28.4.17

Η Κίνα στοχεύει το φεγγάρι…



Η Κίνα όλο και πιο πολύ αυξάνει τις διαστημικές της φιλοδοξίες. Ήδη το Πεκίνο ξεκίνησε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕΔΥ) για πιθανή συνεργασία με σκοπό την δημιουργία επανδρωμένου «φυλακίου» (βάσης) στη σελήνη.




Σύμφωνα με το ΑΡ, ο Γενικός Γραμματέας της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας Tian Yulong, αποκάλυψε τα σχέδια της χώρας του, καθώς και τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ομόλογούς του  σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, κι αυτό επιβεβαιώθηκε χθες από τον εκπρόσωπο τύπου της ΕΔΥ…



Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΥ, που αποτελείται από 22 μέλη, Johann-Dietrich Woerner, περιέγραψε το σχεδιαζόμενο «σεληνιακό χωριό» ως ένα πιθανό  «κατώφλι» για μελλοντικές αποστολές στον Άρη, και ως μια ευκαιρία για την ανάπτυξη του διαστημικού τουρισμού ή ακόμη και της εξόρυξης μεταλλευμάτων στη σελήνη.
Η Κίνα που μπήκε καθυστερημένα στο διαστημικό παιχνίδι άρχισε τελευταία να «φορτσάρει» ειδικά μετά την πρώτη επανδρωμένη της αποστολή στο διάστημα το 2003, 42 χρόνια μετά από την πρώτη σοβιετική διαστημική αποστολή.
Την περασμένη εβδομάδα η κινεζική διαστημική υπηρεσία εκτόξευσε ένα μη επανδρωμένο σκάφος σε μια αποστολή σύνδεσης του με ένα ήδη υπάρχον κινεζικό σκάφος στο διάστημα. Τώρα σχεδιάζει μια αποστολή συλλογής δειγμάτων εδάφους από τη σελήνη, ενώ για το 2018 υπάρχει σχέδιο για ταξίδι και προσελήνωση στη σκοτεινή πλευρά του δορυφόρου μας  και επιστροφή με δείγματα μεταλλευμάτων.
Πάντως έως τώρα η Κίνα είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα International Space Station, κυρίως εξαιτίας  των ενστάσεων των ΗΠΑ, που είχαν να κάνουν με τις στρατιωτικές «διασυνδέσεις» και παραμέτρους του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου