλουχήθηκαν μέσα στο κλίμα του υλισμού που σάρωσε τη χώρα μας σαν τσουνάμι.
Ποιος νέος που μεγάλωσε με δυο κινητά, το τζιπ του μπαμπά, και τις διακοπές στο Μπαλί, θα καταδεχτεί να γίνει γεωργός και να καλλιεργεί μπάμιες;
Ποια νέα, που πίνει νερό στο όνομα της Ρούλας Κορομηλά, της Σάσας Μπάστα, και που θεωρεί το λάιφ στάιλ φιλοσοφία ζωής, θα πάει να βοσκήσει γελάδια; Μη τρελαθούμε.
Αυτό που βλέπω εγώ να γίνεται, δεν είναι όμορφο. Προβλέπω σκηνικό τρόμου. Με κλειδαμπαρωμένα διαμερίσματα, οδομαχίες, μαχαιρώματα, και δολοφονίες ακόμη και για ένα μπιτόνι σούπερ αμόλυβδης.
Οι εποχές άλλαξαν, όπως άλλαξε και ο χαρακτήρας του νεοέλληνα.
Υπάρχουν τριαντάρηδες με οικογένεια δικιά τους, που δεν θυμούνται εποχές χωρίς κινητό. Δεν πιστεύουν πως για να αγοράσεις κάποτε αυτοκίνητο έπρεπε να πουλήσεις χωράφια, ή πως για να αγοράσεις βίντεο χρειαζόσουν δυο μηνιάτικα. Τα ακούν και γελάνε, όπως άκουγα κι εγώ και γελούσα, όταν ο παππούς μου μου έλεγε, πως για να πάει από τη Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη περπατούσε μιάμιση μέρα, και κινδύνευε από τα άγρια ζώα!!!!!
Πως θα δεχθεί αυτή η νέα και καλομαθημένη γενιά τη στέρηση; Εδώ φοβούνται να πάνε φαντάροι για … 9 μήνες, με τα κέτερινγκ τους και τους ψυχολόγους σταντ μπάι. Τι να λέμε;
Μια γενιά που τα καίει όλα εν ριπή οφθαλμού επειδή αδικήθηκε ο …. ΠΑΟΚ, ή επειδή δεν ξέρω τι, ε λοιπόν αυτή η γενιά δύσκολα θα συμβιβαστεί με σκηνές αγροτικής ευτυχίας.
Και επειδή οι πολιτικοί μας θα την έχουν κάνει από καιρό, αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη θα είναι όσοι έμειναν πίσω. Δηλαδή εμείς όλοι.
Προβλέπω κανιβαλισμούς. Εμφύλιες συρράξεις.
Προβλέπω σκοτάδι μαύρο για τα επόμενα 10-20 χρόνια.
Πάω  να αγοράσω κονσέρβες, σταφίδες, και κονιάκ.
Οι καιροί ου μενετοί.


Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου