18.4.17

ΝΔ: Επιμένει σε εκλογές αλλά με νέο αφήγημα...



Μπορεί το κλείσιμο της αξιολόγησης μετά τη συμφωνία στη Μάλτα να είναι δρομολογημένο, ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία δεν μετακινείται από το αίτημά της για εκλογές, έχοντας υπό μάλης και τα θετικά για αυτήν δημοσκοπικά ευρήματα.





Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, στην ομιλία του τη Μεγάλη Τετάρτη στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής συνέδεσε τα στοιχεία των ερευνών, που δείχνουν στο ναδίρ τα ποσοστά των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με το αίτημά του για εκλογές και την ανάγκη για πολιτική αλλαγή, καθώς έστειλε το μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση…


 Το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και να συμβεί αυτό, που σήμερα είναι το πιο πιθανό σενάριο, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται. Η Ελλάδα χρειάζεται μια δυναμική επανεκκίνηση. H μοίρα μας δεν είναι προδιαγεγραμμένη. Και σας θυμίζω κάτι ακόμα, που θα το βρείτε ενδιαφέρον. Τον Ιούλιο 2014, ο κ. Τσίπρας είχε πει: ‘Το 30% που αθροίζουν τα δύο κόμματα – στις δημοσκοπήσεις τότε – που συγκυβερνούν, θέλει να αποφασίσει για το σύνολο της χώρας και κυρίως να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση για πολλές δεκαετίες. Δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να πάρει αποφάσεις’. Πόσο αθροίζουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ; Θα σας αφήσω να το βρείτε μόνοι σας. Πάντως, είναι κάτω από 30%. Αν η συνέπεια δεν ήταν λέξη που αγνοείται στο λεξιλόγιο του κ. Τσίπρα, θα είχατε κάνει ήδη από καιρό αυτό που πρέπει. Θα είχατε οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψή της. Και όσο νωρίτερα συμβεί τόσο καλύτερα για τον τόπο”, είπε χαρακτηριστικά.
Αν και πολλές φορές ο πρόεδρος του κόμματος έχει ζητήσει χαμηλούς τόνους από τα στελέχη του και να μην επαναπαύονται ούτε να δείχνουν σημάδια υπεροψίας, λόγω των στοιχείων που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, από την Πειραιώς βλέπουν πως “όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πολιτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας παγιώνεται. Αντιθέτως, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει απολέσει τελείως το όποιο πολιτικό της κεφάλαιο και να έχει σαφές στρατηγικό πρόβλημα”.
Από τη ΝΔ επισημαίνουν σκωπτικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο κοντά στο τρίτο παρά στο πρώτο κόμμα και πως η ΝΔ διαθέτει και υψηλό ποσοστό και ευρύ προβάδισμα, ενώ απαντά σε όσους υποστηρίζουν πως λόγω της υψηλής της συσπείρωσης έχει πιάσει δημοσκοπικό ταβάνι: “Διαθέτουμε υψηλότερο ταβάνι, βρισκόμαστε σε εκλογικά ουδέτερο χρόνο”.
Όπως συμπερασματικά λένε “παρά τη δυσπιστία απέναντι στο σύνολο των κομμάτων και παρά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των ψηφοφόρων που θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτική λύση είναι πλειοψηφικό. Είναι ενδεικτικό το ερώτημα της έρευνας του ΠΑ.ΜΑΚ. όπου η πλειοψηφία (51%) δηλώνει “δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και πιστεύει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις”.
Το νέο στρατηγικό αφήγημα
Το ότι βρισκόμαστε σε “εκλογικά ουδέτερο χρόνο” αποτυπώνει και την εκτίμηση στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων απομακρύνει το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν, πως η ΝΔ πρέπει να σταματήσει να ζητάει σταθερά εκλογές. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει αμετακίνητος στη στρατηγική του, αλλάζοντας ωστόσο αφήγημα. “Ο πρωθυπουργός είχε να διαλέξει μεταξύ συνθηκολόγησης και εκλογών. Επέλεξε συνθηκολόγηση αλλά δεν θα αποφύγει τις εκλογές”, λένε από την ηγετική ομάδα.
Το νέο αφήγημα εστιάζει στο ότι τα νέα μέτρα έχουν αποκλειστικά την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επιβλήθηκαν εξαιτίας της κυβερνητικής αδυναμίας και κωλυσιεργίας και πως ουσιαστικά έχουμε ήδη οδηγηθεί σε ένα 4ο μνημόνιο, δίχως χρηματοδοτικό πακέτο. “Έλεγε, ότι δεν θα προνομοθετήσει μέτρα. Και νομοθετεί για το 2019 και το 2020, προεξοφλώντας την αποτυχία της. Οδηγεί τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο, χωρίς λεφτά, λόγω της ανικανότητας να δώσει στη χώρα αναπτυξιακή δυναμική”, λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Στην Πειραιώς εκτιμούν, πως η καθυστέρηση στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης έχει ήδη στοιχίσει 12 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, ενώ ανάλογο ποσό χρεώθηκαν οι πολίτες και από τα νέα μέτρα. “Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για το 2019 και το 2020 είναι ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Αυτά προστίθενται στα 9 δισ. ευρώ μέτρα, που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 12 δισ. παροχές έταζε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας και τελικά επέβαλε 12,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα”, καταλήγουν.

Βαγγέλης Πλάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου