8.12.16

Σαν να μη τους έφτανε η δυστυχία τους…



Σαν να μη τους έφταναν όλα αυτά που τραβάνε χρόνια τώρα οι πολίτες της «σοσιαλιστικής» Βενεζουέλας, που σφάζονται μεταξύ τους για ένα ρολό χαρτιού υγείας (όταν υπάρχει στην αγορά), έχουν τώρα και … πειρατές να τους κλέβουν το φαί από το στόμα!



Όπως λοιπόν αναφέρει το Associated Press, ορδές πειρατών τρομοκρατούν εδώ και καιρό τις ακτές της επαρχίας Sucre της Βενεζουέλας, που αποτελεί «έδρα» του τέταρτου μεγαλύτερου στόλου αλιείας τόνου στον κόσμο…


Αυτό βέβαια μέχρι πρότινος, αφού σήμερα, όπως και παντού αλλού, τα πάντα έχουν καταρρεύσει στην πολύπαθη χώρα του Μαδούρο, με αποτέλεσμα συμμορίες άνεργων πλέον ψαράδων και ναυτικών να λυμαίνονται τις ακτές και να επιτίθενται εναντίον οποιουδήποτε τολμάει να βγει για ψάρεμα στα ανοικτά, κλέβοντας την ψαριά τους, κλέβοντας τα σκάφη και τις μηχανές τους, πετώντας τους στη θάλασσα, και ενίοτε πυροβολώντας και δολοφονώντας τους.
Ήδη έχουν σημειωθεί δεκάδες τέτοια περιστατικά, και πάρα πολλοί ψαράδες έχουν χάσει τη ζωή τους. Όπως λέει ο συνδικαλιστής των αλιέων Jose Antonio Garcia, «οι ψαράδες δεν μπορούν πια να βγάλουν μεροκάματο, οπότε πολλοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τα σκάφη τους για λαθρεμπόριο πετρελαίου, ναρκωτικών, και για πειρατεία».
Η οικονομία της Βενεζουέλας είναι στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής, και στην συγκεκριμένη επαρχία η άλλοτε πλούσια ψαριά (120.000 τόνους το 2004) έχει μειωθεί κατά 70% και παραπάνω. Μάλιστα, στην Sucre έχουν σημειωθεί κατά καιρούς ιδιαίτερα αιματηρές διαδηλώσεις και συμπλοκές με αφορμή την έλλειψη τροφίμων.
Οι απελπισμένοι και πεινασμένοι κάτοικοι κλέβουν ότι μπορούν για να επιβιώσουν, οπότε η άλλοτε ανθηρή βιομηχανία αλιείας έχει κι αυτή ακολουθήσει τον δρόμο του σοσιαλισμού του Τσάβεζ, διαλυμένη από τις αλλεπάλληλες κλοπές σκαφών, μηχανών, διχτυών, κλπ. Το αποτέλεσμα είναι η αναβίωση της πειρατείας στη Καραϊβική, που θυμίζει πλέον μεσαιωνικές εποχές. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Luis Morales, «ακούγαμε για πειρατεία και νομίζαμε ότι αυτά συμβαίνουν στην Αφρική, όπου οργανωμένες συμμορίες ληστεύουν πλούσια φορτηγά πλοία, κλπ. Δυστυχώς τώρα το ζούμε και εδώ, με πάμφτωχους πρώην ψαράδες να ληστεύουν εξίσου πάμφτωχους συναδέλφους τους… όπως ακριβώς συμβαίνει και στους δρόμους των πόλεων, μόνο που τώρα η εγκληματικότητα έφτασε και στη θάλασσα! Αύριο μπορεί να δούμε τα ίδια πράγματα να εξαπλώνονται στα χωριά, στα αγροκτήματα, ακόμη και στα βουνά μας…».
Σοσιαλισμό και αξιοπρέπεια θέλανε… καλά να πάθουν, θα πουν οι κακότροποι. Αλήθεια όμως, τι λέει επ’ αυτού η Δούρου κι ο Κουράκης; Τι λέει ο φίλος του λαού Πάντζας; Τι λέει τέλος πάντων ο Αλέξης;
Έτσι απλά ρωτάω ο ποταπός…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου