17.3.16

«Μακεδονία» τα Σκόπια σε επίσημο έγγραφο Ολάντ - Τσίπρα στο Παρίσι…Πριν ακόμα κοπάσει η θύελλα από το «Μακεδονία» του Γιάννη Μουζάλα, έρχεται στο φως ένα έγγραφο στο οποίο τα Σκόπια αναφέρονται «Μακεδονία»... Πρόκειται για το επίσημο ανακοινωθέν της συνάντησης των ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Παρίσι, την Παρασκευή 12 Μαρτίου, στην οποία μετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο επίσημο κείμενο της κοινής δήλωσης, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ελιζέ μετά τη συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ξεκινά με κοινή φωτογραφία των δύο, επισημαίνεται: Nous eviterons que la Grece soit obligee- comme c'est le cas aujourd'hui - de retenir frontiere entre la Macedoine et la Grece et dans des conditions...Και στα ελληνικά πιο αναλυτικά η επίμαχη παράγραφος:
«Θέλουμε να διευθετήσουμε δύο επείγοντα θέματα. Το πρώτο είναι η επίλυση της βαθιάς κρίσης σε ότι αφορά το προσφυγικό... Εάν υπάρχει προστασία των εξωτερικών συνόρων, θα αποφύγουμε τα εσωτερικά σύνορα που τέθηκαν υπό ορισμένες χώρες, θα αποφύγουμε τις μονομερείς ενέργειες. Θα αποφύγουμε να είναι η Ελλάδα υποχρεωμένη, όπως συμβαίνει σήμερα, να διατηρεί τα σύνορα με την Μακεδονία και υπό αντίξοες συνθήκες καθώς επίσης θα αποφύγουμε να έχουμε ανθρώπους να ρισκάρουν την ζωή τους διασχίζοντας τη θάλασσα».
Το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται στην άμεση επίλυση του προσφυγικού στην Ελλάδα αλλά και την αναγκαιότητα να υπάρξουν επενδύσεις και να  δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Γηραιά Ηπειρο.
Πρόκειται για την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την συνάντηση που είχαν στο Παρίσι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες στις 12 Μαρτίου, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Εκεί γίνεται ειδική αναφορά στην προσφυγική κρίση που αφορά την χώρα μας ενώ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου όπως και μέλη της Κομισιόν εξήραν την αναγκαιότητα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε έτσι ώστε να μην υπάρχουν εσωτερικά σύνορα.  
Το  Μαξίμου πάντως απάντησε, εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ, με αφορμή και το σχόλιο του βουλευτή Κώστα Σκρέκα για το «κοινό ανακοινωθέν» Τσίπρα - Ολάντ, στο οποίο η ΠΓΔΜ αναγράφεται «Μακεδονία».
Κυβερνητικοί κύκλοι συνιστούν στη Ν.Δ. να φροντίσει να  εκπροσωπείται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής από πιο αξιόπιστα στελέχη και στον κ. Σκρέκα «να καλλιεργήσει λίγο περισσότερο τις βασικές του γνώσεις γαλλικής γλώσσας.» 
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, από το Μαξίμου επισημαίνουν ότι  «υποτιθέμενο κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρθηκε η ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" δεν είναι παρά δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου αναρτημένες σε βίντεο και κείμενο στην ιστοσελίδα της γαλλικής Προεδρίας.»  Επιπλέον, συνιστούν στον κ. Σκρέκα «να αποφεύγει να βασίζει τις δημόσιες παρεμβάσεις του σε κακόβουλα δημοσιεύματα μηδενικής αξιοπιστίας γιατί εκτίθεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου