25.6.17

Ο Σύριζας καταρρέει…



Καταρρέει και μάλιστα με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό η εικόνα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.
Κομβικό σημείο για την τεράστια δημοσκοπική κατρακύλα του κ. Τσίπρα δείχνει να είναι τόσο το αποτέλεσμα του πρόσφατου Εurogroup όσο και η εδραίωση πλέον  στην κοινωνία ότι οι πολιτικές του απέτυχαν, παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες που με τόσο εκκωφαντικό τρόπο διατύπωνε όλους τους τελευταίους μήνες.




Η πτώση του κ. Τσίπρα αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης που τρέχουν τα τελευταία 24ωρα  αναμφίβολα θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, για τους οποίους ο πρωθυπουργός αποτελεί το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά…




Την ίδια ώρα όσο «κατεβαίνει» τα σκαλιά ο πρωθυπουργός, από την άλλη πλευρά τα ανεβαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δείχνει να βελτιώνει μήνα μήνα τις δημοσκοπικές του επιδόσεις, πέρα από την λεγόμενη πρόθεση ψήφου του κόμματός του. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για το Μέγαρο Μαξίμου η περίοδος μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα, αφού στόχος ήταν η εμπέδωση στην κοινή γνώμη ότι τα όσα αποφασίστηκαν ωφελούν τους πολίτες. Στρατηγική, η οποία τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις δε δείχνει να αποδίδει.
Επειδή λοιπόν οι αριθμοί δεν μπορούν ούτε διαψευστούν αλλά ούτε και να παρερμηνευθούν, τα ποιοτικά στοιχεία της ερευνάς της Prorata που διενεργήθηκε για την εφημερίδα των συντακτών, η οποία δε φημίζεται και για τη φιλική στάση προς τον κ. Μητσοτάκη, μιλούν από μόνα τους και αφήνουν τον καθέναν να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ακολουθούν πέντε ενότητες ποιοτικών στοιχείων πάνω στις «ιδιότητες των πολιτικών αρχηγών», όπως αυτές διατυπώθηκαν από την εταιρεία:
– Στο ερώτημα σε ποιόν από τους δύο (Τσίπρας - Μητσοτάκης) θα αντιστοιχούσατε το επίθετο ΕΝΤΙΜΟΣ:
Το 18% απαντά Αλέξης Τσίπρας, βελτιώνοντας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες την επίδοση του από τον προηγούμενο μήνα.
Το 31% απαντά Κυριάκος Μητσοτάκης , εφτά ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον Μάιο.
– Στο ερώτημα σε ποιόν από τους δύο θα αντιστοιχούσατε το επίθετο ΑΠΟΜΑΚΡΟΣ :
Το 27% απαντά Αλέξης Τσίπρας, τέσσερις μονάδες περισσότερο από τον Μάιο.
Το 20% απαντά Κυριάκος Μητσοτάκης πέντε μονάδες λιγότερο από τον Μάιο, καθιστώντας τον λιγότερο απόμακρο από τους δύο.
Ενδιαφέρον έχει να σημειώσουμε ότι τον τελευταίο μήνα της άνοιξης η κατάσταση ήταν αντίστροφη, με πιο «απόμακρο» τον κ. Μητσοτάκη με 25% έναντι 23% του κ. Τσίπρα.
– Στο ερώτημα σε ποιον από τους δύο θα αντιστοιχούσατε το επίθετο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ:
Το 18% απαντά Αλέξης Τσίπρας
Το 30% απαντά Κυριάκος Μητσοτάκης.
– Στο ερώτημα σε ποιόν από τους δυο θα αντιστοιχούσατε το επίθετο ΦΘΑΡΜΕΝΟΣ
Το 33% απαντά Αλέξης Τσίπρας
Το 19% απαντά Κυριάκος Μητσοτάκης.
– Στο ερώτημα σε ποιον από τους δύο θα αντιστοιχούσατε το επίθετο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ:
Το 16% απαντά Αλέξης Τσίπρας
Το 25% απαντά Κυριάκος Μητσοτάκης.
– Στο ερώτημα σε ποιόν θα αντιστοιχούσατε το επίθετο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ:
Το 19% απαντά Αλέξης Τσίπρας
Το 30% απαντά Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός στο ερώτημα αυτό κερδίζει 5% από τον Μάιο, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κερδίζει 12%.
Με την παραδοχή βεβαίως ότι «άλλο οι εκλογές και άλλο οι δημοσκοπήσεις» δε μπορεί κανείς να μην βγάλει ορισμένα συμπεράσματα, από αυτήν την λεγόμενη «φωτογραφία της στιγμής».
Ο κ. Τσίπρας , ο οποίος εμφανιζόταν ως ο απόλυτος κυριάρχος του πολιτικού παιχνιδιού, δείχνει να στριμώχνεται πολιτικά. Τα ποσοστά του σε όλα τα ποιοτικά ερωτήματα υπολείπονται του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια χρονική συγκυρία που το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Ταυτόχρονα η εικόνα του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται να υπερέχει παντού, βάζοντας στη θέση του οδηγού τη ΝΔ όποτε και αν γίνουν εκλογές.
Για άλλη μία φορά βεβαίως να σημειώσουμε ότι από τις δημοσκοπήσεις κανένα κόμμα δεν κυβέρνησε. Όλα θα κριθούν στις κάλπες, όταν εκείνες στηθούν. Τα σημερινά δεδομένα πάντως για τον ΣΥΡΙΖΑ δε μοιάζουν να είναι ευχάριστα...

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου