22.7.15

Κατάντια… Βαλαβάνη…



Η Νάντια Βαλαβάνη, πτυχιούχος οικονομικών επιστημών, πρώην μέλος της ΚΝΕ, με προηγούμενη εργασιακή εμπειρία μεταφράστριας, υπαλλήλου ασφαλιστικής εταιρείας (ή ασφαλίστριας) και διευθύνουσας οικογενειακής επιχείρησης ξενοδοχείου στην Κρήτη, ανέλαβε τα βαριά καθήκοντα της αναπληρώτριας υπουργού οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. της 25ης Ιανουαρίου.




Μετά από θητεία 5 μηνών, η κυρία Βαλαβάνη παραιτήθηκε στις 15 Ιουνίου δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την υπογραφή του νέου μνημονίου με τους δανειστές και υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε να οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη στηριζόμενη στο ΟΧΙ που εξέφρασε ο λαός με το δημοψήφισμα... 


Φαίνεται όμως ότι ενώ η κυρία Βαλαβάνη δημοσίως παραμένει αταλάντευτα υποστηρικτής της ρήξης και συνεπώς της επιστροφής στην δραχμή, την ίδια στιγμή κάποιοι εντός της στενής οικογενείας της φοβούμενοι την πιθανότητα αυτή έτρεχαν να διασώσουν τις καταθέσεις τους. 
Ειδικότερα, λίγες μόλις ημέρες πριν ανακοινωθεί ο έλεγχος των κεφαλαίων και η χώρα περιέλθει στην δίνη του κινδύνου του Grexit και του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, ενώ η κοινωνία παρέμενε  ανυποψίαστη για τον επερχόμενο εφιάλτη, η μητέρα της αναπληρώτριας υπουργού οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη φαίνεται ότι  είχε ένα κακό προαίσθημα και έσπευσε άρον άρον να προβεί σε ανάληψη ποσού τουλάχιστον 100.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό της.
Δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν ότι επικαλούμενη την ιδιότητα της κόρης της δεν πήγε καν στην τράπεζα να τα πάρει, αλλά ανάγκασε τους υπαλλήλους να της φέρουν τα χρήματα στο σπίτι.    
Μερικοί κακεντρεχείς δεν πίστεψαν στην διαίσθηση της μητέρας της κυρίας Βαλαβάνη και κατηγόρησαν την υπουργό ότι έχοντας εσωτερική πληροφόρηση περί επιβολής ελέγχου κεφαλαίων και κινδύνου Grexit και κουρέματος καταθέσεων, φρόντισε να ενημερώσει την μητέρα της για να προλάβει να σώσει τα χρήματά της.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Άλλωστε η Νάντια Βαλαβάνη , εάν έλεγε κάτι στην μητέρα της , αυτό θα ήταν ότι η ρήξη με τους δανειστές μόνο καλά πράγματα έχει να φέρει για την χώρα και τους πολίτες της.
Επιπλέον εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα στοιχειοθετείτο η διάπραξη των αδικημάτων των άρ. 252 ΠΚ (παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου- φυλάκιση 3 μηνών έως πέντε ετών) αφού η υπουργός (η οποία θεωρείται υπάλληλος σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών), παραβαίνοντας τα καθήκοντά της θα γνωστοποιούσε πράγματα που γνώριζε λόγω της υπηρεσίας της ή έγγραφα που της ήταν προσιτά λόγω της υπηρεσίας της και πιθανότατα του άρ. 256 ΠΚ (απιστία σχετική με την υπηρεσία) αφού, ως αρμόδια για την είσπραξη ή διαχείριση φόρων, εν γνώσει της  πιθανότατα θα ελάττωνε την δημόσια περιουσία της οποίας η διαχείριση της ήταν εμπιστευμένη για να ωφελήσει άλλον.
Μάλιστα το συγκεκριμένο αδίκημα της απιστίας τιμωρείται ακόμη και με κάθειρξη στην περίπτωση που η ελάττωση της περιουσίας είναι αξίας ανώτερης των 30.000 ευρώ ή το αντικείμενο της πράξης έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ.  
Επιπλέον, η υπουργός θα μπορούσε να θεωρηθεί ηθικός αυτουργός στην πράξη της απιστίας του άρ.256 ΠΚ με φυσικό αυτουργό τον αρμόδιο υπάλληλο της τράπεζας, αφού σύμφωνα με το άρ. 263Α ΠΚ υπάλληλοι θεωρούνται μεταξύ άλλων και όσοι υπηρετούν σε τράπεζες.
Ευτυχώς, η διάταξη του άρ.86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, η οποία απαγορεύει ακόμη και την προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να ερευνηθεί εάν χρειάζεται να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά υπουργών χωρίς την άδεια της βουλής, αλλά και η διάταξη του άρ.29 Σ που αναθέτει τον διάτρητο έλεγχο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ των βουλευτών σε επιτροπή ελεγχόμενη από την βουλή, βάζουν τα πράγματα στην θέση τους: Κανείς δεν θα μπορέσει να πλήξει ούτε κατ' ελάχιστον την τιμή και την υπόληψη της κ. Βαλαβάνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου