25.12.16

Ο θάνατος του John Lennon…



Τέτοιες μέρες πριν από πολλά χρόνια δολοφονήθηκε  από τον Mark Chapman, ο θρύλος της μουσικής John Lennon. Λίγες ώρες πριν γίνει το κακό, ο Chapman βγήκε φωτογραφία με το θύμα του, ζητώντας από τον Lennon να υπογράψει τον νέο του δίσκο. Μάλιστα, όπως είπε μετά, την στιγμή της φωτογράφησης είχε το πιστόλι στη τσέπη του, αλλά κώλωσε…

 
Το θύμα με τον θύτη του

Στη συνέχεια περίμενε υπομονετικά έξω από το κτίριο Dakota, όπου έμενε ο τραγουδιστής, για να προχωρήσει στο αρρωστημένο του σχέδιο.


Το απόγευμα εκείνο, όταν ο μετέπειτα δολοφόνος του ζήτησε από τον Lennon να υπογράψει τον δίσκο, εκείνος τον ρώτησε αν θέλει και τίποτα άλλο; Ο Chapman απάντησε πως «όχι», και συνέχισε να περιφέρεται γύρω από την είσοδο του κτιρίου μέχρι να ξανάρθει το βράδυ ο Lennon με την σύζυγό του Yoko Ono. Μάλιστα, πέρασε την ώρα του διαβάζοντας το βιβλίο The Catcher in The Rye.
Το ίδιο βράδυ ο τραγουδιστής επέστρεψε από το στούντιο, κουβαλώντας ταινίες. Τότε είναι που ο Chapman τον πυροβόλησε εν ψυχρώ, και συνέχισε να διαβάζει το βιβλίο του  περιμένοντας να έρθει η αστυνομία.
Ο πρώτος που τον πλησίασε ήταν ένας σεκιουριτάς του κτιρίου, ο οποίος τον ρώτησε αν κατάλαβε τι έκανε. Ο Chapman δεν μίλησε, αλλά συνέχισε να διαβάζει.
Ήταν ένα προβληματικό άτομο, με πολλά ψυχολογικά ζητήματα τα οποία κλιμακώνονταν με την πάροδο του χρόνου. Άκουγε φωνές, και είχε διάφορες εμμονές, όπως π.χ. με το βιβλίο του J. D Salinger.
Είχε μεγαλώσει έχοντας τον Lennon ως ίνδαλμα, αλλά όταν ανακάλυψε εκ νέου τον χριστιανισμό θύμωσε επειδή ο τραγουδιστής είχε πει πως οι Μπιτλς είναι πιο δημοφιλείς από τον Ιησού. Είχε προγραμματίσει να δολοφονήσει τον John Lennon τον Οκτώβριο του 1980, αλλά το ανέβαλλε, και πήγε στην Ατλάντα για να βρει σφαίρες από κάποιον γνωστό του. Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο, αλλά και πάλι ανέβαλλε την δολοφονία όταν είδε την ταινία Ordinary People. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Χαβάη, όπου ήταν η σύζυγός του, και της εξομολογήθηκε αυτό που ήθελε να κάνει, αν και πάλι κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά.




Την 6η Δεκεμβρίου ξαναπήγε στην Νέα Υόρκη αποφασισμένος να φέρει σε πέρας το σκοτεινό του σχέδιο. Έμεινε στο ξενοδοχείο Sheraton, όπου τοποθέτησε διάφορα αντκείμενα στο δωμάτιο του για να τα βρει μετά η αστυνομία. Αγόρασε ένα αντίτυπο του The Catcher in the Rye, και το υπέγραψε στο εσώφυλλο ως Holden Caulfield.
Ο Chapman είχε καταλήξει στο ότι ο τραγουδιστής, τον οποίο θαύμαζε, ήταν υποκριτής. Ένας ζάπλουτος απατεώνας που τραγουδούσε για την αγάπη και την ειρήνη, αλλά δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει τον κόσμο. Αργότερα ομολόγησε ότι τις εβδομάδες πριν τον φόνο άκουγε συνεχώς το άλμπουμ John Lennon/Plastic Ono Band και θύμωνε επειδή ο Lennon τραγουδούσε πως δεν πιστεύει στον Θεό, ούτε στους Μπιτλς. «Ήθελα να φωνάξω δυνατά: Γιατί τα λέει όλα αυτά για τον Θεό, τον παράδεισο, και για τους Μπιτλς»;
Τότε είναι που, όπως λέει, του μπήκε η ιδέα να σκοτώσει τον τραγουδιστή ίνδαλμα. Πίστευε πως η ζωή του θα αποκτούσε επιτέλους νόημα. Όπως είπε όμως  αργότερα: «Αισθάνθηκα πως αν τον σκότωνα θα γινόμουν κάποιος… αλλά απλά έγινα ένας ακόμη φονιάς, και οι φονιάδες δεν είναι κάποιοι».
Στις 5 μμ. ο Lennon και η  Ono έφυγαν από το κτίριο Dakota με κατεύθυνση το Record Plant Studio. Την ώρα που έμπαιναν στη λιμουζίνα τους τους πλησίασε ο Chapman, που αφού έκανε μια χειραψία με τον Lennon, του ζήτησε να υπογράψει το άλμπουμ Double Fantasy, που κρατούσε στα χέρια του. Ο φωτογράφος Paul Goresh απαθανάτισε τη στιγμή. Ο Chapman είπε αργότερα πως εκείνο το λεπτό το μετάνιωσε, και ήθελε απλά να επιστρέψει στο ξενοδοχείο του… αλλά δεν μπόρεσε. Έτσι περίμενε έξω από το κτίριο μέχρι να επιστρέψει το ζευγάρι, και να κάνει ότι έκανε.
Στις 11 παρά 10 το βράδυ, το ζευγάρι όντως επέστρεψε και την ώρα που έμπαιναν στην είσοδο του κτιρίου ο Chapman πυροβόλησε πέντε φορές με ένα ρεβόλβερ των 38 χιλιοστών, με τις τέσσερις σφαίρες να βρίσκουν τον Lennon στην πλάτη και στον ώμο.

S.A.
RHP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου