14.5.16

Οι συνήθεις «ύποπτοι» του ανασχηματισμού…



Εχουν τη σημασία τους για έναν και μόνο λόγο. Λόγω... Ολγας Γεροβασίλη, η οποία εμμέσως πλην σαφώς ανήγγειλε  τον ανασχηματισμό και μάλιστα χωρίς να αποκλείσει να συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό σχήμα στελέχη πέραν των γνωστών του ΣΥΡΙΖΑ.



Οταν το προανήγγειλε, άρχισε ο αναμενόμενος χορός της ονοματολογίας. Πρώτος και καλύτερος ο - συνήθης «ύποπτος» για οικουμενικές ή υπηρεσιακές κυβερνήσεις - Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος διαθέτει το...«επιβαρυντικό» ότι στο σύντομο διάστημα που χρημάτισε υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης έκανε όσα δεν έκανε ένας κανονικός υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ για επτά μήνες...



Ευθέως λοιπόν ρώτησα τον κ. Χριστοδουλάκη αν του έχει γίνει κάποια πρόταση και, αν του γίνει, ποια θα είναι η στάση του σε μια διευρυμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (και πρώην πασόκων). Στο ερώτημα αυτό απέφυγε να απαντήσει ο πρώην υπουργός ή μάλλον είπε ότι μόλις επέστρεψε από τις ΗΠΑ, ότι ασχολείται με το νέο βιβλίο που έγραψε με τίτλο «Οικονομική ανάλυση των συγκρούσεων» και ότι είναι καλεσμένος για κάποιες ομιλίες. Αν κάποιος επιμείνει στην ερώτηση αν θα συμμετάσχει ή όχι σε κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Χριστοδουλάκης προχωρεί σε  μια... ανάλυση του βιβλίου του λέγοντας ότι «περιγράφει οικονομικά υποδείγματα των συγκρούσεων και των εμφυλίων και αναπτύσσει μεθόδους αποτίμησης του οικονομικού κόστους που έχουν». Κουβέντα για συνεργασία με τον κ. Τσίπρα.
Δεύτερος «ύποπτος» για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα, ο Φώτης Κουβέλης. Απλώς απαντά λακωνικά ότι δεν του έγινε καμία πρόταση. Αλλά πώς θα του γίνει; Εγινε σε κανέναν; Το άλλο που λέει ο κ. Κουβέλης είναι ότι εξέθεσε τις απόψεις του στον Πρωθυπουργό στην πρώτη και τελευταία συνάντηση που είχαν προ μηνός.
Τρίτη «ύποπτη», η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία να σημειώσω ότι είχε αναπτύξει τις θέσεις της σε άρθρα στηρίζοντας τις επιλογές της κυβέρνησης. Η ίδια λέει ότι δεν της έχει γίνει καμία πρόταση, αλλά από τα λόγια και τη στάση της δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι αν της γίνει πρόταση θα προσχωρήσει αμέσως. Ακολουθεί στο μπαράζ της ονοματολογίας που ακούστηκε το όνομα της Λούκας Κατσέλη, η οποία ενδέχεται να αποχωρήσει από την Εθνική Τράπεζα. Αλλωστε η κυρία Κατσέλη έχει ικανή κυβερνητική εμπειρία αφού το 2009 ορκίστηκε υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου  και εν συνεχεία, το 2010, τοποθετήθηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως επισημαίνουν ότι η κυρία Κατσέλη ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο. Υπάρχουν ωστόσο σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν Μνημόνιο; 

Ακούστηκαν και ακούγονται κι άλλα ονόματα, όπως αυτά του Χ. Καστανίδη (που είχε ετοιμάσει το περίφημο δημοψήφισμα του Γ. Παπανδρέου) ή του Παντελή Οικονόμου, αλλά μάλλον δεν περιλαμβάνονται στους  σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα.
Τέλος, σε ορισμένα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ακούστηκε και το όνομα του Γ. Φλωρίδη. Οταν ρωτήθηκε σχετικά ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του Επικρατείας στο ψηφοδέλτιο ΠαΣοΚ, μόνο που δεν έβαλε τα γέλια: «Η αρθρογραφία μου λέει καθαρά τι σκέπτομαι και πού κινούμαι». Ο κ. Φλωρίδης θα μετάσχει σε πάνελ στο συνέδριο της «Δράσης»  μαζί με τη Μιράντα Ξαφά, τον Κ. Χατζηδάκη και την Αννα Διαμαντοπούλου.
Την ίδια ώρα όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος δεν βλέπει επί του παρόντος ανασχηματισμό και έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου θα παραστεί στην αποφοίτηση του γιου του από αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Ετσι κι αλλιώς ο κ. Τσίπρας αν προχωρούσε σε ανασχηματισμό δεν θα τον έκανε τώρα (απουσιάζει στις ΗΠΑ και ο απαραίτητος για τους ανασχηματισμούς Ν. Παππάς) αλλά μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Από τη Δευτέρα 23 Μαΐου και βλέπουμε. Εκτός αν περιμένει ως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου