2.1.17

Δικαίωμα ψήφου σε όλους… αυτή η μάστιγα!



Όταν θες να επιδιορθώσεις τα παπούτσια σου πας στον τσαγκάρη. Όταν θες να βρεις ψάρι, πας στον ψαρά. Κι όταν θες ψωμί πας στον φούρναρη… Γιατί όμως όταν θες κάποιον για κάτι πολύ πιο σοβαρό, για να σε κυβερνήσει δηλαδή, δεν πας στους ειδικούς, αλλά πας και στον τσαγκάρη, και στον ψαρά, και στον φούρναρη;




Αυτά, ή κάπως έτσι, δεν τα λέω εγώ αλλά τα είπε πριν από χιλιάδες χρόνια ο τρισμέγιστος Σωκράτης, ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές που έζησαν ποτέ. Και στη συνέχεια τα πήρε ο μαθητής του ο Πλάτωνας, και τα κατέγραψε σε πιο οργανωμένη μορφή, προσθέτοντας τις δικές του σκέψεις επί του θέματος, με αποτέλεσμα το έργο του (π.χ. Η Πολιτεία) να θεωρείται σήμερα ότι πιο σημαντικό έχει γραφεί ή ειπωθεί ποτέ στον τομέα της πολιτικής επιστήμης και της πολιτικής φιλοσοφίας…



Ανάθεμά με όμως αν οι σημερινοί Έλληνες, ειδικά οι «Ελληναράδες», αυτοί δηλαδή που κάνουν καριέρα στις πλάτες των αρχαίων ημών προγόνων, έχουν διαβάσει ή καταλάβει αυτά που έλεγε ο Σωκράτης, ή εκείνα που έγραψε ο Πλάτωνας, για να μην αναφερθώ σε άλλους λιγότερο γνωστούς προγόνους μας.  Εξάλλου, όπως μου είχε πει κάποτε ένας φίλος (συριζαίος πρώην πασόκος) «τέτοια έλεγαν οι αρχαίοι, και γι αυτό δεν έμεινε κανένας από δαύτους»! Τα οποία (αυτά που έλεγαν δηλαδή) έχουν να κάνουν με το διαχρονικό πρόβλημα, που ταλάνιζε την εποχή τους όπως ταλανίζει και την δική μας.
Αναφέρομαι στην «δημοκρατία». Στο δικαίωμα ψήφου. Που στην αρχαιότητα, ακόμη κι αν το είχαν ελάχιστοι (σχετικά), εν τούτοις ήταν όντως πρόβλημα, αφού η αμορφωσιά ήταν κυρίαρχη, όπως ήταν και η εξαγορά της ψήφου από τους τότε επιτήδειους πολιτικάντηδες.
Για αυτό και το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας γραμματείας που έφτασε ως τις μέρες μας είναι ελιτίστικο και βαθιά αντιδημοκρατικό. Διότι το συγκεκριμένο πρόβλημα απασχόλησε τα καλύτερα μυαλά που έβγαλε ποτέ η ανθρωπότητα, και μάλιστα ακόμη και στην καλύτερη θεωρητικά εποχή της, τον 5ο αιώνα π.Χ. ή αλλιώς τον χρυσό αιώνα.
Κι όλα αυτά τα θυμήθηκα αυτές τις γιορτινές μέρες, διότι αναγκάσθηκα να παρευρεθώ σε οικογενειακές και άλλες συνάξεις, και να συνομιλήσω με άτομα που έχω «διαγράψει» εδώ και χρόνια, αφού η ανερμάτιστη σκέψη τους (και η ψήφος τους) είναι για μένα η βασική αιτία της υποθήκευσης του μέλλοντος όλων μας για μια δυο τρεις γενιές.
Αναφέρομαι σε όλους εκείνους τους ημιμαθείς, επιπόλαιους, καλοπερασάκηδες, και κυρίως απολιτίκ, συγγενείς και φίλους, που στα καλά χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας ασχολούνταν μόνο με την Μενεγάκη, τον Πρόδρομο,  και τα σχήματα στα νυχτερινά μαγαζιά, αλλά που μόλις το αυγό μπήκε στον κώλο θυμήθηκαν ότι ψηφίζουν, και πολιτικοποιήθηκαν (βιαίως) από την μια μέρα στην άλλη, στοιχιζόμενοι πίσω από τον καταληψία Αλέξη, που θα έσκιζε το μνημόνιο, και θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ και τα διόδια. Χώρια που θα έπαιζε τον ζουρνά και θα χόρευε σαν αρκούδι η μαντάμ Μέρκελ. Τα θυμόσαστε;

Εγώ τα θυμάμαι και βράζω. Διότι άντε κι ο Αλέξης είναι ένας γιαλαντζί Τσε (Παπάρα) βαλκανικής κοπής. Άντε και όλοι εκείνοι οι ιδεοληπτικοί του Σύριζα του 3% με τις ακροαριστερές συνιστώσες τους, ήταν λειψοί στον εγκέφαλο, και άντε όλα τα τριτοκλασάτα λαμόγια του Πασόκ μετακινήθηκαν στον Σύριζα (το νέο Πασόκ) μπας και συνεχίσουν τις αρπαχτές τους… Αυτούς όλους τους καταλαβαίνω. Δεν καταλαβαίνω όμως όλους εκείνους, τους κατά τα άλλα νορμάλ πολίτες, που πίστεψαν στις  παπαριές του Αλέξη, του Μπαρουφάκη, του Παλαβίτσα, του Καζάκη, και όλου εκείνου του θλιβερού θιάσου που υπόσχονταν παπάδες στις πλατείες. Και που κουνούσαν το δάχτυλο, κατηγορώντας όλους τους άλλους για «ενδοτισμό» και «γερμανοτσολιαδισμό». Με την ζουρλή και τον Τσε Ντουντούκα (με την αφάνα) να δίνουν το σύνθημα για την «επανάσταση», σκαρφαλωμένοι στα κάγκελα.
Και άντε όλοι αυτοί έπεσαν έξω, εξαπατήθηκαν. Εξάλλου όλοι είμαστε άνθρωποι, και όλοι κάνουμε λάθη. Ναι αλλά… δυο χρόνια μετά, με την χώρα να έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί, με τον Αλέξη και το τσούρμο του να έχουν αποδειχτεί οι απόλυτοι γερμανοτσολιάδες, με τον συγκαμένο να κυβερνά και να επικαλείται τον λαό με το 3.1% που πήρε, και με την Χ.Α. να τα έχει κάνει πλακάκια με τους κομΟνιστές του … Κουράκη…. Υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία για κάποιον (που δεν τρώει κάτω απ τα τραπέζι, και που δεν έχει διοριστεί πουθενά σύμβουλος) να συνεχίζει να στηρίζει τους απατεώνες που μας κυβερνούν;
Και όμως… υπάρχουν ακόμη μπόλικοι. Υπάρχει ακόμη μαγιά. Κι αυτό φαίνεται τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και στις οικογενειακές συναθροίσεις που έλεγα. Υπάρχουν ακόμη ζαγάρια, που θεωρούν τον Αλέξη μαχητή, αριστερό, ασυμβίβαστο, κλπ. κλπ. και που δυστυχώς έχουν δικαίωμα ψήφου!
Και έτσι επανέρχομαι σε αυτά που έγραφα στην αρχή αυτού του παραληρήματος. Για τον Σωκράτη… που δεν μπορούσε να δεχτεί ότι ο Νανόπουλος θα έχει ίσο δικαίωμα ψήφου με τον Μητσάρα τον Τανάλια… ο οικογενειάρχης με τις χίλιες υποχρεώσεις, με τον Τζίμη τον 18αρη, που θέλει να γίνουν όλα παρανάλωμα, γιατί έτσι γουστάρει αφού…
Και πως θα το λύσεις αυτό το πρόβλημα ρε τρίχα; Αφού δεν μπόρεσαν τόσοι και τόσοι σοφοί; Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος… 

Ε, λοιπόν, στην εποχή μας η τεχνολογία, και δη η ηλεκτρονική, κάνει θαύματα. Γι αυτό και θα ήταν πολύ εύκολο (λέω εγώ τώρα) να θεσμοθετηθεί πως πριν από το παραβάν, ένα κλικ πριν από την κάλπη, θα μπορούσε να υπάρχει ένα από εκείνα τα κομπιούτερ που υπάρχουν στα φρουτάδικα, με τις  ερωτήσεις γνώσεων που απαντώνται αλά multiple choice. Να υποχρεούται δηλαδή ο ψηφοφόρος, να απαντήσει σε 10 από αυτές (30 δευτερόλεπτα θέλει το πολύ), κι αν πιάσει τις 5 σωστά, τότε να μπει στο παραβάν, κι ας διαλέξει όποιον κερατά θέλει. Και δεν μιλάω για ερωτήσεις που να μετράνε το IQ, διότι τότε θα ήμουν «ρατσιστής». Χώρια που δεν θα περνούσε το τεστ σχεδόν κανένας (ούτε εγώ).
Μιλάω για βασικές ερωτήσεις, του στυλ «Τι έγινε το 1821; Τι είδους πολίτευμα έχουμε; Ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης; Τι είναι η Ε.Ε.; Ποια είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας;», και άλλα τέτοια παρόμοια. Απλά πράγματα που θα πρέπει να ξέρει ο μέσος Έλληνας, ο οποίος, κατά τα άλλα,  έχει το δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον μας με μια και μόνο ψήφο του.
Βέβαια, έτσι θα γλιτώναμε από τις ψήφους ατόμων που θεωρούν ότι κάθε χρόνο γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο, επειδή ο Απόστολος Γλέτσος κατέβασε από κει μέσα την σημαία των Γερμανών το 1821… και άλλα τέτοια φαιδρά. Κι αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουν οι επιτήδειοι πολιτικάντηδες, ειδικά οι συριζαίοι, διότι αν ψήφιζαν μόνο οι στοιχειωδώς ενημερωμένοι, τότε θα αποκαλύπτονταν πασιφανώς ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός… και ο Σύριζας (ο κάθε Σύριζας) θα βολόδερνε μονίμως στο 2%-4%... χώρια που δεν θα είχαμε βούρλα στην βουλή, ή αφισοκολλητές και ράπερ να συμβουλεύουν τα βούρλα…
Αυτά τα ολίγα, και καλή χρονιά!

Strange Attractor (πάντα ποταπός)

ΥΓ- Η ψήφος πρέπει να είναι προνόμιο, και όχι δικαίωμα.

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά λογικές σκέψεις που φοβάμαι πως ο "μέσος Έλληνας" (ή Ελληναράς) δεν κάνει... Καλή χρονιά και σ' εσάς και καλή δύναμη!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα η ψήφος έτσι κι αλλιώς ΔΕΝ μπορεί να θεωρηθεί 'δικαίωμα'. Δεν είναι 'δικαίωμα' να επηρεάζεις τις ζωές των άλλων παρά τη θέλησή τους... Αντίθετα, ΕΙΝΑΙ δικαίωμα το να προστατεύεσαι από την επιβολή της θέλησης της (απληροφόρητης) πλειοψηφίας πάνω σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα της Χώρας μας έχει παγιωθεί καθώς η αιτία βρίσκεται στη νοοτροπία που επιβλήθηκε μετά την μεταπολίτευση που ήταν του όσα φάμε, όσα πιούμε... και γιγαντώθηκε στη δεκαετία του 80. Ο εξακοντισμός στο πυρ το εξώτερο των προ της μεταπολίτευσης κανόνων λειτουργίας και συμπεριφοράς, δημιούργησε τη στρατιά των διορισμένων απαίδευτων με νοοτροπία Αρχοντοχωριάτη.Για την απόκτηση του πλούτου που τους οφείλετο όλα επιτρέπονται. Και αυτό συνέβη σε όλη την έκταση της κοινωνίας. Ο όλεθρος της χούντας, πέραν όλων των άλλων δεινών που συσσώρευσε, δημιούργησε τη γενιά του ...και όσα αρπάξει ο κ..... μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή