4.1.17

Ασυγχώρητα φάλτσοι!



Είπα να μη το «χαλάσω», γιορτινές μέρες, έρχεται και χιονιάς… Αλλά μερικοί στη ΝΔ είναι φάλτσοι! Ανυπόφορα φάλτσοι. Αδιόρθωτα φάλτσοι… Και πρέπει να μαζευτούν!




Γιατί η υπεροχή της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, που είναι μεγάλη και διευρυνόμενη, δεν αρκεί…  Πρέπει να ιδρώσουν τη «φανέλα»! Και να μην διαπράττουν χοντρά λάθη... Αλλιώς «κάνουν τα εύκολα-δύσκολα».  Χώρια που προσφέρουν δώρα στο… ΣΥΡΙΖΑ!



Εξηγούμαι:
Λένε διάφοροι νεοδημοκράτες στα «παράθυρα», ότι η «Συμφωνία Αλήθειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι «η πρώτη φορά που αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε πρόταση ολοκληρωμένη και κοστολογημένη».
Με συγχωρείτε, αλλά ΔΕΝ είναι αλήθεια αυτό! Πώς να το κάνουμε;
--Πρώτον, γιατί στο «Ζάππειο-2», το Μάϊο του 2011, ο Αντώνης Σαμαράς είχε δώσει αναλυτικό κατάλογο περικοπών του ελλείμματος (σχεδόν αποκλειστικά δαπανών) ύψους 19 δισεκατομμυρίων! Και η πρόταση εκείνη είχε περιληφθεί αναλυτικότατα στα «παραρτήματα» της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά τότε…
Εκείνη ήταν η «πρώτη φορά»!
Θα μου πείτε τώρα, εντάξει, μη τσακωνόμαστε για το ποιος θα πάρει τη «δόξα» της «πρώτης φοράς».
Να μη συμπαθάτε, αλλά δεν είναι τόσο απλό…
--Δεύτερον, λοιπόν, η πρόταση εκείνη προσέχθηκε τότε αμέσως από την Τρόικα!
Και εντυπωσιάστηκαν οι δανειστές, γιατί, πράγματι, για πρώτη φορά ΤΟΤΕ, έβλεπαν αντιπολίτευση να προτείνει αναλυτικό πρόγραμμα περικοπής δαπανών. Και μάλιστα τέτοιου ύψους.
Το αναγνώρισαν από τότε οι Τροικανοί, λοιπόν.
Και κάποια στελέχη της ΝΔ δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα. Ντροπή!
--Τρίτον, με βάση εκείνη την πρόταση, πίεσαν τότε οι Τροϊκανοί την κυβέρνηση του ΓΑΠ (με υπουργό Οικονομικών τον Παπακωνσταντίνου) να φέρει για ψήφιση στη Βουλή το πρώτο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα»!
Το οποίο στηρίχθηκε κατά μέγα μέρος στον κατάλογο περικοπών που είχε προτείνει ο Σαμαράς, στο «Ζάππειο-2»!
Κι αυτό έγινε τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο του 2011…
Το πιο σημαντικό: η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά ψήφισε τότε το σύνολο των περικοπών δαπάνης που είχε πριν λίγο προτείνει η ίδια και είχε αποδεχθεί σιωπηλά η κυβέρνηση του ΓΑΠ.
Συνολικά, η ΝΔ του Σαμαρά ψήφισε στο πρώτο «Μεσοπρόθεσμο» περικοπές ύψους 20 δισεκατομμυρίων περίπου (τα 19 δις. που είχε προτείνει η ίδια και άλλο 1 δις, περίπου που είχε προτείνει ο Παπακωνσταντίνου).
Ήταν η εποχή που κατηγορούσαν το Σαμαρά ως… «λαϊκιστή αντιμνημονιακό»!
Κι όμως ο Σαμαράς, διαφωνώντας με το πρώτο Μνημόνιο, όπως έπρεπε (γιατί και οι ίδιοι οι Τροϊκανοί παραδέχθηκαν αργότερα πως ήταν «λάθος»), ωστόσο όχι μόνο ψήφιζε περικοπές σπατάλης αλλά τις πρότεινε κι όλα!
Κι αυτό το αναγνώριζαν, ήδη από ΤΟΤΕ και οι ΠΑΣΟΚοι του ΓΑΠ, οι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ! (ήταν η εποχή που ο ΓΑΠ είχε παραιτηθεί τηλεφωνικά στο Σαμαρά, αν θυμάστε)
Πώς είναι δυνατό να το ξεχνάνε σήμερα κάποια στελέχη της ΝΔ;
Δεν πέρασαν δα και τόσα χρόνια από τότε…
--Τέταρτον, αυτές οι περικοπές, δούλεψαν κι όλα!
Με θεαματικά αποτελέσματα…
Βέβαια, δεν ήταν άμεσης εφαρμογής στο σύνολό τους. Ένα σοβαρό «Μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα, βάζει στόχους περικοπών που ολοκληρώνονται σε δύο-τρία-τέσσερα χρόνια. Καμιά φορά και περισσότερο. Γι’ αυτό το λένε «μεσοπρόθεσμο»…
Αλλά οι περικοπές σπατάλης που πρότεινε η ΝΔ τότε, που αποδέχθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που ψήφισαν στη συνέχεια στη Βουλή όλοι μαζί, εφαρμόστηκαν στη συνέχεια τα επόμενα χρόνια: Και από την κυβέρνηση ΓΑΠ αρχικά (για πέντε μήνες ακόμα) και από την κυβέρνηση Παπαδήμου στη συνέχεια (για άλλους πέντε μήνες) και από την κυβέρνηση Σαμαρά τέλος, για τα επόμενα δυόμιση χρόνια!
Έτσι έπεσε το έλλειμμα από άνω του 12% που ήταν το Μάϊο του 2011, στο 9,5% που είχε φτάσει τον Ιούνιο του 2012, όταν αναλάμβανε ο Σαμαράς και στο… 2,6% που το παρέδωσε ο Σαμαράς το Δεκέμβριο του 2014!
(Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% σημαίνει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,6%, γιατί, 3,3% είναι οι τόκοι που πρέπει να καλυφθούν κι αυτοί για να μηδενιστεί το έλλειμμα).
Αυτές οι περικοπές που πρότεινε και στήριξε ο Σαμαράς από τον καιρό που ήταν στην αντιπολίτευση ακόμα, έφεραν τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος κατά 19 δισεκατομμύρια ή 9,5% του (τότε) ΑΕΠ…
Η Τρόίκα είχε ήδη αποδεχθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα μηδένιζε σχεδόν το έλλειμμα του 2015, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014!
Και ζητούσε μόλις 1,5 δισεκατομμύριο «πρόσθετα μέτρα» (περί το 0,8% του ΑΕΠ) για να επιτευχθεί ο στόχος πλήρως!
Αυτό ήταν το περιβόητο email Χαρδούβελη: Οι απαιτήσεις της Τρόίκας σε πρόσθετα μέτρα (1,5 δισεκατομμύριο) για να βγει το 2015 μηδενικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό (ή 3% πρωτογενές πλεόνασμα!)
Και μετά το 2015, ωστόσο, η κυβέρνηση Τσίπρα υπό την πίεση της Τρόικας συνέχισε να εφαρμόζει τα μέτρα του πρώτου «Μεσοπρόθεσμου» προγράμματος (από το 2011) που είχαν περάσει και στα επόμενα «μεσοπρόθεσμα». Κι έτσι κρατήθηκε το έλλειμμα χαμηλά, παρά τις απερίγραπτα σφάλματα και τις ανοησίες του Τσίπρα στη συνέχεια.
Κι ύστερα, η Τρόικα επέβαλε στον Τσίπρα κι άλλα μέτρα, γιατί μερικές μεταρρυθμίσεις πήγε να τις καταργήσει, άρχισε τους διορισμούς στο δημόσιο, φρέναρε τις αποκρατικοποιήσεις, και φόρτωσε άλλα 50 δισεκατομμύρια περίπου καθαρό νέο χρέος!
Αλλά ο «πυρήνας» του «Μεσοπρόθεσμου» που είχε ψηφιστεί το 2011 – με καθοριστική τη συμβολή του Αντώνη Σαμαρά τότε - και εφαρμόστηκε βαθμιαία από όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν, έφερε αποτέλεσμα!
Και τα αποτελέσματα αυτά άντεξαν στο χρόνο (και στις… μακακίες του ΣΥΡΙΖΑ αργότερα).

Η «πρόταση Αλήθειας» του Κυριάκου σήμερα, σωστή είναι βέβαια(ίσως, όμως, δεν αρκεί πια), αλλά είναι ένα μικρό «υπόλοιπο» εκείνης της παλαιάς πρότασης που δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί ακόμα (και που μετά εγκαταλείφθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ), συν ένα πολύ χρήσιμο «συμπλήρωμα» (ιδιαίτερα το σχέδιο για τη χρήση του πλαστικού χρήματος που είναι το πιο σημαντικό της στοιχείο)
Αλλά μιλάμε για μικρό «υπόλοιπο» ή κρίσιμο «συμπλήρωμα» ύψους 1,5-2 δισεκατομμυρίων, ενός συνολικού προγράμματος ύψους 19 δισεκατομμυρίων, που η παράταξή τους, η ΝΔ, είχε καταθέσει πριν πέντε χρόνια, η παράταξή τους το είχε ψηφίσει και η παράταξή τους το είχε υλοποιήσει.
Αυτό το τελευταίο το… ξέχασαν, ως φαίνεται!
Θα μας τρελάνουν εντελώς; Το αναγνώρισε τότε η ίδια η κυβέρνηση του ΓΑΠ…
Το αναγνώρισε, επίσης, η ίδια η Τρόικα…  Το αναγνώρισε αργότερα (και αναγκαστικά) η κυβέρνηση Τσίπρα…  Το υλοποίησε μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου (και για ένα χρόνο και η ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη).
Εφαρμόστηκε, έφερε αποτελέσματα και οι μόνοι που ΔΕΝ έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα τι έγινε τότε, είναι κάποιοι… νεοδημοκράτες!
Κι αν δεν πιστεύουν, ας πάνε να ρωτήσουν το Χρίστο Σταϊκούρα που, αν θυμάμαι καλά, είχε επιμεληθεί την πρόταση εκείνη στο «παράρτημα» του Ζαππείου-2, το Μάιο του 2011.
Κι όχι να λένε σήμερα, ότι τάχα:
--«Πρώτη φορά αντιπολίτευση κατέθεσε κοστολογημένη πρόταση»!
Και το 2011 που βρίσκονταν; Κοιμόντουσαν; Τίποτε δεν πήραν χαμπάρι τότε;
Γι’ αυτό σας λέω: φάλτσοι! Πολύ φάλτσοι…
ΥΓ. Και μη νομίζουν ότι «υποτιμούν» το Σαμαρά έτσι…
Ο Σαμαράς έχει ήδη δικαιωθεί πια στη συνείδηση πολύ περισσότερων από το 28% του Ελληνικού λαού, που τον ψήφισε τον Γενάρη του 2015.
Την παράταξη τους υποτιμούν!
Γιατί τότε ο Σαμαράς «ενέγραψε υποθήκες»
για λογαριασμό ολόκληρης της παράταξης!
Για να δικαιωθεί και να επανέλθει το ταχύτερο και ισχυρότερη (η παράταξη)….
Πώς θα δικαιωθεί η παράταξη, όταν αυτές τις υποθήκες τις πετάνε «στο βρόντο» κάποιοι ελαφρόμυαλοι;
Γι’ αυτό σας λέω: την παράταξή τους υπονομεύουν - άθελά τους, βέβαια!
Κι αυτό εκτός από «φάλτσους», τους κάνει και ασυγχώρητους…

Θανάσης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου