30.1.17

Από Ιππότης του Στέμματος… ανεπιθύμητος και υπό απέλαση!



Ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης Mo Farah είναι πυρ και μανία με τον πρόεδρο Τραμπ, αφού όπως λέει «η μεταναστευτική του πολιτική με κατέστησε ανεπιθύμητο», φοβούμενος πως δεν θα μπορεί τώρα να επιστρέψει στο σπίτι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.



Ο 33χρονος Mo Farah, όπως αναφέρει το AP, είναι Βρετανός πολίτης που γεννήθηκε στην Σομαλία, μια από τις επτά μουσουλμανικές χώρες για τις οποίες ισχύει το νέο προεδρικό διάταγμα, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο πολιτών τους στις ΗΠΑ. Προς το παρόν προπονείται στην Αιθιοπία, αλλά η οικογένειά του ζει εδώ και 6 χρόνια στο Πόρτλαντ της Αμερικής…



Όπως γράφει στο προφίλ του στο φέισμπουκ, «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για μένα να πρέπει να πω στα παιδιά μου ότι ίσως να μην μπορώ να επιστρέψω στο σπίτι… να πρέπει να τους εξηγήσω πως και γιατί ο πρόεδρος έφερε νόμο που χαρακτηρίζεται από άγνοια και προκατάληψη».
Τώρα ο Farah προσπαθεί να μάθει αν το γεγονός ότι γεννήθηκε στη Σομαλία θα του προκαλέσει πρόβλημα όταν αποφασίσει να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Δεν έχει διπλή υπηκοότητα, ούτε σομαλικό διαβατήριο.
Ο Ολυμπιονίκης μετανάστευσε στην Βρετανία όταν ήταν 8 χρόνων και σήμερα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Βρετανούς αθλητές όλων των εποχών, έχοντας κερδίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 5.000 μ και στα 10.000 μ το 2012 και το 2016 αντίστοιχα. Το 2013 και το 2015 είχε κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στα ίδια αθλήματα. Πρόσφατα, η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε ιππότη του στέμματος.
Όπως γράφει ο ίδιος: «Την 1/1/17 η βασίλισσα με έχρισε ιππότη. Την 27/1/17 ο πρόεδρος Τραμπ με έχρισε ανεπιθύμητο ξένο… Είμαι Βρετανός πολίτης, και ζω στην Αμερική τα τελευταία 6 χρόνια, δουλεύοντας σκληρά, προσφέροντας στη κοινωνία, πληρώνοντας φόρους, και μεγαλώνοντας τέσσερα παιδιά σε μια χώρα που την θεωρούν πατρίδα τους. Τώρα όμως, τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι σαν κι εμένα, μαθαίνουμε ότι δεν είμαστε πια ευπρόσδεκτοι στην Αμερική»…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου