9.10.15

Βρε τον Κοτζιά…



Με αφορμή την ομαδική παραίτηση διπλωματών τις τελευταίες μέρες, θέλω να καταθέσω την προσωπική μου άποψη για μια εξ αυτών.
Κάποτε λοιπόν είχα την τύχη να γνωρίσω, και να συνεργαστώ μαζί της στα Σκόπια, μια πανάξια Ελληνίδα διπλωμάτη, την κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με καταγωγή από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.




Η συγκεκριμένη σίγουρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δύο με τρεις καλύτερους διπλωμάτες που διαθέτει το υπουργείο Εξωτερικών, υπόδειγμα ήθους και πατριωτισμού, και η οποία  κατέχει πλήρως τα εθνικά θέματα σε βάθος.
Βοηθούσε τον κάθε συνεργάτη της όταν της ζητούσε βοήθεια, κι αυτό δεν είναι κάτι το αυτονόητο, ειδικά σε τέτοιες θέσεις.
Στις Βρυξέλλες χαίρει αποδοχής από όλους τους Ευρωπαίους    συμπεριλαμβανομένων και πολλών ξένων  ηγετών.



Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων «σκληρών» διαπραγματεύσεων στήριξε την Ελλάδα και κατεύθυνε τους μαθητευόμενους μάγους κ.κ. Τσίπρα και  Βαρουφάκη όσο κανείς άλλος.
Με τον υπουργό όμως τον Εξωτερικών κ. Κοτζιά υπάρχει μια  κόντρα μεταξύ τους που κρατάει από πολύ παλιά. Μάλιστα, οι παλαιότεροι διπλωμάτες του υπουργείου αποκαλούσαν τον εμπειρογνώμονα Κοτζιά  «καρπαζοεισπράκτορα», που όμως τώρα από τη θέση του υπουργού, που του χάρισε ο παντογνώστης πρωθυπουργός,  βγάζει όλα του  τα απωθημένα.

Η κα Παπαδοπούλου έχει μια καλή σχέση με τη κα Μπακογιάννη και κατά τη διάρκεια της θητείας της στα Σκόπια, όταν η Ντόρα ήταν υπουργός Εξωτερικών, συνεργάστηκαν στενά.
Η κα Παπαδοπούλου βλέπει εντελώς ρεαλιστικά τα πράγματα και κατανοεί πανεύκολα τους ανίδεους και ηλίθιους, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι και ότι καλύτερο, ειδικά στη δουλειά της.
Σε προσωπικό επίπεδο είναι  χήρα εδώ και 30 χρόνια περίπου, και απόγονος του Μακεδονομάχου Κακάβου.
Γενικό προσωπικό μου συμπέρασμα είναι ότι αν η Ελλάδα διέθετε πέντε ακόμη διπλωμάτες τσακάλια σαν κι αυτήν, η θέση της χώρας μας διεθνώς θα ήταν πολύ καλύτερη.
Δυστυχώς όμως δεν τη βοηθά ο χαρακτήρας της αφού είναι μοναχική γυναίκα και βρίσκει διέξοδο μόνο στην εργασία της την οποία φέρνει σε πέρας με πάθος.
Ξεφεύγει δηλαδή κατά πολύ από την έννοια του δημοσίου υπαλλήλου, όπως την αντιλαμβανόμαστε στην Ελλάδα, για αυτό και το άσχημο τέλος της ως διπλωμάτης, που της επιφύλαξε η υπουργία Κοτζιά…

Ο παραδιπλωμάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου