30.4.16

Η Κίνα βάζει φρένο στις ξένες ΜΚΟ!



Η κομμουνιστική νομοθετική εξουσία της Κίνας πέρασε προχθές έναν νόμο, που επιβάλλει νέους περιορισμούς στις ξένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον.




Ο νόμος αυτός  δίνει νέες απεριόριστες αρμοδιότητες στην αστυνομία επί των αλλοδαπών ΜΚΟ και φιλανθρωπικών οργανώσεων, τις οποίες απαγορεύει να συγκεντρώνουν χρήματα εντός της κινεζικής επικράτειας, αλλά και να στρατολογούν νέα μέλη…


Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Ned Price, «οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στην Κίνα όσον αφορά στον έλεγχο των δράσεων των ΜΚΟ, ο οποίος θα στενέψει ακόμη περισσότερο την κοινωνία των πολιτών της χώρας … καλούμε την Κίνα να σεβαστεί τα δικαιώματα και την ελευθερία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοσιογράφων, των επιχειρηματικών ομάδων, των επαγγελματιών της ανάπτυξης, και όλων εκείνων που συνιστούν την κοινωνία των πολιτών, και να προστατεύσουν την δυνατότητα των ξένων ΜΚΟ να λειτουργούν στην Κίνα».
Ο νέος νόμος ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από μια επιτροπή του ελεγχόμενου από τους κομμουνιστές Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του He Shaoren, με 147 ψήφους υπέρ και μία κατά.
Τουλάχιστον 1.000 ξένες ΜΚΟ πιστεύεται ότι λειτουργούν στην Κίνα, όπως κάποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις σαν την Save the Children, ή ομάδες υπεράσπισης σαν την Greenpeace, επαγγελματικά επιμελητήρια, και πανεπιστημιακά κέντρα. Σύμφωνα με τον νόμο, που θα ισχύει από τον επόμενο Ιανουάριο, η αστυνομία θα έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει την εγγραφή- πιστοποίηση  όλων των ξένων ΜΚΟ. Η εγγραφή αυτή θα μπορεί να ανακαλείται αν κάποια οργάνωση «βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα» ή «απειλεί τα συμφέροντα της κοινωνίας».
Οποιαδήποτε οργάνωση δρα «αποσχιστικά» ή «υπονομευτικά» απέναντι στο κράτος, θα απαγορεύεται. Επίσης θα απαγορεύονται όσες οργανώσεις «διαδίδουν φήμες».
Όπως είπε σε δημοσιογράφους ο αξιωματούχος του κινεζικού κογκρέσου Zhang Yong «Υπάρχουν κάποιες ξένες ΜΚΟ που σχεδίασαν να δράσουν ή που ήδη δρουν απειλητικά απέναντι στην σταθερότητα της κοινωνίας μας, και απέναντι στην εθνική μας ασφάλεια», χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες.
Ο νόμος δεν ορίζει σαφώς τι είναι μια ξένη ΜΚΟ, αλλά μάλλον καλύπτει ακόμη και την δράση ξένων φιλανθρωπικών οργανώσεων, επαγγελματικών ενώσεων, ενώ ισχύει και για ομάδες και οργανώσεις που έχουν βάση τους το Χόνγκ Κόνγκ και την Ταϊβάν, αν και εξαιρούνται τα διεθνή σχολεία και νοσοκομεία.
Ο Jake Parker, αντιπρόεδρος του κινεζικού παραρτήματος του US-China Business Council, δηλώνει απογοητευμένος, καθώς στο εξής οι πιστοποιήσεις των ΜΚΟ θα είναι αρμοδιότητα των κρατικών αρχών ασφαλείας.
Ο νόμος αυτός έρχεται να συμπληρώσει την συνεχιζόμενη καταστολή της κοινωνίας τω πολιτών εκ μέρους του προέδρου της χώρας Xi Jinping. Η καταστολή αυτή έχει να κάνει με την σύλληψη, κράτηση, και φυλάκιση  πάρα πολλών δικηγόρων, ακαδημαϊκών, και ακτιβιστών. Αρκετοί εξ αυτών φυλακίστηκαν με την κατηγορία της υπονόμευσης του κράτους, ή τάσεων απόσχισης, για κάτι που σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους ήταν απλά η έκφραση της γνώμης τους, η οποία όμως ήταν κριτική απέναντι στο καθεστώς.
Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος του καθεστώτος Guo Linmao απορρίπτει τα περί αστυνομοκρατίας σε σχέση με τις ΜΚΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο κανονικός απλός κόσμος έχει μια παροιμία: Αν έχεις πρόβλημα καλείς την αστυνομία, και αν δεν παραβίασες τον νόμο τότε  γιατί να φοβάσαι»;
Στο εξής, οι ξένες ΜΚΟ στην Κίνα θα πρέπει να υποβάλλουν αρμοδίως στις αρχές  τα ετήσια επιχειρησιακά τους σχέδια, καθώς και τα οικονομικά τους στοιχεία, ενώ θα τις απαγορεύεται να στρατολογούν μέλη στην χώρα, εκτός κι αν εξασφαλίσουν ειδική άδεια από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης. Επίσης θα τις απαγορεύεται να συγκεντρώνουν χρήματα.
Εδώ και μερικά χρόνια τα κινεζικά ΜΜΕ κατηγορούν τις ξένες ΜΚΟ της χώρας ότι υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια, και ότι προσπαθούν να προκαλέσουν «χρωματιστή επανάσταση» ενάντια στο κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα.
Τον περασμένο Ιανουάριο οι αρχές συνέλαβαν και απέλασαν έναν Σουηδό ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εκπαίδευε Κινέζους δικηγόρους, καθώς και το προσωπικό των ΜΚΟ για νομικά ζητήματα.
Από την πλευρά τους, οι ξένοι διπλωμάτες που υπηρετούν στο Πεκίνο έχουν αποστείλει έγγραφο στις αρχές, με το οποίο εκφράζουν τον φόβο τους για τον νέο νόμο.
Οι διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τον νόμο, ενώ ο William Nee της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει πως «οι αρχές, και πιο ειδικά η αστυνομία, θα έχουν πλέον  ανεξέλεγκτη εξουσία στοχοποιώντας τις ΜΚΟ, περιορίζοντας τις δραστηριότητές τους, και εν τέλει πνίγοντας την κινεζική κοινωνία των πολιτών… ο νόμος αυτός αποτελεί μια πραγματική απειλή για την ορθή λειτουργία των ανεξάρτητων ΜΚΟ, και θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα».

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου