14.4.16

Στη δασκάλα μας με αγάπη…



Η επόμενη ημέρα της κατάθεσης της τροπολογίας που αφορά την πρωθυπουργική σύντροφο και τη μετακίνησή της στο Πολυτεχνείο βρήκε την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα στην Κοζάνη να διδάσκει τους φοιτητές στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. 




Στην αρχή η διδασκαλία της ήταν κάθε Δευτέρα, αλλά στο δεύτερο εξάμηνο άλλαξε και έγινε κάθε Τετάρτη. Ετσι η σύντροφος του Πρωθυπουργού πηγαίνει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη και από εκεί οδικώς στην Κοζάνη. Μου λένε ότι υπάρχει διακριτική αστυνομική παρουσία καθ' όλη τη διάρκεια της εκεί παραμονής της…


Δεν είπε τίποτα για τη φωτογραφική, όπως χαρακτηρίστηκε, διάταξη, αλλά ποιος θα τολμούσε να της θίξει τέτοιο θέμα; Από την αρχή ζήτησε να μείνει έξω από τις παραδόσεις της η πολιτική και οι φοιτητές όσες φορές πήγαν να ανοίξουν συζήτηση μαζί της δεν έπαιρναν καμία απάντηση.
Την Τετάρτη πήγε να διδάξει φορώντας ένα μαύρο ανοιξιάτικο  φόρεμα με μια πασμίνα γκρίζα από πάνω και παπούτσια μπαλαρίνα. Πήγε κατευθείαν στο κυλικείο, αγόρασε, όπως το συνηθίζει, μια ζεστή σοκολάτα και πήγε στην αίθουσα διδασκαλίας αρχίζοντας τα εργαστήρια.
Ρώτησα πάντως δυο-τρεις φοιτητές πώς κρίνουν τη δασκάλα τους. Δεν θέλησαν να μιλήσουν (για ευνόητους λόγους) επωνύμως, αλλά είπαν ότι η δασκάλα τους φέρεται επαγγελματικά. Σε ερώτηση αν θα την έχουν και του χρόνου η απάντηση ήταν σχεδόν η ίδια: «Είναι μεν καλή, διδάσκει επαγγελματικά, πλην όμως βάζει μικρούς βαθμούς. Είναι αυστηρή στη βαθμολογία, μας απογοητεύει...».
Αλλά και οι Κοζανίτες έχουν ορισμένα παράπονα από τη σύντροφο του Πρωθυπουργού. Δεν έχει αφήσει ούτε ένα ευρώ στην πόλη, λένε, αφού μόνο από το κυλικείο του Πανεπιστημίου ψωνίζει (σοκολάτα, καμιά σπανακόπιτα κ.λπ.) και τίποτα από οπουδήποτε.
Αλλά με τι λεφτά να το κάνει αυτό; διερωτώνται οι φανατικοί συριζαίοι κάτοικοι της Κοζάνης. Τα χρήματα που λαμβάνει είναι 226 ευρώ τον μήνα (συνολικά για το ακαδημαϊκό έτος 1.018,66 ευρώ) και αν υπολογίσεις, λένε, και τα αεροπορικά εισιτήρια για το πήγαινε - έλα κάθε εβδομάδα, πού να της μείνουν λεφτά για ψώνια και ταβέρνες. Πολλές φορές οι συνάδελφοί της πρότειναν να την κεράσουν, αλλά η Μπέτυ είπε ότι πρέπει να φύγει για την Αθήνα γιατί έχει να φροντίσει τα παιδιά.
Στην κυρία Μπαζιάνα μάλλον είναι παγερά αδιάφορο αν οι φοιτητές είναι δυσαρεστημένοι επειδή είναι αυστηρή ή τους βάζει μικρούς βαθμούς. Σημασία έχει ότι με τη «φωτογραφική» τροπολογία (την οποία το Ποτάμι θεωρεί ότι την αφορά) θα βρεθεί από την Κοζάνη στο Πολυτεχνείο, όχι ως φοιτήτρια αλλά ως καθηγήτρια. Και ας απαντά το υπουργείο Παιδείας ότι η τροπολογία αυτή «αφορά πολλούς εκπαιδευτικούς» και επομένως «δεν είναι φωτογραφική». Σημασία έχει επίσης ότι αυτή η «μετακίνηση» γίνεται την ώρα που ο σύντροφός της είναι Πρωθυπουργός.
Αξιο επισήμανσης είναι και το γεγονός ότι, εκτός από το Ποτάμι, κανένα άλλο κόμμα δεν έκανε καμία δήλωση. Και το θέμα αυτό στη Βουλή την Τετάρτη ήταν σχεδόν άφαντο. Κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό. Ισως επειδή και στο παρελθόν σε τέτοια «ευαίσθητα» θέματα υπήρχε μια διακομματική ανοχή ή διαφορετικά ένα είδος... ομερτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου