12.8.15

Το πάθημα που έγινε μάθημα (του Αλέξη)….



Στους επτά μήνες που διέρρευσαν οι Ελληνες τα είδαν όλα. 
Αρχικώς μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου επικράτησαν  ο ενθουσιασμός της αλλαγής και η προσδοκία μιας άλλης πολιτικής.



Γρήγορα όμως, ιδιαιτέρως μετά τα πρώτα δημόσια καμώματα του Γιάνη Βαρουφάκη, άρχισαν να αναπτύσσονται αμφισβητήσεις…



Η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, με την κατάληξη που είχε στις 20 Φεβρουαρίου, φανέρωσε το κενό και τις αδυναμίες της νέας κυβέρνησης.
Και πάλι όμως κυρίαρχες παρέμειναν οι αριστερίστικες ιδεοληψίες, οι οποίες και επέβαλαν άφρονα γραμμή διαπραγμάτευσης μέχρι τελικής πτώσεως.
Στην κυβέρνηση επικράτησε η άποψη ότι οι Ευρωπαίοι δεν αντέχουν ενδεχόμενη διάρρηξη της ευρωζώνης και στο τέλος  θα υποχωρήσουν και οι αγορές θα ... χορεύουν με τα ... νταούλια μας..
Εν τω μεταξύ η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει από τον περασμένο Φεβρουάριο να βιώνει το πρόβλημα περιορισμού της ρευστότητας και να ζει σε καθεστώς περιορισμένων χρηματοδοτικών πόρων.
Οσο η κυβέρνηση Τσίπρα έπαιζε παιχνίδι καθυστέρησης τόσο η τανάλια ρευστότητας έκλεινε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του κ. Ντράγκι.
Κάπου εκεί στις αρχές της περασμένης άνοιξης, υπό το βάρος του διαφαινόμενου αδιεξόδου, άρχισαν να αναπτύσσονται τα επικίνδυνα σενάρια του πρώην υπουργού Οικονομικών για παράλληλο νόμισμα και τα πιο προωθημένα της Αριστερής Πλατφόρμας για επιστροφή στη δραχμή.
Ως τα τέλη Ιουνίου η κυβέρνηση έπαιξε συστηματικά αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι της καθυστέρησης αφήνοντας την οικονομία απολύτως εκτεθειμένη, να χάνει συνεχώς δυνάμεις και δυνατότητες. 
Εν τέλει τα σενάρια καταστροφής επικράτησαν, οι εκροές καταθέσεων έλαβαν μορφή χιονοστιβάδας και όταν διακόπηκαν οι συνομιλίες και προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα χάθηκε εντελώς η μπάλα.
Με την αφαίρεση της ομπρέλας προστασίας που πήγαζε από τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανεδείχθη το ενδεχόμενο της άτακτης χρεοκοπίας, επιβλήθηκαν τα capital controls και ετέθη ευθέως ζήτημα εξόδου από την ευρωζώνη. 
Στη σύνοδο κορυφής αποκαλύφθηκε πλήρως το αδιέξοδο. 
Υπό το βάρος των δυσβάστακτων συνεπειών της επαπειλούμενης αναγκαστικής επιστροφής στη δραχμή ο Πρωθυπουργός αποφάσισε  την τελευταία στιγμή τη μεγάλη στροφή και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη και το κόστος παραμονής στην ευρωζώνη.
Τώρα η κυβέρνηση αναμένει αγωνιωδώς να υπογράψει το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, προσφέρει εγγυήσεις πιστής εφαρμογής του και προετοιμάζεται τόσο για εκκαθαριστικό εσωκομματικό συνέδριο όσο και για εκλογές. 
Πιο τρελή πορεία μέσα σε ένα εξάμηνο δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς.
Ωστόσο ήταν ένα εξάμηνο αποκάλυψης της αλήθειας και της  πλήρους συνειδητοποίησης του ελληνικού προβλήματος - δράματος.
Επήλθε το τέλος των ψευδαισθήσεων και μαζί η ανώμαλη προσγείωση στη σκληρή  πραγματικότητα.
Το πάθημα, υποθέτουμε, έγινε επιτέλους μάθημα για όλους, για κόμματα και πολίτες.

Γ. Καρακούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου