10.11.16

Ο Michael Moore απασφάλισε…



Χθες το μεσημέρι ο γνωστός κινηματογραφιστής-ακτιβιστής Michael Moore ανέβασε στο προφίλ του στο φέισμπουκ μια λίστα για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν από σήμερα οι Δημοκρατικοί της Αμερικής, μετά το σοκ της εκλογής Τραμπ. Ήδη την ανάρτηση αυτή την έχουν κοινοποιήσει οι χρήστες του ΦΒ πάνω από 180.000 φορές, την έχουν σχολιάσει 20.000 άτομα, και έχει πάρει σχεδόν 400.000 likes!




Στην κορυφή της εν λόγω λίστας ο  Moore προτρέπει τα στελέχη των  Δημοκρατικών  να «επιστρέψουν το κόμμα στον λαό». Επίσης τους συνιστά να απολύσουν όλους τους ειδικούς, τους δημοσκόπους, και τους δημοσιογράφους, που τόσους μήνες αρνήθηκαν να βάλουν στην άκρη το αφήγημα που είχαν δημιουργήσει για τις προεδρικές εκλογές, και το οποίο αποδείχτηκε λάθος…


Τους παροτρύνει επίσης να αποπέμψουν από τώρα όσα μέλη του κογκρέσου (Δημοκρατικοί) δεν έχουν όρεξη να παλέψουν, και να θυμίσουν στον κόσμο τους ότι η Χίλαρι έχασε μεν, πήρε περισσότερες ψήφους δε. Από κει και πέρα απασφαλίζει, και τα βάζει με όλους εκείνους που δηλώνουν σοκαρισμένοι και αιφνιδιασμένοι από το προχθεσινό αποτέλεσμα.
«Τι μας λέτε; Ότι ήσασταν κλεισμένοι μέσα σε μια φούσκα και δεν είχατε πάρει χαμπάρι την απόγνωση των συμπατριωτών σας;» ρωτάει. Και συνεχίζει: «Τόσα χρόνια τα δυο μεγάλα κόμματα αγνοούν τον απλό πολίτη, με αποτέλεσμα ο θυμός και η δίψα για εκδίκηση να μεγεθύνεται… ώσπου ήρθε ο Τραμπ και υποσχέθηκε να καταστρέψει το υπάρχον σύστημα. Η νίκη του δεν αποτελεί έκπληξη. Ο τύπος αυτός δεν ήταν ένα  ακόμη ανέκδοτο. Και όσοι τον αντιμετώπισαν σαν ανέκδοτο απλά τον ενίσχυσαν».
Να σημειώσουμε ότι ο Michael Moore είχε προβλέψει την νίκη του Τραμπ στην τελευταία ταινία του Michael Moore in TrumpLand, με τα εξής επιχειρήματα: Οι εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης Αμερικάνοι έχασαν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, και τα αυτοκίνητά τους. Το σύστημα υγείας δεν τους κάλυπτε, η απόγνωση τους έπνιγε, και άρα ήταν έτοιμοι να πάρουν την εκδίκησή τους από ένα σύστημα που πλέον δεν τους εκπροσωπούσε. Όπως λέει στην ταινία: «Την 8η Νοεμβρίου, όλοι αυτοί οι αγανακτισμένοι θα μπουν στο παραβάν… και θα βάλουν ένα μεγάλο Χ στο κουτάκι δίπλα στο όνομα εκείνου του υποψήφιου που απειλεί και υπόσχεται να ανατρέψει το σύστημα που τους κατέστρεψε… το όνομα δηλαδή του Ντόναλντ Τραμπ»!
Εν τω μεταξύ, μπορεί οι περισσότεροι στην Αμερική και στην Ευρώπη να έπεσαν έξω όσον αφορά στον νικητή των εκλογών, όμως υπήρχαν (να τα λέμε αυτά) και αρκετά ΜΜΕ ή σαιτς που είχαν προβλέψει σωστά.
Σε δημοσκοπήσεις π.χ. του University of South California που δημοσίευε ανά τακτικά διαστήματα η εφημερίδα Los Angeles Times, ο Τραμπ φαίνονταν μπροστά, ειδικά τους τελευταίους μήνες.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο καθηγητής ιστορίας Allan Lichtman είχε προβλέψει την νίκη του Τραμπ με βάση ένα δικό του σύστημα πρόβλεψης, που αφορά σε 13 δηλώσεις true/false. Μάλιστα, ο ίδιος άνθρωπος προβλέπει σωστά όλα τα αντίστοιχα εκλογικά αποτελέσματα από το 1984! (Δείτε εδώ)
Ένας άλλος που έπεσε μέσα είναι και ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Helmut Norpoth, που επίσης χρησιμοποιεί ένα δικό του μοντέλο το οποίο καταμετρά την απόδοση των υποψηφίων στην αρχική φάση της προεκλογικής εκστρατείας (primaries) όταν ακόμη είναι πολλοί. Όπως λέει, η μεθοδολογία του θα είχε 100% επιτυχία στις προβλέψεις των προεδρικών εκλογών από το 1912 και εντεύθεν, εκτός από τις εκλογές του 2000, που θα έπεφτε έξω.
Δυο άλλες δημοσκοπήσεις που προέβλεψαν την νίκη του Τραμπ ήταν η μια από το Rasmussen Reports και η άλλη από το Investor's Business Daily, σύμφωνα με το Politico.
Την Δευτέρα, ένα σάιτ ονόματι Democracy Institute δημοσίευσε μια δική του δημοσκόπηση στην οποία ο Τραμπ ήταν μπροστά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, και έτοιμος για την νίκη. Σύμφωνα με το εν λόγω ινστιτούτο, μια άλλη δική τους δημοσκόπηση ήταν η μόνη που είχε προβλέψει σωστά το Brexit πριν από μερικούς μήνες.
Όσο για τα καθ’ ημάς, απ’ όσο μπόρεσα να παρακολουθήσω, οι μόνοι πολιτικοί μας που στήριξαν αναφανδόν Τραμπ από την αρχή ήταν ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο … μάντης υπουργός Εθνικής Άμυνας. Οι υπόλοιποι δήλωναν χιλαρικοί.
Αυτά…

S.A. (με πληροφορίες από το ξένο διαδίκτυο)

Δείτε και αυτό εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου