4.12.16

Ο Ντόναλντ άρχισε να ανακατεύει την διεθνή τράπουλα…



Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, για την πολιτική του οποίου ανησυχούν  διάφοροι ανά τον κόσμο, έδωσε προχθές ένα δείγμα του τι μέλλει γενέσθαι μόλις αναλάβει για τα καλά, ανακατεύοντας την τράπουλα των διεθνών σχέσεων της χώρας του.




Τι έκανε; Σε μια εντελώς ασυνήθιστη κίνηση, χωρίς προηγούμενο, μίλησε απ’ ευθείας με την πρόεδρο της Ταϊβάν, μιας χώρας με την οποία οι ΗΠΑ διέκοψαν τις όποιες διπλωματικές σχέσεις το 1979…


Από εκείνη τη χρονιά και εντεύθεν, η Ουάσιγκτον επιδιώκει και στηρίζει την πολιτική της «μίας Κίνας», μεταφέροντας την διπλωματική αναγνώριση που παρείχε ως τότε στην Ταϊβάν προς την κομμουνιστική κυβέρνηση του Πεκίνου. Με αυτή την πολιτική η Αμερική αναγνωρίζει το Πεκίνο και μόνο αυτό ως νόμιμο εκπρόσωπο της όλης Κίνας, διατηρώντας παράλληλα ανεπίσημες σχέσεις και με τη Ταϊβάν.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομάδας του Donald Trump, ο νέος πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen, η οποία και τον συνεχάρη για την εκλογή του. Το ποιος πήρε ποιον στο τηλέφωνο δεν διευκρινίστηκε.
Η Ταϊβάν αποσπάστηκε από την Κίνα το 1949, εν μέσω εμφυλίου πολέμου. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα το Πεκίνο, και θεωρούν το ζήτημα της Ταϊβάν σε εκκρεμότητα.  Δεν διατηρούν επίσημες σχέσεις με την νησιωτική αυτή χώρα, αλλά η Ταϊβάν διατηρεί διπλωματικό γραφείο τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και σε άλλες αμερικανικές πόλεις. Οι ΗΠΑ διαχρονικά έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους προς την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής στρατιωτικής επίθεσης.
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η προχθεσινή άτσαλη κίνηση του Trump προκαλεί περαιτέρω ανησυχίες, αφού στην ουσία αψηφά την μέχρι τώρα προσεκτικά χαραγμένη αμερικανική εξωτερική πολιτική. Όπως λένε κάποιοι, σίγουρα έχει πάρει κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, να μιλάει δηλαδή απ ευθείας με ξένους ηγέτες χωρίς την καθοδήγηση ή τις συμβουλές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είναι αρμόδιο για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Πάντως, μετά τον αναβρασμό που προκλήθηκε, ο ίδιος ο Trump ανέβασε στο τουίτερ την πληροφορία ότι δεν κάλεσε αυτός την πρόεδρο της Ταϊβάν, αλλά τον κάλεσε εκείνη για να τον συγχαρεί. Και προχώρησε σε μια σαρκαστική τοποθέτηση, λέγοντας «είναι άξιο σημασίας το ότι οι ΗΠΑ πουλάνε στη Ταϊβάν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά εγώ δεν θα πρέπει να δέχομαι τηλεφωνήματα για συγχαρητήρια…».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση του Πεκίνου εφημερίδα Global Times, προειδοποιεί τον Αμερικανό πρόεδρο να μην έρθει πιο κοντά στην Ταϊβάν, και να περιμένει, ελπίζοντας πως θα καταλάβει καλύτερα τα πράγματα μόλις αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του. «Αν ξεφύγει από την τρέχουσα αμερικανική πολιτική θα καταστρέψει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κάτι που θα ανατρέψει ολόκληρη την διεθνή τάξη… δεν νομίζουμε να το θέλει αυτό» καταλήγει η εφημερίδα.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς από το CNN για το ζήτημα που προέκυψε, έσπευσε να το υποβαθμίσει, χαρακτηρίζοντας το ως «κόλπο των Ταϊβανέζων», προσθέτοντας πως η ισχύουσα πολιτική της «μίας Κίνας» είναι ο θεμέλιος λίθος των υγειών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Τέλος, οι Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτό που έγινε οφείλεται στην πίεση ή στην επίδραση που ασκούν στον νέο πρόεδρο κάποιοι συνεργάτες του, που έχουν σχέση με Ταϊβανέζικα οικονομικά συμφέροντα, ενώ σημειώνουν πως είναι κάτι που έπιασε εξ απήνης την κινεζική πλευρά, η οποία όμως τώρα αρχίζει να γνωρίζει τι πρόκειται να περιμένει στο μέλλον από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Wang Dong της σχολής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου «αυτό ήταν ένα απότομο ξύπνημα για το Πεκίνο… θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αναταράξεις  στις σχέσεις των δυο χωρών τον επόμενο χρόνο… υπήρχε μια λανθασμένη ψευδαίσθηση όσον αφορά στον Trump, βασισμένη σε αισιόδοξα σενάρια. Αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει», λέει.

S.A.

Δείτε εδώ

1 σχόλιο:

  1. Ο Ντόναλντ Τράμπ το παίζει πολύ έξυπνος αλλά θα αφου πρώτα φάει τα μούτρα του σε διεθνές πολιτικό επίπεδο πέντε με έξι φορές,θα αρχίσει να βάζει μυαλό.Νομίζει ότι η διεθνής πολιτική είναι ξενοδοχιακές επιχειρήσεις στο Λας Βέγκας,κούνια που τον κούναγε.Ένα εχθρικό μέτωπο με την Κίνα του λείπει πριν καν αναλάβει και επισήμως την προεδρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή