1.2.17

Ο Ντόναλντ αγρίεψε…



Η μεταβατική υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Sally Yates, διορισμένη από τον Ομπάμα, απολύθηκε χθες (με συνοπτικές διαδικασίες) από τον νέο πρόεδρο Τραμπ, όταν εκδήλωσε απείθεια.



Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωσή της ότι το υπουργείο στο οποίο προίσταται δεν πρόκειται να στηρίξει το προεδρικό διάταγμα περί προσφύγων στα δικαστήρια όσο είναι αυτή υπεύθυνη, ο Τραμπ την έστειλε σπίτι της…


Ούτως ή άλλως, η απείθαρχη στάση της ήταν καθαρά συμβολική, όπως αναφέρει η New York Times, αφού σύντομα θα αναλάβει το υπουργείο ο εκλεκτός του Τραμπ Jeff Sessions, ο διορισμός του οποίου θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κογκρέσο. Στο μεταξύ, την θέση της πήρε προσωρινά ο Dana Boente, γενικός εισαγγελέας της ανατολικής περιφέρειας της Βιρτζίνια.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος, «η Yates πρόδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνούμενη να εφαρμόσει μια νόμιμη εντολή, σχεδιασμένη να προστατεύει τους πολίτες των ΗΠΑ», προσθέτοντας πως είναι «χαλαρή και ενδοτική σε ζητήματα μετανάστευσης και συνόρων».
Πιο νωρίς, η Yates έστειλε σημείωμα στους δικηγόρους του υπουργείου της, ζητώντας τους να μην υπερασπιστούν το αμφιλεγόμενο προεδρικό διάταγμα στα δικαστήρια, επειδή δεν έχει πεισθεί πως είναι νόμιμο. Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει η Washington Post,  ήδη έχουν υποβληθεί μηνύσεις και αγωγές για το διάταγμα αυτό σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες (Βιρτζίνια, Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Ουάσιγκτον, και Καλιφόρνια).
Ο προσωρινός υπουργός Δικαιοσύνης, που ορκίστηκε χθες, δεν θα μείνει για πολλές ώρες στη θέση του, αφού σύντομα θα αντικατασταθεί από τον γερουσιαστή Jeff Sessions. Πάντως, έσπευσε να υπερασπιστεί το προεδρικό διάταγμα, λέγοντας πως αποτελεί τιμή του να υπηρετεί τον πρόεδρο Τραμπ, έστω και προσωρινά. Όπως τόνισε, θα υπερασπιστεί το διάταγμα, και έχει δώσει τις απαραίτητες εντολές στους υφιστάμενούς του, προκειμένου να το  εφαρμόσουν.
Κατά το Reuters, αυτά που συμβαίνουν στην Αμερική είναι πρωτάκουστα, μιας και είναι εντελώς ασυνήθιστο κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης να διαφωνεί δημοσίως με τον πρόεδρο, με το πιο διάσημο ανάλογο παράδειγμα να είναι εκείνο του 1973, όταν παραιτήθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υφυπουργός του, επειδή ο τότε πρόεδρος Νίξον τους είχε ζητήσει να απολύσουν τον ειδικό εισαγγελέα που ερευνούσε τον ίδιο για το σκάνδαλο Γουότεργκειτ. Εκείνη η περίπτωση είχε ονομαστεί από τα ΜΜΕ ως "Saturday Night Massacre," ενώ χθες ο γερουσιαστής Chuck Schumer χαρακτήρισε την απόλυση της Yates ως "Monday night massacre", όπως αναφέρει το Politico.  
Τέλος, σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον Τραμπ, η Yates ήξερε πολύ καλά τι έκανε, το είχε σχεδιάσει, και επιζητούσε την απόλυσή της για να κερδίσει δημοσιότητα…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου