6.4.17

Βλέπω Survivor. Κάντε μου μήνυση!Με ένα βαρύ φετινό ελληνικό χειμώνα, το παραδεισένιο περιβάλλον της Δομινικανής Δημοκρατίας με ήλιο, θάλασσα, χρυσή άμμο και φοίνικες ανοίγει για ένα τρίωρο μια πορτούλα αισιοδοξίας στη βεβαρημένη συλλογική απαισιοδοξία μιας χώρας που τη βαράνε κάθε είδους καταιγίδες από παντού. Για ακριβώς τον αντίθετο από τον παραπάνω λόγο. Το νησί δεν φαίνεται να είναι (και δεν είναι) τόσο εξωτικό όπως μας τα μαθαίνουν τόσα χρόνια οι τουριστικοί οδηγοί για την Καραϊβική. Η θάλασσα τις περισσότερες ημέρες που προβάλλεται η εκπομπή είναι μια λασπουριά, θολή και γκρίζα με θηριώδη κύματα, με υγρή άμμο και κάτι σουρομαδημένους φοίνικες λίγο πριν την τελική πτώση. Αυτό το απομυθοποιημένο τοπίο προσφέρει στον έλληνα τηλεθεατή την απύθμενη σοβινιστική χαρά να βροντοφωνάξει «Ρε σεις, τι μας λέτε τώρα, αυτό είναι το εξωτικό; Για ελάτε στην Ελαφόνησο για να δείτε τι εστί βερίκοκο!»…


Με μια παρέα παιδιών που πεινάει ολημερίς κι ολονυχτίς και παίζει σκληρό παιχνίδι για να πάρει έπαθλο μισό καρβέλι ψωμί και ένα παστέλι διά τρία, οι παραγωγοί της εκπομπής δεν χρειάστηκε να προσπαθήσουν ιδιαίτερα για να δημιουργήσουν το σκληρό πυρήνα του φαν κλαμπ: Τις ελληνίδες μάνες!
Η λέξη «μαχητές» απέναντι στην παρεξηγημένη ελληνική λέξη «διάσημοι» είναι μια επιτυχημένη επιλογή. Φανταστείτε τι θα γινόταν, αν η αντίθετη λέξη ήταν «άσημοι» ή «κοινοί θνητοί» ή ακόμα χειρότερο «ανώνυμοι».  
Οι παίχτες και των δύο ομάδων είναι παιδιά. Παιδιά υγιή, γυμνασμένα, σωματάρες όλοι, αδύνατοι, που ξεχειλίζουν από ζωή και από νιάτα, δραστήρια, αεικίνητα και όμορφα. Χαίρεσαι να τα βλέπεις.
Κάποια, ίσως η Λάουρα Νάργκες, γνωρίζει από την υψηλή τέχνη των πλεξούδων με αποτέλεσμα καθημερινά τα κορίτσια να εμφανίζονται με άλλη κουπ στα ωραία τους μαλλιά, πράγμα που σπάει τη μονοτονία και γίνεται το αντιστάθμισμα απέναντι στα ίδια ρούχα και τα αμακιγιάριστα πρόσωπα.
Δεν είναι σκληρό ριάλιτι. Είναι τόσο ριάλιτι ώστε να κρατά το ενδιαφέρον των εθισμένων σε καλά επίπεδα, αλλά και τόσο μη ριάλιτι ώστε να μπορεί να ανοιχτεί και σε καινούργια target group εντελώς άσχετα σε τέτοιου είδους εκπομπές.  
Ο παρουσιαστής της, Σάκης Τανιμανίδης, είναι σοβαρός, επαρκής, χειρίζεται άνετα τις ξένες γλώσσες και την ελληνική και διαθέτει δύο σπάνια για ελληνική τηλεόραση προσόντα: Ηρεμία και ευγένεια. Έρχεται από μια προηγούμενη εκπομπή αρκούντως επιτυχημένη, καλογυρισμένη και δουλεμένη. Το ταξιδιωτικό «World Party» έκανε θραύση στους νέους που ονειρεύτηκαν κάποτε να διασχίσουν και να γνωρίσουν τον πλανήτη με ένα δικό τους «άλλο» τρόπο.
Είναι απόλυτα ταυτισμένη με το πνεύμα της εποχής. Υπερβολική έκθεση γυμνών γυμνασμένων όμορφων σωμάτων που όμως δεν παραπέμπουν σε σκοτεινά αντικείμενα του πόθου.
10 Έγινε ερώτηση στην ελληνική Βουλή. 
11 Προκαλεί συγκίνηση. Συχνά και δάκρυα. Συμπάσχουμε μαζί τους έτσι πεινασμένοι που είμαστε όλοι μας.
12 Η λέξη Survivor στο Google έχει 167.000.000 αποτελέσματα.
13 Είναι η πιο διαδραστική εκπομπή. Την ώρα που προβάλλεται, άλλο ένα survivor παίζεται στα social media. Οι τηλεθεατές σε live χρόνο σχολιάζουν στo Τwitter όλα όσα συμβαίνουν.
14 Aπενοχοποίησε τους τηλεθεατές. Δεν ντρέπονται να δηλώσουν ότι το παρακολουθούν.
15 Την βλέπουν (και ενίοτε γράφουν γι’ αυτήν) άνθρωποι που σε άλλες συνθήκες δεν θα τολμούσαν ούτε στον εαυτό τους να το ψιθυρίσουν. Όπως εγώ κάνω αυτή τη στιγμή. 

Σταυρούλα Παναγιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου