22.12.15

Ένοχοι εσχάτης προδοσίας οι Gorbachev και Yeltsin;



Στις 10 Δεκεμβρίου η Komsomolskaya Pravda (KP.ru) δημοσίευσε τα μέχρι πρότινος απόρρητα πρακτικά των συνομιλιών του 1991 μεταξύ του τότε προέδρου της ΕΣΣΔ Mikhail Gorbachev, του προέδρου της Ρωσικής Σοβιετικής Δημοκρατίας Boris Yeltsin, και του προέδρου των ΗΠΑ George H. W. Bush.




Το Συμβούλιο Ομοσπονδίας της Ρωσίας ζητάει τώρα από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα να διερευνήσει το κατά πόσο οι πράξεις των Gorbachev και Yeltsin συνιστούν εσχάτη προδοσία και αποκάλυψη κρατικών μυστικών...


Σύμφωνα με την Pravda και τα πρακτικά, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής τους συνομιλίας με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι Yeltsin και  Gorbachev του έδωσαν πληροφορίες για το πώς κυβερνούν την ΕΣΣΔ.
Ο Yeltsin τηλεφώνησε τον Bush την 8/12/91, λίγο μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Μπελοβέζα, που «έθαψαν» την Σοβιετική Ένωση, και του ανέφερε επί 28 λεπτά τόσο για τις συμφωνίες, όσο και για τα μελλοντικά του σχέδια σε σχέση με το μέλλον της ΕΣΣΔ. Την 25/12, και ο Gorbachev μίλησε τηλεφωνικά με τον Bush, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση περί διάλυσης της ΕΣΣΔ.
Η KP.ru σημειώνει πως και τα δυο τηλεφωνήματα καταγράφηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες αμέσως χαρακτήρισαν απόρρητο το περιεχόμενό τους. Η απαγόρευση άρθηκε το 2008, και λίγο αργότερα αντίγραφα των πρακτικών των συνομιλιών δόθηκαν στο Yeltsin Center, που μόλις είχε ανοίξει στην πόλη Yekaterinburg.
Οι Συμφωνίες Μπελαβέζα υπογράφτηκαν στην Λευκορωσία την 8/12/91, από τους ηγέτες των τριών κυριοτέρων δημοκρατιών της ΕΣΣΔ, δηλαδή την Ρωσία, την Ουκρανία, και την Λευκορωσία. Οι εν λόγω Συμφωνίες διέλυσαν επίσημα την Σοβιετική Ένωση και σύστησαν την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.
Σύμφωνα με την KP.ru το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των προέδρων κίνησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του μέλους του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Georgy Fyodorov, που υπέβαλλε αίτημα διερεύνησης ποινικών ευθυνών στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα: «Κρίνοντας από τα δημοσιευμένα πρακτικά των τηλεφωνικών συνομιλιών, οι Boris Yeltsin και Mikhail Gorbachev ανέφεραν στον πρόεδρο των ΗΠΑ τα σχέδιά τους για διάλυση της ΕΣΣΔ. Ζητάω να ερευνήσετε το κατά πόσο το περιεχόμενο των συνομιλιών παραβιάζει άρθρα του ρωσικού ποινικού δικαίου περί εσχάτης προδοσίας και αποκάλυψης κρατικών μυστικών, και αν κρίνετε απαραίτητο να προβείτε στις δέουσες ενέργειες».
Ο Fyodorov αναφέρει στην Pravda ότι προβληματίστηκε με αυτά που διάβασε, και ότι θα πρέπει να εξεταστεί αρμοδίως αν πρόκειται για σκόπιμη και συντονισμένη προδοσία…
Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να απαντήσει εντός 30 ημερών όσον αφορά στο ποια μέτρα πήρε επί του ζητήματος, αν πήρε.
Πάντως, οι Συμφωνίες Μπελοβέζα αποτελούν αντικείμενο έντονων συζητήσεων για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την πρώην ΕΣΣΔ. Πολλοί Ρώσοι, μεταξύ τους και ο πρόεδρος Vladimir Putin, τις θεωρούν ως μια «τεράστια καταστροφή του 20ου αιώνα».
Ο Boris Yeltsin πέθανε το  2007, ενώ ο Mikhail Gorbachev αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα υγείας, και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της  Μόσχας με μερική παράλυση.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου