31.3.16

Ο σπουδαίος ρόλος των Spetsnaz στη Συρία...



Ο στρατός που πρόσφατα ανακατέλαβε την Παλμύρα της Συρίας από το Ισλαμικό Κράτος, συμπεριλάμβανε στις τάξεις του δυνάμεις της Συρίας, του Ιράν, και της Χεζμπολάχ. Την Δευτέρα, Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως μια ακόμη ομάδα συμμετείχε στη μεγάλη νίκη: Οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας, γνωστές ως Spetsnaz.




Ο ρωσικός στρατός πολεμάει στη Συρία εδώ και καιρό. Από τότε που ξεκίνησαν να συμμετέχουν στις χερσαίες επιχειρήσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν πεζοναύτες για να διασφαλίσουν το λιμάνι κλειδί στην Ταρσό, αλλά και το αεροδρόμιο της Λατάκειας. Μέχρι σήμερα όμως, οι Spetsnaz επιχειρούσαν μακριά από την δημοσιότητα. Μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας, αυτό άλλαξε. Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε επίσημα πως η πόλη απελευθερώθηκε με την βοήθεια των Spetsnaz και Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων…



Το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει την πόλη τον περασμένο Μάιο και μάλιστα οι Ισλαμιστές κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των ιστορικών της μνημείων. Τώρα, ο ρόλος των Spetsnaz στον πόλεμο έχει γίνει κεντρικό σημείο του όλου αφηγήματος επειδή η μάχη για την Παλμύρα αποτελεί τον  πυρήνα της αντι-ισλαμικής ρητορικής των Ρώσων ότι χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για να μπει η Ρωσία στον πόλεμο, σύμφωνα με τον αναλυτή Chris Kozak. Όπως αναφέρει, «η ρωσική συμμετοχή με ειδικές δυνάμεις στην Παλμύρα μοιάζει καταπληκτική… κάτι που δεν συνέβη όταν συμμετείχαν στις μάχες εναντίον ομάδων Τζιχαντιστών στο Χαλέπι ή στην Λατάκεια».
Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πότε ξεκίνησαν να επιχειρούν οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις στην Συρία, αν και πολύ πριν την ρωσική εμπλοκή, Ρώσοι ειδικοί συμβούλευαν και εκπαίδευαν τις συριακές μονάδες. Σύμφωνα με τον αναλυτή Michael Kofman, του CNA, που ειδικεύεται στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι Ρώσοι έχουν στείλει διάφορες ειδικές δυνάμεις στη Συρία. Η Zaslon, τμήμα της μυστικής ρωσικής εξωτερικής αντικατασκοπείας, είναι αρμόδια για την ασφάλεια σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Η KSO, που συστάθηκε πριν από μερικά χρόνια, συμμετέχει επίσης. Σύμφωνα με τον Kofman, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις αναγνωρίζουν τους στόχους για τις αεροπορικές επιθέσεις, και συμβουλεύουν τους Σύριους. Παράλληλα παρέχουν όλες τις πληροφορίες στο έδαφος για την ρωσική αεροπορία, ενώ βοηθάνε και στην προετοιμασία των συριακών επιχειρήσεων. Σε αντίθεση με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα στην περιοχή, και που κάνουν ότι κάνουν από τα μετόπισθεν σε επίπεδο τάγματος ή ταξιαρχίας, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις συμμετέχουν στις μάχες στο μέτωπο, δίπλα στους Σύριους, σε τακτικό επίπεδο.
Η συμμετοχή τους στην πρώτη γραμμή έχει βοηθήσει τις συριακές δυνάμεις και τους συμμάχους του Άσαντ να κερδίσουν έδαφος. Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα των αεροπορικών επιδρομών της Ρωσίας, οι Ρώσοι σύμβουλοι στο έδαφος είναι αυτοί που αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία των Σύριων, λέει ο Kofman.
Η Ρωσία έπαιξε μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια του Άσαντ να ανατρέψει μια ολόκληρη δεκαετία απωλειών στο Ισλαμικό Κράτος. Ο ρόλος των ιρανικών δυνάμεων και εκείνων της Χεζμπολάχ επίσης βοήθησαν σημαντικά.
Όμως η ρωσική συμμετοχή στις χερσαίες επιχειρήσεις είχε βαρύ κόστος. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ένας Ρώσος αξιωματούχος μίλησε για τον καταδρομέα που πέθανε ηρωικά, καλώντας αεροσκάφη να βομβαρδίσουν το σημείο όπου βρίσκονταν, όταν περικυκλώθηκε από μαχητές του ISIS.
Όπως συνέβη και στην εμπλοκή της στην Ουκρανία, η Ρωσία καθυστερεί την ανακοίνωση στρατιωτών θυμάτων στη Συρία, κάτι που συνήθως κάνει μετά από μήνες. Μέχρι σήμερα οι Ρώσοι παραδέχονται την απώλεια επτά στρατιωτών τους στη Συρία. Στη μάχη της Παλμύρας όμως, οι Ρώσοι αποδείχτηκαν πιο ανοιχτοί. Οι θάνατοι των στρατιωτών της ενισχύουν την εικόνα που θέλει την Ρωσία να πολεμάει στη Συρία κυρίως για να χτυπήσει τον ISIS.
Υπάρχουν όμως και όρια σε αυτή την ειλικρίνεια. Οι Ρώσοι δεν έχουν ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών τους στην μάχη της Παλμύρας. Από την πλευρά του ο ISIS ανακοίνωσε πως το τελευταίο διάστημα έχει σκοτώσει πολλούς Ρώσους καταδρομείς. Σε μια περίπτωση, ένα πρακτορείο ειδήσεων που συνδέεται με τους τζιχαντιστές, ανέβασε στο διαδίκτυο φωτογραφίες από εξοπλισμό που μοιάζει να ανήκει στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις. Ανάμεσα στα διάφορα σύνεργα ήταν και κάτι που έμοιαζε με εξελιγμένη νάρκη. Οι τζιχαντιστές ανέβασαν και φωτογραφίες από το κινητό του νεκρού στρατιώτη, που έδειχναν αυτόν και άλλους συναδέλφους του. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο εξοπλισμός και το κινητό τηλέφωνο ανήκουν στον ίδιο στρατιώτη, αφού σύμφωνα με κάποιες αναφορές οι στρατιώτες στις φωτογραφίες (του κινητού) είναι μισθοφόροι ιδιώτες, και όχι μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου