4.10.15

Η ιδιωτεία κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης…



 Μέχρι σήμερα, για την ακρίβεια μέχρι τον σχηματισμό της... δεύτερης φορά αριστερά με Καμμένο, θεωρούσαμε ότι οι κυβερνήσεις ασχολούνται με την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος(εφόσον υπάρχει), για το οποίο άλλωστε εκλέγονται.




Η κυβέρνηση της... πρώτης φορά αριστερά- πάλι με Καμμένο- δεν πρόλαβε να κυβερνήσει ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Εξήντλησε το επτάμηνο διαπραγματευόμενη σε δύο μέτωπα.  Με τους θεσμούς το μνημόνιο και με την αριστερή της αριστεράς συνιστώσα της το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και αισθητά σε όλους…



Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα επανήλθε στη κυβέρνηση με άλλο σχήμα και ετοιμάζεται να κυβερνήσει. Η υπό νέα σύνθεση κυβέρνηση του κ. Τσίπρα καλείται να εφαρμόσει το πρόγραμμα που εκπονήθηκε από ομάδα "ειδικών" με επικεφαλής τον κ. Μπαλτά.
Συγχρόνως, όμως, να τηρήσει τις υποσχέσεις που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δώσει στους ψηφοφόρους.
Μια από αυτές, η πλέον σημαντική, να καταργήσει το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Κι ενώ όλοι ανέμεναν ότι η δέσμευση του κ. Τσίπρα δεσμεύει τον αρμόδιο υπουργό να καταργήσει αυτό το απαράδεκτο μέτρο, ακούσαμε τον κ. Φίλη να λέει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιβαρυνθεί "το λαϊκό και οικογενειακό εισόδημα". Με άλλα λόγια θα προσπαθήσει, αλλά μπορεί και να μη τα καταφέρει γιατί είναι θέμα που έχει να κάνει με τη "γενικότερη οικονομική πολιτική".
Αλήθεια, όταν ο κ. Τσίπρας δεσμευόταν προεκλογικά(λάθος μέτρο είχε πει στο debate) για την κατάργησή του ΦΠΑ, δεν είχε υπόψη του τη "γενικότερη οικονομική πολιτική";
Εμφανώς η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση, την οποία σημειωτέον δεν ζήτησαν οι θεσμοί αλλά εισηγήθηκε το οικονομικό επιτελείο της πρώτης αριστερής κυβέρνησης, διόλου δεν ενοχλεί  τη δεύτερη αριστερή κυβέρνηση. Τα σενάρια που κυκλοφορούν και εστιάζονται στη μείωση του 23% ή στη κατάργησή του μόνο στα φροντιστήρια, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να βρει ισοδύναμα.
Άλλωστε δεν μπορεί να πει κάποιος ότι αισθάνεται άβολα με το μέτρο μια και θεωρεί ότι η επικρατούσα άποψη στον ιδεολογικό χώρο στον οποίο απευθύνεται είναι πως η ιδιωτική πρωτοβουλία, σε όλα τα επίπεδα, αντιβαίνει στα λαϊκά συμφέροντα. Προφανώς διαλάθει της προσοχής της ότι το 23% δεν τον πληρώνουν οι επιχειρήσεις αλλά οι  πελάτες, που σε πολλές περιπτώσεις είναι οι εργαζόμενοι σπουδαστές των ΙΕΚ και άλλων ιδιωτικών σχολών.
Το μέτρο αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, και ασφαλώς δεν πλήττει τους πλούσιους των βορείων προαστίων όπως πιστεύουν αυτοί που το εισηγήθηκαν προκειμένου να μην αυξηθεί η τιμή στα βοοειδή και... πεινάσουν οι φτωχοί.
Αντιθέτως πρόκειται για ένα αντικοινωνικό μέτρο που στρέφεται κατά των  μεσαίων και μικρών εισοδημάτων, που δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών με εκείνους που έχουν να πληρώσουν... κάτι παραπάνω.
Είναι μέτρο βαθιά ταξικό που ο ερασιτεχνισμός και η ιδεοληψία των κυβερνώντων το στρέφει εναντίον αυτών που υποτίθεται ότι προασπίζει τα συμφέροντα τους.

Χάρης Παυλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου