28.9.16

Κερδάμε και στη Θεσσαλονίκη…



Ξεκίνησε η εγκατάσταση προσφύγων σε διαμερίσματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.




Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιεί το καινοτόμο ανθρωπιστικο έργο με τίτλο "REACT"(Refugee, Assistance, Collaboration, Thessaloniki) ως συντονιστής του Εταιρικού σχήματος που δημιουργήθηκε και συμμετέχουν οι εξής: Δημος Θεσσαλονίκης, Δημος Νεάπολης-Συκεών,Δημος Καλαμαριάς, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΧΑΝΘ, PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου…



Το έργο έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2016 με δυνατότητα παράτασης για το έτος 2017 και συνολικό προϋπολογισμό 1,856,120.00 €.
Στόχος είναι η δημιουργία 600 θέσεων υποδοχής και προσωρινής στέγασης σε μισθωμένα διαμερίσματα και 60 σε φιλοξενούσες οικογένειες του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης ενόψει των αντίξοων καιρικών συνθηκών της χειμερινής περιόδου.
"Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενοικιάσεις για 100 διαμερίσματα που αντιστοιχούν σε 600 άτομα τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό για το σύνολο των προσφύγων που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είναι περίπου 10-15 χιλιάδες", τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Από τα 100 διαμερίσματα τα οποία θα μισθωθούν για την στέγαση προσφύγων, τα 70 βρίσκονται στο Δήμο Θεσσαλονίκης, τα 20 στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών και τα 10 στην Καλαμαριά.
Όπως επεσήμανε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, έχουν νοικιαστεί ήδη τα πρώτα δύο διαμερίσματα στην περιοχή του δήμου. Τα δύο διαμερίσματα διατέθηκαν για μία τετραμελής (sic από την original πηγή)  και μία τριμελής (sic από την original πηγή) οικογένεια ενώ υπάρχει και μία ανάδοχη οικογένεια.
"Θέλουμε τα σπίτια να βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και οι άνθρωποι αυτοί να αποτελούν μέλος μιας κοινωνίας", τόνισε η κ. Γούλα.
Παράλληλα και στο δήμο Νεάπολης Συκεών έχουν διατεθεί ήδη τα δύο πρώτα διαμερίσματα για την στέγαση προσφύγων.
"Δεν έχουμε σχέση με ρατσιστικά φαινόμενα. Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία η οποία προέρχεται κυρίως από το θεσμικό και νομικό πλαίσιο. Μπορούμε να συμπεριφερθούμε με ανθρωπιά σε αυτές τις οικογένειες. Η ενδεδειγμένη λύση είναι κοινωνική ένταξη", τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και πρόσθεσε:
"Τα παιδιά αυτών των οικογενειών εντάσσονται χωρίς κανένα πρόβλημα στα σχολεία της περιοχής. Θέλουμε να υπερδιπλασιάσουμε τον αριθμό των διαμερισμάτων".
Ο κ. Δανιηλίδης έκανε έκκληση σε φορείς, δημαρχούς και πολίτες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του προγράμματος και να εκπέμψουν μήνυμα ανθρωπιάς.
Στο δήμο Καλαμαριάς έχουν διατεθεί επίσης δύο διαμερίσματα για τη στέγαση προσφύγων ενώ έχει βρεθεί και μία ανάδοχη οικογένεια.
"Είμαστε σε καλό δρόμο και μέσα στο επόμενο τρίμηνο περιμένουμε να καλυφθούν και τα δέκα διαμερίσματα του Δήμου Καλαμαριάς", τόνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Τέλος όπως δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Κουράκης στα 77 διαμερίσματα που είδε για το πρόγραμμα, δεν διαπιστώθηκε καμία φοβία ρατσιστικού περιεχομένου αν και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων έχουν μία καχυποψία για τις οφειλές.
"Οι πολίτες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να μην φοβούνται", δήλωσε ο κ. Κουράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου