25.12.15

Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί και … ηλεκτρική ενέργεια.



Στην Αμερική είθισται τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, και τα μαγαζιά να στολίζονται μήνες πριν, αφού η χριστουγεννιάτικη αγορά προσφέρει τεράστια κέρδη.
Το ίδιο λαμπρά στολίζονται και οι πόλεις, με δρόμους και πλατείες πνιγμένες στα λαμπιόνια.

 
Υπερβολές;

Ιδιαίτερη όμως έμφαση δίνεται στην χριστουγεννιάτικη φωταγώγηση των σπιτιών, ακόμη και με διαγωνισμούς για το ποιο σπίτι έχει τα πιο πολλά και τα πιο εντυπωσιακά φωτάκια…


Όλος αυτός όμως ο χριστουγεννιάτικος γιορτινός στολισμός καταναλώνει απίστευτες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι πρωτοφανείς για τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Center for Global Development, τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια της Αμερικής χρησιμοποιούν 6.6 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες κάθε χρόνο, πιο πολύ δηλαδή από την συνολική ετήσια ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν κράτη όπως το Ελ Σαλβαντόρ, η Καμπότζη, και η Αιθιοπία, η οποία έχει σχεδόν 100 εκατομμύρια πληθυσμό!
Οι επιστήμονες, που χρησιμοποίησαν στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα και από μια μελέτη του 2008 του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, αναφέρουν πως τα χριστουγεννιάτικα φώτα αντιστοιχούν μόλις στο 0.2% της συνολικής χρήσης ρεύματος στις ΗΠΑ, αλλά ακόμη και αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να λειτουργήσουν 14 εκατομμύρια ψυγεία.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Todd Moss, η εργασία τους δεν έχει στόχο να καταργηθεί η παραδοσιακή γιορτινή ατμόσφαιρα, αλλά να τονιστεί η ανισομερής κατανάλωση ρεύματος και γενικά ενέργειας  στον πλανήτη μας, καθώς και να υπογραμμιστεί η μεγάλη υποκρισία των πλούσιων χωρών που κουνάνε το δάχτυλο στις φτωχές χώρες, όπως είναι η Αιθιοπία, επιμένοντας να αναπτύξουν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι στην διάρκεια των γιορτών, οι αμερικανικές πόλεις «φέγγουν» κατά 50% περισσότερο από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, και αυτό είναι ορατό από το διάστημα…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου