22.10.15

Δεν μας ψηφίζουν, ας πληρώσουν…



Και όμως ο Νίκος Φίλης ήταν πολύ ειλικρινής. Όχι τόσο με την πιασάρικη-και προκλητική- λέξη «πενταροδεκάρες», που χρησιμοποίησε. Οσο με την ουσία της δήλωσής του: όσοι έκαναν το λάθος να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία είναι λίγοι-σε σχέση με όσους τα στέλνουν στα δημόσια- «είναι  εύποροι», άρα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω για την επιλογή τους αυτή. Διότι έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση.




Ακόμη πιο ειλικρινής ήταν ο βουλευτής Σάμου  Δ. Σεβαστάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ -είπε- δεν θα έχει πολιτικό κόστος από την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία (εννοείται διότι τα θύματα δεν είναι ψηφοφόροι του).
Αρα η κυβέρνηση «δεν έχει λόγο να τον πάρει πίσω».


Ειλικρίνεια ή κυνισμός; Όπως το δει κανείς. Αυτά που λένε σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη. Το περασμένο καλοκαίρι, λίγο πριν κλείσουν οι Τράπεζες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει στον Σταύρο Θεοδωράκη: «Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταθέσεις». Ετσι έβλεπε το θέμα. Από την σκοπιά του κομματικού ωφελιμισμού. Η ζημιά στην οικονομία ερχόταν σε δεύτερη μοίρα, αν δεν την αγνοούσε εντελώς. 
Σήμερα το «μέγαρο Μαξίμου» εμφανίζεται «ενοχλημένο» από την κυνική δήλωση του Νίκου Φίλη. Δύο τινά συμβαίνουν. 
Ή ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ψηφοφόρους μεταξύ των εύπορων οικογενειών των ιδιωτικών σχολείων, στις οποίες άλλωστε συμπεριλαμβάνεται από φέτος και η πρωθυπουργική. Ή, το πιθανότερο, η «ενόχληση» είναι απλώς προσχηματική.
«Η κυβέρνησή μας είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» είναι η φράση-κλισέ όλων των πρωθυπουργών. Την είπε και ο κ. Τσίπρας. Τυπικά ορθή, αλλά ουσιαστικά ψευδής. Η κυβέρνηση είναι των ψηφοφόρων της. Αυτοί την ψηφίζουν, αυτούς υπολογίζει. Οι άλλοι; Ας κόψουν το λαιμό τους. Και αυτό το «δόγμα»  εξέφρασαν με ειλικρίνεια ο υπουργός Φίλης και ο βουλευτής Σεβαστάκης. 
Η προέκτασή του  είναι αυτό που γίνεται με την φορολογία και αυτού που θα γίνει με τις συντάξεις. Οι «εύποροι» (με εισόδημα άνω των 1000 ή των 1500 ευρώ -άγνωστο τι θα επιλεγεί) θα πληρώσουν μέχρι να γίνουν κι αυτοί προστατευόμενοι φτωχοί.
Αυτό, φυσικά, δεν πρόκειται να σώσει τους ήδη φτωχούς, αλλά ποιος ασχολείται τώρα με τέτοιες «λεπτομέρειες»;

Γιώργος Καρελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου