21.12.15

Που είναι οι 800 χιλιάδες του 2009;



Η πρώτη αποτίμηση που έγινε από πολλά μέσα ενημέρωσης, πολιτικούς αναλυτές και διάφορους «κύκλους» λέει τα εξής:
1.Νίκησε η Νέα Δημοκρατία λόγω της μεγάλης προσέλευσης που έδειξε ότι το κόμμα είναι ζωντανό.
2.Νίκησε η ενότητα αφού κανείς δεν μπορεί να μιλά για διάσπαση, κάτι που φαίνεται να μην επιδιώκει κανείς.




3.Νίκησε η κεντροδεξιά διότι ο κόσμος με τις επιλογές του Μεϊμαράκη και του Μητσοτάκη αποδοκίμασε τα «άκρα» που θεωρητικά εκπροσωπούσαν ο Τζιτζικώστας με τον Άδωνι.
4.Νίκησε και ο Τσίπρας αλλά… λίγο γιατί ναι μεν δε διαλύθηκε η ΝΔ όπως θα ήθελε, εντούτοις πέρασαν οι λιγότερο… ακραίες φωνές και επομένως θα έχει μια πιο συναινετική αντιπολίτευση...

 
Πρέπει, όμως, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους κι όχι να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ούτε να βαυκαλιζόμαστε ότι επειδή πήγαν 400 χιλ. Νεοδημοκράτες αυτό σημαίνει ότι νίκησε η ΝΔ, η Δημοκρατία, η νηφαλιότητα, η μετριοπάθεια και… γαλάζια άλογα. Οι αλήθειες θα πονέσουν αλλά έτσι είναι τα πράγματα.
1.Η Νέα Δημοκρατία δεν νίκησε τελικά παρά το γεγονός ότι δεν διαλύθηκε όπως πολλές φορές ειπώθηκε. Και δεν νίκησε γιατί δεν τόλμησε. Γιατί εξέλεξε πρώτο στον πρώτο γύρο έναν άνθρωπο που είναι 40 χρόνια στο κόμμα, σε καίριες θέσεις, με καίριες ευθύνες για τα καλά και τα κακά και με μια… εσάνς παλαιοκομματική η οποία δεν ταιριάζει με τα κελεύσματα των καιρών.
Ίσως και να ήταν προδιαγεγραμμένη μια τέτοια εξέλιξη αφού οι τέσσερις υποψήφιοι δεν εμφάνιζαν μια δυναμική που θα σάρωνε τα πάντα. Δηλαδή από την αρχή δόθηκε η εντύπωση ότι αυτές οι εκλογές ήταν μια διεκπεραιωτική διαδικασία που θα γίνει, θα περάσει και τίποτε δεν θα αλλάξει. Η ΝΔ χρειαζόταν μια μεγάλη ανατροπή, ένα γενικό «σάρωμα» και σε καμιά περίπτωση αυτό δεν μπορεί να το εκπροσωπήσει ο Μεϊμαράκης. Ή και ο Μητσοτάκης. Αυτοί είναι οι… αντιΤσίπρες ή μήπως ο Τσίπρας τους έχει ήδη καταπιεί και θα τον λουστούμε για άλλα 10 χρόνια στο Μαξίμου;
2.Λένε κάποιοι που έχουν την άποψη στο τσεπάκι τους και την περιφέρουν από εδώ κι από εκεί: «Νίκησε η κεντροδεξιά και η μετριοπάθεια, δεν επικράτησαν τα άκρα». Τον κακό τους τον φλάρο. Έτσι διαλύουν τη ΝΔ και μετά κλαίνε πάνω από το πτώμα της.
Τι πάει να πει μετριοπάθεια και κεντροδεξιά; Ότι θα καθόμαστε και θα τρώμε ξύλο από τον Τσίπρα αλλά θα είμαστε συναινετικοί; Ότι θα μας ρίχνει χαστούκι και θα γυρνάμε και το άλλο μάγουλο; Η πολιτική δεν είναι θρησκεία. Η δήθεν συναίνεση του καλοκαιριού χωρίς όρους ήταν αυτή που διέλυσε τη ΝΔ στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Αυτή ήταν που έχει καταστήσει την πιο ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι «αγκαλίτσες και φιλάκια» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν κάνει καλό σε κανέναν. Η πρώτη επαναπαύεται και η δεύτερη γίνεται απλά «ουρά» που ο κόσμος δεν εμπιστεύεται. Διότι ποιο θα είναι το δίλημμα των επόμενων δύσκολων μηνών που έρχονται όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα είναι το ίδιο; Όταν ο Τσίπρας έχει καταφέρει να «αρπάξει» τα επιχειρήματα του κέντρου και εμφανίζεται αυτός ως ανανεωτής της χώρας; Όταν τις κεντροδεξιές ιδέες τις εκπροσωπεί καλύτερα ένας γιαλαντζί αριστερός;
Που είναι η δεξιά παράταξη; Που είναι οι διαφορές σε κρίσιμα ζητήματα; Τι λέει η ΝΔ για την Σία Αναγνωστοπούλου που θέλει βιβλία χωρίς εθνικές αναφορές; Τι κάνουν με το σύμφωνο συμβίωσης και την υιοθεσία; Ποια είναι η θέση της για την Εκκλησία; Τι λένε για το Προσφυγικό που έχει διαλύσει τα πάντα αυτός ο δήθεν «ανθρωπισμός» και η αντιμετώπιση του στυλ «μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε»; Και τελικά τι λέει η ΝΔ για την οικονομία; Ποιο είναι το πρόγραμμά της; Θα δούμε μια από τα ίδια με τον Μεϊμαράκη ή τον Μητσοτάκη; Τότε γιατί να μην ψηφίσει ο Νεοδημοκράτης… ΣΥΡΙΖΑ για να γλιτώσει και το 3ευρω; Εκτός κι αν ο κόσμος επέλεξε το… σύμφωνο συμβίωσης με τον Τσίπρα που επαγγέλλονται Βαγγέλης και Κυριάκος.
3.Το κόμμα είναι Καραμανλικό, πανηγυρίζουν κάποιοι λέγοντας μάλιστα ότι πλέον οι οικογένειες Καραμανλή και Μητσοτάκη ελέγχουν τη ΝΔ. Είναι αυτό το θέμα για πανηγύρια ή είναι το κόμμα για τα… πανηγύρια; Διότι αν κάποιοι χαίρονται που τα τζάκια και οι οικογένειες επικρατούν και δεν αφήνουν το κόμμα να ανασάνει τότε η ΝΔ είναι άξια της μοίρας της.
Μία φορά, το 2009 μπόρεσαν οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι να δουν την Νέα Δημοκρατία διαφορετική και σε δύο χρόνια έγινε ξανά κυβέρνηση. Μια ζωή κουμάντο έκαναν οι καραμανλικοί και ο Μητσοτάκης. Οι ιδιοκτήτες είναι εδώ, οι ένοικοι απουσιάζουν. Μα αυτό ακριβώς έχει καταστήσει την ΝΔ μικρό κόμμα και παρακολούθημα της Αριστεράς. Πώς να χαίρονται κάποιοι που δήθεν πονάνε το κόμμα όταν το βλέπουν να γίνεται… ΠΑΣΟΚ; 



Λέτε να είναι τόσο περήφανος ο Κώστας Καραμανλής με αυτό που πέτυχε ώστε γι’ αυτό να σηκώθηκε από τον καναπέ της Ραφήνας και αναχώρησε για Ιταλία όπου θα περάσει τις γιορτές έχοντας αφήσει πίσω του μια ΝΔ κλειδαμπαρωμένη στο παρελθόν;
4.Νίκησε η ΝΔ λόγω της μεγάλης συμμετοχής, λένε. Πράγματι αν περιμένεις 180 χιλιάδες και σου ’ρχονται 400 χιλιάδες είναι κάτι, αλλά τι έγινε; Όταν έχεις βάλει τον πήχη τόσο χαμηλά όλα φαίνονται εντυπωσιακά στη συνέχεια. Που είναι οι 800 χιλιάδες του 2009; Που είναι οι ψηφοφόροι της ΝΔ του Σεπτεμβρίου; Και ποιος λέει ότι οι μισοί που ψήφισαν χθες δεν είναι περιφερόμενοι ψηφοφόροι ή Συριζαίοι που πήγαν να ψηφίσουν γιατί ξέρουν ότι με ευνουχισμένη ΝΔ θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο; Ας τα αφήσουν λοιπόν αυτά ότι δήθεν ο λαός της ΝΔ είναι εδώ, ισχυρός και έστειλε μηνύματα.
5.Οι εκλογές στη ΝΔ σήμαναν κατά τη γνώμη μας την ανάδειξη της ατολμίας ενός κόμματος που θα έπρεπε να είναι ισχυρό, ανανεωμένο, με φρέσκες ιδέες και δυναμική.
Για σκεφτείτε. Ο Ραχόι που υπέγραψε όλα τα μνημόνια και μια σκληρή λιτότητα στην Ισπανία είναι ξανά πρώτο κόμμα, έστω με απώλειες και η ΝΔ βολοδέρνει κάτω από 20% και βλέπει την πλάτη του Έλληνα… Podemos. Μέχρι πότε θα βρομάει η ΝΔ καμαρίλα και μούχλα και δεν θα τολμά να αλλάξει τα πάντα; Ακόμη και το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να ανακοινώσουν χθες τα αποτελέσματα δείχνει ότι πρόκειται για ένα κόμμα γέρικο, χωρίς γρήγορες αντιδράσεις και με μια νοοτροπία «μη σπάσουμε αβγά, μη θίξουμε κανέναν, μην αλλάξουμε κάτι χωρίς να ρωτήσουμε».
Η Ελλάδα χρειάζεται κόμματα ανατροπής, να ανανεώσουν το πολιτικό σύστημα, να φέρουν φρεσκάδα και ιδέες υλοποιήσιμες. Η ΝΔ θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρος κι όχι να μην μπορεί να βρει τον ρόλο της στη σύγχρονη εποχή. Ακόμη και του Τραγάκη το… βαμμένο μαλλί δείχνει πόσο μουχλιασμένη και αρτηριοσκληρωτική είναι η ΝΔ.
Το τελικό συμπέρασμα των εκλογών και η αποτίμηση δεν είναι καλά. Η κυριαρχία του τσοπάνη που φώναξε τα πρόβατα και τους είπε «ψηφίστε Βαγγέλη γιατί έτσι το είπα εγώ και μην βγαίνετε από το μαντρί» δεν μπορεί να φέρει κάτι καλό στο κόμμα. Η ατολμία, ο φόβος της αλλαγής, η κατασυκοφάντηση της άλλης άποψης για το πώς πρέπει να είναι ένα δεξιό κόμμα δεν είναι καλά στοιχεία για τη ΝΔ.
Και το χειρότερο: Το γεγονός ότι 400 χιλιάδες Νεοδημοκράτες πρέπει να ξαναπάνε να ψηφίσουν έχοντας το δίλημμα « τον Βαγγέλη επειδή το είπε ο Καραμανλής ή τον γιο του Μητσοτάκη και αδερφό της Ντόρας», δείχνει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου