21.12.16

Κυνηγώντας Εβραίους…



Η γυναίκα της φωτογραφίας τρέχει για να γλιτώσει από οργισμένους νεαρούς Ουκρανούς, που θέλουν να τη σκοτώσουν, επειδή είναι Εβραία. Πρόκειται για ένα μόνο περιστατικό από τα περίφημα πογκρόμ της πόλης Lviv της Ουκρανίας, που κόστισαν χιλιάδες ζωές αθώων.



Τα συγκεκριμένα πογκρόμ συνετέλεσαν στην μαζική σφαγή Εβραίων που ζούσαν στην πόλη, και τα οποία οργάνωσαν και διέπραξαν Ουκρανοί εθνικιστές μεταξύ 30 Ιουνίου και 2 Ιουλίου του 1941, στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης εναντίον της ανατολικής Πολωνίας, που τότε ήταν κατεχόμενη από τους Σοβιετικούς…


Με το που μπήκε ο γερμανικός στρατός στην πόλη, άνοιξαν οι φυλακές, και αποκαλύφτηκε το μέγεθος της σφαγής των κρατουμένων από την σοβιετική NKVD. Η αναφορά που δημοσιεύτηκε για τις θηριωδίες, γραμμένη από τον δικαστή Möller, κατηγορούσε τους Εβραίους γι αυτό που είχαν κάνει ο Σοβιετικοί, αφού έτσι ταίριαζε με την κυρίαρχη τότε ναζιστική θεωρία που ήθελε τον μπολσεβικισμό να πηγαίνει χέρι χέρι με τον Ιουδαϊσμό. Όπως έγραψε αργότερα ο Βρετανοπολωνός ιστορικός Norman Davies: «υπήρχε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό Εβραίων στο προσωπικό της σοβιετικής αστυνομίας στην συγκεκριμένη πόλη».

Η ομάδα Einsatzgruppe C των SS, με την συνεργασία της τοπικής εθνικιστικής ουκρανικής παραστρατιωτικής δύναμης, οργάνωσαν το πρώτο πογκρόμ κατά των Εβραίων, κυρίως για λόγους εκδίκησης των πολλών θανάτων που προηγήθηκαν στις τρεις φυλακές: Brygidki, Łąckiego και Zamarstynowska.
Ένα δεύτερο πογκρόμ έλαβε χώρα στα τέλη του Ιουλίου του 1941, και ονομάστηκε «μέρες Petliura» για χάρη του δολοφονημένου Ουκρανού ηγέτη Symon Petliura. Οι δολοφονίες που σημειώθηκαν έγιναν με την ενθάρρυνση των Γερμανών, αλλά το πογκρόμ είχε και στοιχεία θρησκευτικής διάκρισης και μίσους, με πάμπολλους Ουκρανούς να έρχονται από την επαρχία μόνο και μόνο προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτοί στην σφαγή των Εβραίων της Lviv, κάτι που έκαναν χρησιμοποιώντας ακόμη και αγροτικά εργαλεία ως όπλα.
Το πρωί της 25/7/41, η ουκρανική αστυνομία που συνεργάζονταν με τους Ναζί άρχισε να συλλαμβάνει Εβραίους στα σπίτια τους, με τους εξαγριωμένους πολίτες στους δρόμους να προσπαθούν να τους σκοτώσουν. Οι Εβραίοι που πιάνονταν οδηγούνταν στο εβραϊκό κοιμητήριο, αλλά και στη φυλακή Łąckiego, όπου τους εκτελούσαν εν ψυχρώ. Κάπου 2.000 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρεις μόλις μέρες.
Σύμφωνα με τον ιστορικό του Ολοκαυτώματος Richard Breitman, τα δυο αυτά πογκρόμ είχαν ως φόρο αίματος 5.000 και πλέον ζωές. Άλλες 2.500 έως 3.000 Εβραίοι δολοφονήθηκαν εκείνο το μήνα, στο διάστημα ανάμεσα στα πογκρόμ, από τις ομάδες θανάτου Einsatzgruppe των SS.

RHP
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου