7.6.17

Τα αψυχολόγητα τουίτς του Ντόναλντ, και οι συνέπειές τους…



Την περασμένη Δευτέρα η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ, και η Αίγυπτος διέκοψαν κάθε εμπορικό και διπλωματικό δεσμό με το Κατάρ, εξαιτίας της στήριξης που αυτό παρείχε σε εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις.



Η εξέλιξη αυτή, που ανατρέπει την όλη κατάσταση στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, και που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις  μπορεί να οφείλεται στον… Ντόναλντ Τραμπ. Ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται ο ίδιος μέσα από μια σειρά τουίτς που ανέβασε στο διαδίκτυο…


Σύμφωνα λοιπόν με τα εν λόγω τουίτς, ο Τραμπ αναλαμβάνει την ευθύνη της διπλωματικής «κρίσης» λέγοντας πως «χαίρεται ιδιαίτερα που η πρόσφατη επίσκεψή του στην Σ. Αραβία άρχισε να αποδίδει καρπούς»! Κι αυτό παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Πενταγώνου, αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να παραμείνουν οι ΗΠΑ ουδέτερες λόγω της σημαντικότητας του Κατάρ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Τα τουίτς του Τραμπ εναντίον του Κατάρ «διαλύουν» στα εξ ων συνετέθη την παραδοσιακή ουδετερότητα των ΗΠΑ στις συχνές διαμάχες μεταξύ των αραβικών κρατών της περιοχής, και παράλληλα έρχονται να ανατρέψουν την πολιτική του ιδίου, ο οποίος μόλις πριν ένα μήνα είχε δηλώσει ότι οι σχέσεις μεταξύ της χώρας του και του Κατάρ είναι «εξαιρετικά καλές»!
Μετά τα τουίτς του προέδρου τους οι εκπρόσωποι τύπου των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών έσπευσαν να διορθώσουν την ζημιά λέγοντας πως «οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την στήριξη του Κατάρ στις στρατιωτικές τους προσπάθειες», και πως η Ουάσιγκτον θέλει να δει την όσο το δυνατόν συντομότερη αποκλιμάκωση της κρίσης που έχει ξεσπάσει. Μάλιστα, όπως λέγεται, κάποιοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν σοκαρισμένοι από τα τουίτς του Τραμπ ελπίζοντας πως δεν θα αντιδράσει το Κατάρ υπονομεύοντας την στρατιωτική συνεργασία με την Αμερική.
Εν τω μεταξύ ο Τραμπ δείχνει να μην καταλαβαίνει και συνεχίζει απτόητος την ανάρτηση περίεργων τουίτς, ακόμη και εναντίον του δημάρχου του Λονδίνου, τον οποίο χαρακτηρίζει «αξιολύπητο» με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην πόλη του για τις οποίες είπε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όπως γράφει, οι δικαιολογίες του Sadiq Khan είναι «αξιολύπητες», και τα συμβατικά ΜΜΕ τον στηρίζουν στο «παιχνίδι» του.
Τι συνέβη; Μετά την αιματηρή επίθεση του Σαββάτου ο Τραμπ τουίταρε «τουλάχιστον 7 νεκροί και 48 τραυματίες από τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, και ο δήμαρχος του μας λέει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».  Αυτό το τουίτ εξαγρίωσε κι άλλο τους ουκ ολίγους πολέμιους του Τραμπ, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για παραποίηση των λεγομένων του δημάρχου του Λονδίνου, ο οποίος είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Independent ότι το Λονδίνο θα δει οσονούπω αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από αυτό που συνέβη».
Όσον αφορά στα «επιθετικά» τουίτς του αμετανόητου Τραμπ, ο εκπρόσωπος του δημάρχου ανέφερε πως «ο Khan έχει πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί από το να απαντάει στα παραπληροφορημένα τουίτς του Τραμπ, που επίτηδες αλλοιώνει το περιεχόμενο των λεγομένων του». Προς υπεράσπιση του δημάρχου παρενέβη και η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Theresa May, η οποία αν και δεν κατέκρινε ευθέως τον Αμερικανό πρόεδρο, είπε πως «ο Sadiq Khan κάνει πολύ καλή δουλειά και είναι λάθος να ισχυριζόμαστε το αντίθετο».




Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Βρετανία Lewis Lukens προσπάθησε κι αυτός μέσω του Τουίτερ να διορθώσει την ζημιά, γράφοντας πως «επικροτεί την ισχυρή ηγετική προσπάθεια του δημάρχου, ο οποίος οδηγεί με σταθερότητα την πόλη του μετά από ένα απεχθές χτύπημα».
Και σαν κερασάκι στην τούρτα, μετά και από την τελευταία κόντρα μεταξύ τους, ο δήμαρχος του Λονδίνου που παλαιότερα είχε αποκαλέσει τον Τραμπ «μπουφόνο», σκέπτεται τώρα να ακυρώσει την επίσημη προεδρική επίσκεψη στο Λονδίνο τον ερχόμενο Οκτώβριο, λέγοντας  σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Channel 4 πως «δεν νομίζω πως χρειάζεται να στρώσουμε κόκκινο χαλί για τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη συγκυρία κατά την οποία οι πολιτικές του είναι αντίθετες με όλα όσα εμείς εκπροσωπούμε»!
Με αυτά και με αυτά, και όσο ο Τραμπ δεν περιορίζει την ενασχόλησή του με τα σόσιαλ μίντια, θα δούμε ακόμη πολλά. Αρκεί να μην ξεκινήσει και κανέναν πόλεμο καμιά μέρα με κανένα αψυχολόγητο τουίτ…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου