20.10.16

Τι χώρα θα παραδώσουν;



Σε τροχιά διάλυσης βρίσκεται η χώρα. Τα σημάδια είναι εμφανή παντού: στους ανορθόγραφους τίτλους στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ («η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακαίρεο τις δεσμεύσεις»)· στην κατάσταση στο ΑΠΕ με τα ψευδή ρεπορτάζ που έστειλε για το «περούκα γκέιτ» στη Νέα Υόρκη· στις παρακρατικές μεθοδεύσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας· και μέχρι στο διπλωματικό επεισόδιο που έκανε το υπουργείο Εξωτερικών με την Τουρκία λόγω αβλεψίας πάλι του ΑΠΕ. Κι αν το πρώτο είναι στο πλαίσιο της «χαριτωμένης αγραμματοσύνης» που επιβάλλει στον δημόσιο βίο η Πρώτη Φορά («χρειαζόμαστε περισσότερη συλλογικότητα και λιγότερη αυτάρκεια», αντί «αυταρέσκειας», είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο), το τελευταίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Στις διεθνείς σχέσεις τα πράγματα κυλούν μεν αργά, αλλά τίποτε δεν πάει χαμένο.



Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που υπουργός βρίζει δημοσίως, με γλώσσα πεζοδρομίου, δημοσιογράφους και πολιτικούς του αντιπάλους. Ούτε ασφαλιστικός οργανισμός που να προτρέπει τους πελάτες του να μεταναστεύσουν στη Βουλγαρία. Και δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα στην οποία στελέχη της κυβέρνησης να καταγγέλλουν πάρτι διαφθοράς της δικής τους κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός να κωφεύει…


Να θυμηθούμε ότι μετά τις καταγγελίες του γενικού γραμματέα Οδυσσέα Βουδούρη για τις προμήθειες στο μεταναστευτικό, και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Δήμητρα Χαλικιά κατήγγειλε με επιστολή στο Μαξίμου κατασπατάληση κονδυλίων που προορίζονταν για την επιδότηση ανέργων.
Η αλήθεια είναι ότι και στο παρελθόν είχαμε παρόμοια φαινόμενα ανικανότητας, διαφθοράς, χρήσης παρακρατικών μηχανισμών για τη σπίλωση μη αρεστών κ.λπ. Ποτέ όμως τόσα πολλά και ποτέ όλα μαζί. Δηλαδή και στο ΠΑΣΟΚ ξεκαθάριζαν τους λογαριασμούς τους βάζοντας την κρατική ΕΡΤ να μεταδίδει ψευδώς ότι κορυφαίο στέλεχος του κινήματος συνελήφθη σε πιάτσα ιερόδουλων· και σκάνδαλα (κουμπάρων, Βατοπεδίου κ.ά.) είχαμε πολλά· πάντα υπήρχε κυνισμός και δεν έλειψαν ποτέ οι τραμπούκοι.
Αυτές τις μελανές σελίδες αναπαράγει η κυβερνητική πλειοψηφία που εξελέγη με σημαία το ηθικό της πλεονέκτημα. Με μια διαφορά όμως: ποτέ κυβέρνηση δεν τα έκανε όλα αυτά μαζί. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε διότι υπάρχει η επικοινωνιακή λαθροχειρία του ΣΥΡΙΖΑ που συνοψίζεται στη φράση «ναι, γιατί οι άλλοι ήταν καλύτεροι;». Συγκρίνουν τα δικά τους πεπραγμένα του ενάμιση έτους με τις χειρότερες, αλλά αποσπασματικές, στιγμές της μεταπολίτευσης που κράτησε σαράντα χρόνια.
Στο ερώτημα, λοιπόν, «οι άλλοι ήταν καλύτεροι;» η απάντηση είναι «ναι»! Βεβαίως, συγκρινόμενοι μεταξύ τους κάποιοι αποδείχθηκαν καλύτεροι και άλλοι χειρότεροι. Κάποιοι έκαναν ρουσφέτια και άλλοι το ΑΣΕΠ· υπήρξαν σκάνδαλα, αλλά έκαναν και μηχανισμούς όπως η Διαύγεια· υπήρξε διαπλοκή αλλά θέσπισαν και ανεξάρτητες αρχές για να την καταπολεμήσουν. Κάποιοι υπήρξαν κυνικοί και γι’ αυτό τιμωρήθηκαν όλοι ως «παλιό πολιτικό σύστημα». Το κυριότερο: πήραν μια φτωχή χώρα το 1974 και παρά την κρίση την παρέδωσαν στις πιο ανεπτυγμένες του κόσμου.
Τούτοι ανέλαβαν το 2015 μια φτωχότερη –από το 2009– χώρα και θα την παραδώσουν σαν αυτές του πρώην υπαρκτού: χρεοκοπημένη και με θεσμούς ανάπηρους.

Πάσχος Μανδραβέλης

1 σχόλιο: