9.8.15

Ο γλωσσομαθής συμπατριώτης μας!



Υπάρχει ένας Έλληνας, που γνωρίζει άπταιστα 32 γλώσσες!
Πως λέμε δηλαδή Τσίπρας; Καμία σχέση…




Στα πέντε του χρόνια, ο 50χρονος σήμερα Ιωάννης Οικονόμου που μεγάλωσε στην Ελλάδα έμαθε αγγλικά. Λίγο αργότερα συνέχισε με γερμανικά, ρωσικά, και … σουαχίλι!  Στα 14 του χρόνια μιλούσε άνετα πέντε γλώσσες…


Στη συνέχεια έμαθε αραβικά, αλλά και κάποιες νεκρές γλώσσες όπως τα «αρχαία» σλαβικά. Τώρα μαθαίνει γιαπωνέζικα και κορεάτικα.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Statesman, περιγράφει τον εαυτό του ως το αντίθετο του Οδυσσέα, με την έννοια ότι «είναι ανοιχτός στον κόσμο».
Εργάζεται ως διερμηνέας-μεταφραστής στην ΕΕ, αλλά ακόμη και εκεί, όπου υπάρχουν χιλιάδες γλωσσομαθείς και γλωσσολόγοι, ο Οικονόμου είναι μοναδικός.
Μιλάει 21 από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ (δεν κατέχει την εσθονική, τα μαλτέζικα, και το ιρλανδικό ιδίωμα), ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοί του το πολύ  να μιλάνε 8 ξένες γλώσσες.
Περιγράφει τον εαυτό του ως σπασίκλα, που αν και γνωρίζει ακόμη και τη κινεζική διάλεκτο των Μανδαρίνων, που την θεωρεί ως την δυσκολότερη όλων, παθαίνει, λέει, πολλαπλούς πνευματικούς οργασμούς, όταν μελετάει τα αρχαία αιγυπτιακά ιερογλυφικά στο Κάιρο!
Δεν γνωρίζει πόσο διάστημα του χρειάζεται για να μάθει μια νέα γλώσσα, αφού όπως λέει «δεν κοιτάω το ρολόι μου. Είναι όπως το σεξ… το απολαμβάνεις χωρίς να σε νοιάζει το πόσο κρατάει…».
Κάτι σαν τον Αλέξη δηλαδή, που έκανε 42 χρόνια για να μάθει στοιχειώδη αγγλικά, δικαιολογώντας τον εαυτό του πέρσι λέγοντας πως ως «προλετάριος» και λαϊκό παιδί που είναι, πήγε σε δημόσιο σχολείο, και γι αυτό δεν μπόρεσε να μάθει αγγλικά.
Το γεγονός ότι τα ελληνικά δημόσια σχολεία διδάσκουν την αγγλική εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, μάλλον το αγνοεί.
Προφανώς απουσίαζε, ή θα είχε κατάληψη…

Strange Attractor

Δείτε το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου