10.7.17

Κάτω τα χέρια από τον Πολάκη…Εκτός από τον καύσωνα, έχουμε και καταιγίδα διαμαρτυριών για την τελευταία «ατάκα» του Πολάκη. Με αφορμή κάποια νέα «παραμύθα» των φερέφωνων του Μαξίμου και με νωπή την στήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στα έργα, τις ημέρες και τις ανδραγαθίες του υφυπουργού Υγείας, ο τελευταίος δημοσιοποίησε το νέο του επικοινωνιακό πόνημα: «Όχι Κολομβία, Σοβιετία θα σάς κάνουμε φιλελέδες και συνοδοιπόροι του Κυριάκου»! 
Δεν ξέρω αν με την φράση του απειλεί ή προειδοποιεί κάποιους για μαζικές συλλήψεις ή κολχόζ. Προσωπικά δεν συμφωνώ με το ύφος των κατά καιρούς δηλώσεών του, ούτε με το συνολικό ήθος που εκπέμπει εντός και εκτός κοινοβουλίου, αλλά η προσωπική μου άποψη δεν έχει και κάποια ιδιαίτερη αξία. Αξία έχει το γεγονός ότι ο ίδιος και η παρέα του έχουν εγκριθεί σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2015 από τους συν-έλληνες ψηφοφόρους…Αξία και σημασία έχει, επίσης, το γεγονός ότι σε κάποιες άλλες χώρες και κοινωνίες οι πολίτες ξεσηκώνονταν σε μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον πολιτικών όχι επειδή τούς απείλησαν ευθέως αλλά απλά και μόνον επειδή κάποιες από τις στάσεις ή συμπεριφορές τους ήσαν απαξιωτικές και μη συμβατές με το αξίωμά τους.
Προφανώς, το ελληνικό κοινό έχει διαφορετικές απόψεις και αξίες από κάποιους άλλους πολίτες και μέλη αστικών κοινωνιών. Δεν θεωρεί απαράδεκτη την εκάστοτε δήλωση Πολάκη, δεν βρίσκει τίποτε το απειλητικό, προσβλητικό ή έστω επιλήψιμο στην αποστροφή περί σοβιετίας και μάλλον επικροτεί το γενικότερο ύφος και ήθος του συγκεκριμένου «πολιτικού». Αυτό, άλλωστε, υποδηλώνει και η στάση του πρωθυπουργού, ο οποίος προσφέρει εδώ και πολύ καιρό (και όχι μόνον πρόσφατα) πλήρη κάλυψη στον υφυπουργό Υγείας. Άλλωστε, στο μόνο που φαίνεται να διαφέρουν αυτοί οι δύο είναι στο ανάστημα και στα … γένια!
Είναι όμως πραγματικά κατακριτέος ο Πολάκης, ή μήπως τον αδικούμε; Προσωπικά μπορεί να διαφωνώ με όσα λέει και με τον τρόπο συμπεριφοράς του, αλλά είμαι υποχρεωμένος να διαφωνήσω επίσης και με την κριτική που τού ασκείται, είτε τώρα είτε κατά το παρελθόν. Σε μία μη-κοινωνία που είναι γεμάτη από Πολάκηδες, θεωρώ αδικία και υποκρισία να κατακρίνεται ένας άνθρωπος για δηλώσεις και συμπεριφορές που καθρεφτίζουν τον μέσο Έλληνα εδώ και πολλά-πολλά μεταπολιτευτικά χρόνια. Κατά συνέπεια, η απάντησή μου στις κραυγές εναντίον του είναι «Κάτω τα χέρια από τον Πολάκη»! 

Για περισσότερα από 30 χρόνια είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχόμαστε την αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα του κάθε σπουδαγμένου επειδή απλά σπούδασε. Και αν έτυχε να είναι και παιδί πολυμελούς και χαμηλοεισοδηματικής οικογένειας, τότε πρέπει να δεχθούμε ακόμη μεγαλύτερη αναποτελεσματικότητα και ανεπάρκεια, επειδή είχε και προσωπικές δυσκολίες. Για περισσότερα από 30 χρόνια αποδεχόμαστε την πεζοδρομιακή συμπεριφορά, την κάναμε trendy και μόδα, ταυτίσαμε την μαγκιά με την αξιοσύνη και καταστήσαμε την ύβρη υποκατάστατο της επιχειρηματολογίας. Εθιστήκαμε στο ψέμα του εντυπωσιασμού γιατί ικανοποιεί τις ψευδαισθήσεις που πεισματικά θέλουμε να τρέφουμε και η αισθητική μας εξαντλήθηκε σε περίτεχνα ποτήρια για τον «φραπέ», το νεοελληνικό σήμα-κατατεθέν. Και μετά μάς ενοχλεί το ύφος και το «φραπέ» του Πολάκη!
Ας ψάξουμε πίσω, στο κοντινό παρελθόν, να εντοπίσουμε κάποια χρήσιμα περιστατικά που πέρασαν απαρατήρητα και άκριτα. Ας μετρήσουμε πόσες φορές συναντήσαμε απαράδεκτες συμπεριφορές, πόσες φορές δεχτήκαμε χωρίς διαμαρτυρία απειλές και ύβρεις, πόσες φορές κατάπιαμε σωρηδόν ψέματα επειδή «βόλευαν». Ας αναρωτηθούμε μήπως αναδείξαμε σαν κοινωνία τέτοιες συμπεριφορές θεωρώντας «έξυπνους», «ικανούς» και «καπάτσους» τους διάφορους εκφραστές τους. Ας απαντήσουμε ειλικρινά στο ερώτημα αν είμασταν ανάμεσα στους χιλιάδες εβδομαδιαίους αναγνώστες των ΚΛΙΚ και CIAO, που έκαναν μόδα την μαγκιά και τις τηλεοπτικές εταίρες. Γιατί, όταν έχει προηγηθεί μια τέτοια μακρά πορεία, μετά δεν γίνεται να σε ενοχλεί αυτός που σκοπεύει να σε κάνει σοβιετία, ούτε ο άλλος που θεωρεί πως «η καριέρα είναι χολέρα». Αυτά επέλεξες, αυτά επικρότησες, αυτό έδειξες ότι σε εκφράζει, αυτό κατάλαβαν ότι θέλεις και αυτό ακριβώς σού δίνουν σήμερα.
Όταν για χρόνια μετατρέπεις σε ίνδαλμα κάποιους παλιάτσους και σε σκοπό ζωής την παρ’ αξίαν αναρρίχηση, είναι αδικία να στρέφεσαι εναντίον των ειδώλων που δημιούργησες. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε παλαιότερα τον Καρανίκα και κάλυψε πρόσφατα τον Πολάκη.
Κι αν δεν το κατάλαβες, αυτό που σού είπε πρόσφατα ήταν ξεκάθαρο: «Κάτω τα χέρια από τον Πολάκη». Και, μεταξύ μας, έχει κάποιοι δίκιο…

Κώστας Νεοφώτιστου
EBR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου