4.10.15

Ωρα να κυβερνήσουν και να κριθούν…



Στις 20 Σεπτεμβρίου είχαμε εκλογές. Τις κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με 7 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ και σχημάτισε συμμαχική κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και με συνολική κοινοβουλευτική δύναμη 155 βουλευτές.




Εχει περάσει, όμως, ένα δεκαπενθήμερο από τότε κι εκείνο που προφανώς ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη δεν είναι τι έγινε στις εκλογές αλλά τι θα κάνει η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές...



«Μα όλα αυτά είναι αυτονόητα», θα μου πείτε. Φυσικά και είναι, το ξέρω. Αλλά υπάρχουν ένα σωρό άλλοι που μάλλον δεν το ξέρουν. Οπως για παράδειγμα οι υπεύθυνοι για την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.
Εχει καταντήσει κουραστική αλλά και γελοία αυτή η επίκληση κάθε τόσο της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στην όποια κριτική της ΝΔ.
Ξέρω πως ούτε ο πρωθυπουργός ούτε οι περί αυτόν ανέχονται την κριτική. Αλλωστε και οι προκάτοχοί τους δεν ήταν καλύτεροι. Αλλά ο διάλογος ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν γίνεται για να περνάνε την ώρα τους κάποια στελέχη αλλά για να ενημερώνεται η κοινή γνώμη, άμεσα και υπεύθυνα, για τα σοβαρά προβλήματα του τόπου και τις όποιες εξελίξεις ή προθέσεις σχετικά μ’ αυτά. Και αυτονόητη υποχρέωση των κομμάτων και των υπεύθυνων για την ενημέρωση είναι η σαφήνεια και η σοβαρότητα.
Εως τώρα οι σχετικές επιδόσεις των κυβερνώντων κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές είναι.
Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός βομβαρδίζεται με τα φορολογικά μέτρα που εξοντώνουν τους φορολογουμένους και αποτρέπουν κάθε σοβαρό επενδυτή να φέρει τα χρήματά του στη χώρα μας, η κυβερνητική εκπρόσωπος και το περιβάλλον του πρωθυπουργού όχι μόνο αρνούνται να ψελλίσουν ένα σοβαρό επιχείρημα, αλλά πιπιλάνε την καραμέλα της εκλογικής νίκης τους.
Είναι προφανές ότι επιλέγουν την τακτική αυτή επειδή δεν υπάρχει άλλη. Αλλά η δημοκρατική διαδικασία βασίζεται στον διάλογο. Κι αυτόν, είτε το θέλει είτε όχι, η κυβέρνηση δεν μπορεί να τον αποφύγει.
Ας φροντίσουν, λοιπόν, να εξοικειωθούν με την ιδέα. Ηθελαν να έρθουν στην κυβέρνηση και ήρθαν.
Ηθελαν να σκίσουν το μνημόνιο κι απέκτησαν δικό τους.
Τώρα είναι η ώρα να κυβερνήσουν. Οπως μπορούν. Και φυσικά να κρίνονται και να λογοδοτούν.
Οπως γίνεται στις δημοκρατίες.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου