7.11.15

H πικρή αλήθεια με αριθμούς για τη Θεσσαλονίκη!



Κατάθλιψη! Στοιχεία -σοκ από τους παραγωγικούς φορείς της πόλης για ανεργία, απολύσεις και μαύρη εργασία, που γονατίζουν τη φτωχομάνα!




Με την ανεργία στο 30,2%, τα λουκέτα να... πέφτουν βροχή και χωρίς καμιά προοπτική, η Θεσσαλονίκη ζει μαύρες μέρες, έχοντας ήδη χάσει πολλές ευκαιρίες για να γίνει αυτό που κάποτε οραματιζόταν, δηλαδή μητρόπολη των Βαλκανίων.



Σήμερα η ανεργία στην πόλη έχει εκτιναχθεί και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), είναι στο 30,2%, ενώ έως τα τέλη του έτους θα αυξηθεί κι άλλο, καθιστώντας την στ' αλήθεια (και όχι μόνο στα τραγούδια) φτωχομάνα.«Σήμερα η ανεργία στη Θεσσαλονίκη είναι 30,2%, ενώ πιστεύουμε ότι μετά τα capital controls και την κρίση, που συνεχίζεται, ως το τέλος του έτους θα φτάσει στο 34%-35%» λέει στη δημοκρατία ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, προσθέτοντας ότι παράλληλα στην πόλη ανθεί η μαύρη εργασία - κυρίως στον επισιτισμό και τον τουρισμό.
Οι μεγάλες εταιρίες, μετά τα αυστηρά πρόστιμα που επιβάλλονται, δεν έχουν ανασφάλιστους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πλέον καταγράφεται στον τουρισμό και τον επισιτισμό, όπως είναι τα άτομα που δουλεύουν ντελίβερι. Αξιοσημείωτο είναι ένα άλλο φαινόμενο: «Εταιρίες που έχουν υπαλλήλους που πλέον είναι στη σύνταξη τους κρατούν για εργασία χωρίς ένσημα» αναφέρει ο Τσαραμπουλίδης.
Ζοφερή εικόνα
Και στις γειτονικές περιοχές η κατάσταση που επικρατεί είναι τραγική. Η ανεργία στα Γιαννιτσά αγγίζει το 50%, στη Φλώρινα το 35%, στη Δράμα το 50%, στην Κοζάνη το 35%, στη Χαλκιδική το 20%, στην Ημαθία το 35%, στην Πιερία το 50%, στην Εδεσσα το 40%, στην Καστοριά το 50% και στις Σέρρες το 43%.
Μαύρα είναι τα στοιχεία και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), καθώς, όπως λέει ο πρόεδρός του Παναγιώτης Παπαδόπουλος, από το 2010 που άρχισε η κρίση έως σήμερα 11.500 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.
«Χάθηκαν περίπου 40.000 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη και κανείς δεν προβληματίζεται. Η μεταποίηση δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα και, όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο δεν θα υπάρχει μικρομεσαία επιχείρηση» λέει ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι το ΒΕΘ μέσα σε λίγα χρόνια έχασε το 50% της δύναμής του, καθώς το 2010 μετρούσε 23.000 μέλη.
«Πριν από λίγα χρόνια η Θεσσαλονίκη και η υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία ήταν ο βιοτεχνικός πνεύμονας της χώρας. Είχαμε βιοτεχνίες και μονάδες ένδυσης, υπόδησης, επίπλου κ.ά. Σήμερα όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, με τους ανθρώπους να έχουν χάσει τις δουλειές τους» είπε χαρακτηριστικά
Οπως αναφέρει, τα capital controls δεν επηρέασαν ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ο Αύγουστος γι' αυτές είναι «νεκρός» μήνας, ενώ πλέον οι τράπεζες υλοποιούν γρήγορα τα αιτήματά τους. Αυτό όμως που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η οποία συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο και πιστεύει ότι θα κλείσουν κι άλλες επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους.
Με τα ίδια μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση και ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος.
«Εδώ και χρόνια κάνουμε το Βαρόμετρο. Το τελευταίο δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες. Πρώτη φορά οι αναλυτές δεν μπορούσαν να βρουν ικανό δείγμα επιχειρήσεων για να διεξαχθεί η έρευνα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη και πόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει» είπε χαρακτηριστικά.
Τονίζει ότι η πόλη πάει όλο και προς τα πίσω σε εμπόριο, κατασκευές, βιομηχανία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μεγάλα στοιχήματα της πόλης που χάθηκαν, όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η επέκταση του αεροδρομίου, το λιμάνι κ.ά.
Εκτιμά επίσης ότι το 2016 θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση ενώ ανέφερε ότι η κρίση βοηθά να κερδίζουν έδαφος οι πολυεθνικές έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μαραζώνουν και στο τέλος κλείνουν.
Την άποψη ότι όσες επιχειρήσεις δεν έχουν κλείσει ακόμα στη Θεσσαλονίκη είναι επειδή αφήνουν χρέη στο δημόσιο και στα ταμεία εκφράζει ο Νίκος Κωνσταντινίδης της ΠΑΣΕΒΕ τονίζοντας παράλληλα ότι πλέον το 30% των ιδιοκτητών ατομικών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων χρωστά και στις ΔΕΚΟ.
Ολόκληροι εμπορικοί δρόμοι έχουν νεκρώσει ενώ όσοι ασχολούνται με την εστίαση λένε ότι τους τελευταίους μήνες δεν ανοίγουν ούτε καφετέριες στη Θεσσαλονίκη η οποία εξάλλου φημίζεται για το συγκεκριμένο είδος.
Η επιχειρηματική μετανάστευση στη Βουλγαρία
Η γειτονική Βουλγαρία αποτέλεσε κατά καιρούς καταφύγιο για αρκετούς επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας. Είναι, όμως, πραγματική αυτή η επιχειρηματική μετανάστευση; Σύμφωνα με τον κ. Κουτσίκο του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, όχι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, σήμερα οι ενεργές ελληνικές επιχειρήσεις είναι περίπου 900. Οπως αναφέρει, πριν από λίγα χρόνια άνοιξαν ξαφνικά στη Βουλγαρία 2.000-2.500 ελληνικές εταιρίες.
«Ανοιξαν για να κάνουν αγορές ακινήτων, σπιτιών, οικοπέδων κ.ά. και παρέμειναν ανενεργές».
Στη συνέχεια, με τη φορολόγηση των μεγάλου κυβισμού Ι.Χ., άνοιξαν άλλες 5.000 ελληνικές εταιρίες. «Αυτό όμως έγινε αντιληπτό από την ελληνική κυβέρνηση, και το πρόστιμο των 8.100 ευρώ αλλά η και ακινητοποίηση επί τόπου του οχήματος δεν συνέφερε τους Ελληνες επιχειρηματίες. Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά» είπε ο κ. Κουτσίκος.
Ετσι στα μητρώα φαίνεται ότι έχουν ανοίξει στη γειτονική χώρα περίπου 9.000 ελληνικές εταιρίες, όμως ενεργές παραμένουν μόνο οι 900.
Μετά τα capital controls, όπως είπε ο κ. Κουτσίκος, 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να διευκολυνθούν και όχι γιατί «μετακόμισαν» τη δραστηριότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου